Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

RMDSZ-támogatásra is számít

RMDSZ-támogatásra is számít Románia

Kulcsár-Terza József egyéni törvénykezdeményezésként iktatta a képviselőházban Székelyföld Autonómia Statútumát abban a formában, ahogyan azt a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kidolgozta és elfogadta. A Magyar Polgári Párt háromszéki szervezetének elnöke szerint becsületbeli kérdés, hogy az SZNT tervezetét terjesztette be.

 

„Bízom abban, hogy ez nemcsak annyit fog jelenteni, hogy Székelyföld autonómiájának ügye a román parlament elé kerül, hanem lehetőségként szolgál majd arra nézve, hogy egy érvek mentén történő párbeszéd nyomán a többségi nemzet is elismerje és elfogadja a teljes nemzeti szabadsághoz való jogunkat”, fogalmazott közleményében Kulcsár-Terza József képviselő, aki az RMDSZ képviselőházi frakciójában fejti ki tevékenységét.

Kérdésünkre, hogy miért az SZNT statútumát és nem pedig az RMDSZ által kidolgozott autonómiatervezetet iktatta, az MPP-s politikus azt válaszolta, becsületbeli kérdésnek tartotta ezt. „Annak ellenére, hogy a Székely Nemzeti Tanács nem állt ki mellettem a választási kampányban, én továbbra is SZNT-küldött vagyok, és becsületbeli kérdésnek tartottam azt, hogy benyújtsam a statútumot”, hangsúlyozta Kulcsár-Terza, megjegyezve, hogy pár hónappal ezelőtt már nyilatkozott arról, hogy az idén a parlament elé kell terjeszteni az autonómia-tervezetet, hiszen ez a székely közösség akarata. Az MPP-s képviselő nem kívánta részletezni, hogy miért egyéni törvénykezdeményezésként iktatta a statútumot a képviselőházban, csupán annyit mondott, hogy előzetesen egyeztetett az RMDSZ-frakció tagjaival is. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a vita során a magyar frakció „teljes mellszélességgel” támogatni fogja a tervezetet.

Az SZNT elnöke, Izsák Balázs nyílt levélben mondott köszönetet Kulcsár-Terza Józsefnek, leszögezve, hogy a székely nép a törvénytervezet korábbi, kétszeri elutasítása ellenére sem mond le Székelyföld területi autonómiájáról. „Történelmi pillanat ez a mai. Székelyföld Autonómia Statútuma eddigi nyolc beterjesztőjének (Birtalan Ákos, Kovács Zoltán, Szilágyi Zsolt, Pécsi Ferenc, Toró T. Tibor, Vekov Károly, Becsek-Garda Dezső és Sógor Csaba) névsora kiegészül egy kilencedik névvel, az Ön nevével. Bízom abban, hogy addig a pillanatig, amíg a román közvélemény és román politikai osztály is ráébred arra, hogy Székelyföld Autonómia Statútumának elfogadása Románia érdeke is, mindig lesznek olyan követei Székelyföldnek, akik támogatják, érvelnek mellette, és szavazatukkal megteremtik annak lehetőségét, hogy a tervezet törvényerőre emelkedjen, s ha kell, újra és újra leteszik a román parlament asztalára a székely nép jogos követelését”, emelte ki Izsák Balázs.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások