Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgyön egyre nagyobb szükség van parkolóházra

Sepsiszentgyörgyön egyre nagyobb szükség van parkolóházra Kovászna megye

A sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak állandó gondja, mit kezdjen a városban egyre szaporodó járművekkel, hogyan szabályozza a forgalmat, hogy az még tűrhető legyen, illetve állandóan keresi azokat a közterületeket is, ahol újabb pakolók alakíthatók ki. A legutóbbi, csütörtöki tanácsülésen is döntöttek egy övezeti városrendezési tervről, amely előirányozza egy kisebb parkolóház építését a Szemerja negyedben.

A Vasile Goldis utca, Testvériség és Hőközpont sétányok által határolt, sok tömbházzal körülvett, közel 1500 négyzetméteres területről van szó, ahol pár éve még egy kis lakónegyedi piac, az ún. „dollárpiac” is működött. Az termelők, eladók nagy része kiszorult onnan, egy-két butikban maradtak még árusok, de az itt lakók máig sem mondtak le arról, hogy a közelben legyen egy piac. Így ezt a lakossági igényt is figyelembe véve, a tervezett egyemeletes parkolóházban, melynek hasznos felülete két szinten összesen 2847 négyzetméter lenne, kereskedelmi és szolgáltató tevékenységre alkalmas felületeket is kiképeznének.

 

Híd kell Szotyornak

 

A tanácsülésen a megyeközponthoz tartozó Szotyort képviselő falugondnok, Miklós András jelezte a helyi tanácsnak, hogy falusfelei egy részének nagy gondot okoz az az Olt-híd, amelyen keresztül meg kell közelíteniük a Szentkirály felé eső földjeiket. A korhadozó faszerkezet már veszélyt jelent az áthaladókra nézve, jelenleg legtöbb 3 tonnás járművekre korlátozzák rajta a közlekedést, de igazából nincs más lehetőségük a gazdáknak, így megkockáztatják rajta az átkelést. Elméletileg kerülniük kellene a következő, Illyefalvánál levő Olt-hídig, de a plusz 10 km hatalmas üzemanyagtöbbletet és időveszteséget jelentene számukra, így egy új híd jelentené számukra a megoldást, ezt kérik a városvezetéstől.

Emellett Miklós András azt is kérte, hogy a falu közintézményeit (óvodát, kultúrházat, faluházat) kössék rá a szennyvízvezetékre, mielőtt az utak aszfaltozására kerülne sor, illetve ugyanígy oldják meg azon utcarészek víz- és szennyvízhálózatra való csatlakozását is, ahol ez még hiányzik. Kérésére konkrét választ ez alkalommal nem kapott.

Hirdetés
Hirdetés

Osztják a csemetéket

Ugyancsak a sepsiszentgyörgyi önkormányzathoz kapcsolódó hír, hogy az adminisztratív akadályok sikeres elhárításával megkezdi az ingyenes gyümölcsfacsemeték szétosztását a városlakók számára, a Háromszéki Közösségi Alapítvány Egy gyümölcsfa a jövő nemzedékének! nevű programja keretében. Az akcióra április 4-én, 5-én és 6-án kerül sor (a készlet erejéig).

A tavalyi év gyakorlatához hasonlóan egy lakcímre legtöbb öt csemetét lehet igényelni. A program célja az erdélyi őshonos gyümölcsfajták visszatelepítése és a családok egészséges táplálkozásának támogatása, gyümölcsszükségletének kielégítése. Az igénylők abban az esetben kaphatják meg a csemetéket, amennyiben Sepsiszentgyörgyön rendelkeznek a fák elültetésére alkalmas területtel, nem tartoznak adóhátralékkal a város költségvetése felé, és vállalják, hogy gondozni tudják a gyümölcsfákat.

A facsemetéket előzetes feliratkozás nélkül, kizárólag személyesen, személyi igazolvány felmutatásával, érkezési sorrendben lehet átvenni az említett napokon 9–14 óráig a városi kertészetnél (Árkosi út 22. szám).

