Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Idegeskedhetnek az Euroins ügyfelei

Idegeskedhetnek az Euroins ügyfelei Közérdekű

Sokakat érint a csőd szélére került Euroins Románia biztosítótársaság bedőlése, olyan gépjárműtulajdonos is van – a lapunkhoz érkezett panaszok szerint –, aki két hete kötötte meg náluk az éves gépjármű-felelősségbiztosítást (RCA). Mit tehetnek az ilyen helyzetben lévő kliensek, kell-e új biztosítást kötniük ugyanarra az időszakra, illetve fennáll-e a veszélye újabb biztosítótársaságok bedőlésének? Erről kérdeztük Birtalan Józsefet, a biztosítók tevékenységét is felügyelő Pénzügyi Felügyelet (ASF) vezetőtanácsának tagját.

A City Insurance alig több mint egy éve történt csődje után ismét hasonló hír borzolja a kedélyeket napok óta országszerte: a Pénzügyi Felügyelet fizetésképtelenség miatt megvonta a több mint két és félmillió ügyféllel rendelkező Euroins Románia biztosítótársaság engedélyét, és csődeljárást kezdeményez ellene. korábban írtuk Megvonták a működési engedélyét, fizetésképtelen az Euroins Megvonta a Pénzügyi Felügyelet (ASF) az Euroins biztosítótársaság működési engedélyét – erősítette meg pénteken a hatóság az egy nappal korábban kiszivárgott információt. Az alacsony árak miatt nagyon sokan kötötték meg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást az Euroinsnél. Olyan szerencsétlen helyzetben lévő gépkocsi-tulajdonos is van, aki két hete tette meg ezt, és egész évre megvásárolta a biztosítást. Nagyon ideges vagyok, mert nem száz lejről van szó, és most nem tudom, mi lesz – fogalmazott a férfi, aki közel 700 lejt fizetett az éves biztosításért néhány nappal azelőtt, hogy az Euroins engedélyét bevonta a Pénzügyi Felügyelet. Olyanról is tudunk, akinek őszig érvényes a kötvénye, de miután olvasta, hogy a csőd bejelentését követő 90 napig marad csak érvényben, felháborítónak tartja, hogy a biztosítási időszak egy részére még egyszer ki kell fizetnie a kötelező biztosítást.

Hirdetés
Hirdetés

Visszamondható a biztosítás

Nem feltétlenül kell kétszer fizetniük ugyanarra az időszakra az Euroins jelenlegi ügyfeleinek, van egy másik lehetőség is – tudtuk meg Birtalan Józseftől, a Pénzügyi Felügyelet vezetőtanácsi tagjától. Miután a bíróság kimondja a csődöt, attól számítva 90 napig érvényes még a biztosítás. De mindenkinek megvan az a lehetősége, hogy felmondja a biztosítást, és visszakapja időarányosan a pénzt, amit kifizetett. Ha valaki mégis kitart, akkor tudnia kell, hogy a csőd kimondása után (aminek az időpontját nem tudjuk előre meghatározni, mert a bíróság dönt róla) még 90 napig marad érvényes a biztosítása” – magyarázta.

Baleset esetén a kárrendezést a Biztosítási Garanciaalap (FGA) végzi az Euroins ügyfelei esetében, amíg még érvényesek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások. Szakértők szerint a biztosítási csődök elkerülhetetlenek, tekintve, hogy Romániában az autópályák hiánya miatt nagyon zsúfoltak az amúgy is rossz állapotban lévő közutak, így a balesetek száma is magas (a halálos közúti baleseteké például lakosságarányosan EU-szerte Romániában a legmagasabb), a baleseti károkra kifizetett összegek pedig több mint 40 százalékkal magasabbak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások megvásárlásából befolyt összegeknél.

„Én nem mondanék 40 százalékot. Szétválasztanám a természetes személyeket a jogi személyektől, a személyautókat a kamionoktól, mert mindenhol más a baleseti arány, és a károk súlyossága is statisztikailag. Ezt hivatottak tükrözni azok a referenciaárak, amelyeket közzétettünk, és amik óriási felháborodást keltettek, holott összesítik az utóbbi öt évben kifizetett pénzeket, káreseményeket, és ezek alapján meghatározzák, hogy mennyibe kellene kerülnie egy biztosításnak ahhoz, hogy a biztosító fenntartható legyen. A referenciaárat össze kell hasonlítani az ajánlattal, amit például ma kap az ember egy biztosítótól, és meglátja, hogy a biztosítónak ez megéri vagy sem” – magyarázta Birtalan József.

 

A referenciaár nem jósol, csak magyaráz

A Pénzügyi Felügyelet által a múlt hónapban közzétett legfrissebb referenciaárak alapján jól látható, hogy több kategóriában lényegesen magasabb kellene lennie az RCA árának ahhoz, hogy időnként ne vigyenek a csődbe egy-egy biztosítót a túl olcsón kínált kötvények. Fontos tudni ugyanakkor azt is, hogy baleseti múlttal nem rendelkező gépkocsitulajdonos-kategóriák alapján számítják ki a referenciaárakat. A mellékelt módszertanban és az éves kimutatásokban azonban megtalálható a balesetek előfordulásának a gyakorisága is kategóriákra lebontva, például az, hogy a 30 évesnél fiatalabb korosztályba tartozók sokkal gyakrabban okoznak balesetet, mint az idősebbek.  A referenciaár meghatározása egyébként nem egy predikciós eszköz, nem előrevetíti, csak megmagyarázza azt, hogy miért drágulhatnak a kötvények. Attól az ártól a biztosítók árai pluszban és mínuszban is eltérhetnek az adott társaság kereskedelmi, árképzési politikájától függően – hangsúlyozta az ASF vezetőtanácsának tagja.

 

Várhatók újabb bedőlések?

Az azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy várhatók-e még az Euroinséhez hasonló csődök a jövőben, Birtalan József szerint a válasz „igen is, és nem is”. „Azért, mert valóban nem lehet dömpingárakat alkalmazva fennmaradni. Másrészt a többi biztosító nem egy lábon áll, mint az a kettő (a City Insurance és az Euroins Románia – szerk. megj.), amelyik tönkrement. Ezeknél az üzleti forgalom 90 százaléka az autóbiztosítás területéről jött, és még csak nem is Casco (fakultatív jellegű gépjármű-biztosítás) volt. Máshol nagyon sok életbiztosítás, lakásbiztosítás, hitelgarancia, mindenféle van, tehát azok több lábon állnak. Teljesen más a dinamikája azoknak a biztosításoknak, mert amikor megkötnek egy életbiztosítást, azt 15–20 évig fizetik, miközben az autóbiztosítást fél évre vagy egy évre kötik, de nem maradnak hűek a biztosítóhoz, mindig a legolcsóbbat veszik, éppen attól, amelyik aznap a legolcsóbban kínálja. Tehát nem folyamatos a finanszírozás, miközben a kötelezettségvállalás – nagy kár vagy személyi sérülés esetén – eltarthat 20–25 évig is” – magyarázta Birtalan József.

Más biztosításokkal ellentétben – például egy egészségbiztosítással szemben, amelynek a megkötésekor a kliens számára fontos, hogy megbízható legyen a biztosítótársaság, amellyel szerződést köt – az RCA-val éppen az a gond, hogy az ember nem saját magának vásárolja, ezért mindenki számára az a legfontosabb, hogy a legolcsóbb legyen, és hogy a rendőr ne büntesse meg a hiánya miatt – fűzte hozzá.

Széchely István

Címlapfotó: Nem fontos a megbízhatóság. A szakember szerint más biztosításokkal ellentétben az RCA-val az a baj, hogy az ember azt „nem saját magának vásárolja”. Képünk illusztráció

Fotó: Erdélyi Bálint Előd

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2023. március 21., 13:59
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Globalizáció… A nagyok felvásárolják a kicsiket, aztán bebuktatják, majd árat emelnek! Ez folyik minden téren! Antiszemitizmus az írásom? Csak kérdem…

  • User
    Dátum: 2023. március 21., 20:11
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Én 38 éve fizetek minden évben autóbiztosítást. Soha nem volt balesetem, így nem igényeltem vissza egy lejt sem. Ilyen esetben bónuszt kellene adjanak a biztosítók. Persze, hogy a legolcsóbb biztosítót választom. Volt életbiztosításom és amikor lejárt a tíz év, amire köttem a biztosítást, visszakaptam kevés kamattal a pénzem. Az autóbiztosításnál miért nem kapok vissza a 38 éve befizetett összegből egy lejt sem.

  • User
    Dátum: 2023. március 22., 9:28
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Az állami felügyelet durva hiányosságai vezetnek ide… De … Nem ártana a kötelező biztosítást úgy módosítani, hogy a saját kárunkat állja, koccanás esetén. Így talán jobban megnéznénk kinél kötünk biztosítást, mert az Euroins évek óta a leggyanúsabb biztosítók közé tartozik és nem csupán a biztosítás ára lenne a döntő.

  • User
    Dátum: 2023. március 22., 9:38
    ÉRTÉKELÉS: 7

    A héten vásároltam én is biztosítást, a második legolcsóbbat választottam, 600 körül fizettem. Egy hivatalos szervizben egy olaj és a 4 szűrő cseréje 1000, amiből kb. 500-600 lej az anyag és a többi a munkadíj és a szerviznek még van pár százalék kedvezménye az anyag árából az üzleti árakhoz kepest. Az RCA magas árának több oka is van szerintem: 1. Romániában több a baleset mint nyugaton, mert az emberek felelőtlenebűl vezetnek, rosszabbak az utak, gyengébb műszaki állapotban vannak az autók, stb. 2. A szervizek is tulárazzák a sérüléseket. 3. A biztosítók és bankok nagyobb árréssel dolgoznak mint nyugaton, úgymond jobban lehúzzák a bőrt az emberről. 4. Az ASF vezetői politikailag vannak kinevezve és a pártot támogató csegeket ki kell szolgálni. 5. A fő biztosítók, brokerek jutaleka piszokul nagy a minimum, országos átlag bérhez képest . És gondolom, hogy még vannak más okok is .

  • User
    Dátum: 2023. március 22., 9:19
    ÉRTÉKELÉS: 5

    En csak azt nem ertem , hogy minek van az ASF es a FGA ha nem valaljak at az o engedelyukkel mukodo biztosito MINDEN megkotott biztositasat. Miert csak 90 napig ervenyesek a megkotott biztositasok?