A sepsiszentgyörgyi lakosok idén közel 1300 csemetét igényelhetnek: alma-, körte-, cseresznye-, kajszibarack-, őszibarack-, meggy- és szilvafa közül választhatnak.

Fotó: Pinti Attila

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. március 31., 8:09
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Amúgy egy valamit nem értek, miért nem gondolkodnak földalatti garázsok megvalósításán? Így megoldódna a parkoló helyek problémája és a zöld övezetek száma is nagyobb lenne.

  • User
    Dátum: 2023. március 31., 8:40
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Ami a városháza parkolóhely keresését illet, a helyzet nem annyira egyértelmű. Ugyanis ha az utcák felújításánál biciklis utat is terveznek EU-s pénzeket is lehet használni. Ez szép és jó, de arra ösztönzi a városvezetést, hogy oda is tegyenek bicikliutat, ahol a sűrűn lakott tömbháznegyedekben ez nem helyénvaló. Így esett már áldozatul a Sport utca és következik az Ág utca, ahol több mint 100 parkolóhely fog eltűnni.

  • User
    Dátum: 2023. március 31., 9:43
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Hamarosan csak bilincselt hely lesz mindenhol, ahol egy centit aszfaltoznak , ott mar masnap fizetos, de a bolond is latja, hogy ez egy ido utan zsakutca, mert joval tobb a kocsi, mint ahany hely lesz bilincselve. Csinaljanak a varos szelere egy nagy ingyenes parkolot, biztos lesznek sokan, akik csak hosszu tavra hasznaljak az autojukat ,hogy ott tartsak. A 2-3 kocsira pedig vessenek ki jo nagy adot, akinek van, az adozzek is.

  • User
    Dátum: 2023. március 31., 14:00
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Gondolom nem ott lakik, hogy azt mondja, hogy azok nem parkolóhelyek voltak. Ugyanis egyirányú utcákról van szó, ahol mindkét oldalon szabad parkolni (és ezért lettek valamikor egyirányúak), ha marad középen egy forgalmi sáv. Sétáljon egyet este az Ág utcában és számoljon. Ezt ajánlom egyébként a tisztelt városvezetésnek is, mert nem mindenki a kórház feletti kertvárosban lakik.

    • User
      Dátum: 2023. március 31., 21:28
      ÉRTÉKELÉS: 0

      Gondolom nem tudja, hogy a parkolóhely csak az ami táblával vagy felfestéssel van jelölve. Attól amiért egy utca egyirányú és két sáv van nem azt jelenti, hogy az egyik sáv parkoló.

        • User
          Dátum: 2023. április 2., 17:27
          ÉRTÉKELÉS: -2

          Nem én keresem, hanem az első hozzászoló írt valótlanságot. Értsék meg attól, hogy az emberek az utcán tartották az autókat még nem volt az parkoló.
          Függetlenül, hogy egyirányú, kétirányú, egy vagy két sáv van ott. Sőt, garantálom, hogy legtöbb a várakozás szabályait is megsértette, mert 25 méternél közelebb állt az utcasarokhoz, az átjárókhoz vagy épp nem volt még a 6 m szélessége az utcának.
          Ez az egyetlen dolog amibe belekötöttem: ha felújításkor ezen utcákban pl. biciklisáv lesz, akkor nem parkolóhelyet szüntetnek meg, mivel az soha nem volt ott.

  • User
    Dátum: 2023. március 31., 20:38
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Hol van alkalmas talajállomány a főtér közelében, hol három méter alatt alapozhatnának? Tessék mondani? Addig milyen kis területen magasodó parkolókat álmodunk?

  • User
    Dátum: 2023. április 2., 19:58
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Az Ág utcában végig ilyen, a Sport uncában a December1 -től a Tavirózsa utcáig szintén, két sávnyi széles, de egyirányú, mert a sok állótól, nem lehetne autókázni. .