Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Rendkívül megdrágult az élet Romániában

Rendkívül megdrágult az élet Romániában Gazdaság

Egyre inkább romlanak a gazdasági kilátások, elszállt az infláció, növekednek a kamatok, és rendkívül megdrágult az élet. Az adótanács és a legnagyobb kormánypárt, a PSD is adóemeléseket helyezett kilátásba, ám gazdasági szakértők szerint ezt nehéz meglépni, hiszen az ország lakosságát e nélkül is rosszul érintette a pénzromlás. Leginkább az alacsony jövedelműek érzik azt, hogy napról napra kevesebbet ér a pénzük.

Hirdetés
Hirdetés

Miklós Zoltán háromszéki parlamenti képviselő érdeklődésünkre megállapította: az alacsony jövedelműeknek sokkal jobban fáj a pénzromlás, mint amit a 13,7 százalékos éves infláció mutat. Az RMDSZ gazdasági szakpolitikusa szerint a kisnyugdíjasok és a minimálbérből élők már nem a bevételük 25 százalékát, hanem akár 40–50 százalékát kénytelenek a számláik törlesztésére fordítani. Ennek oka, hogy egy év alatt a földgáz 85 százalékkal, a hőenergia 23 százalékkal, az elektromos áram közel 19 százalékkal drágult. Az átlag háztartások az üzemanyag éves 35 százalékos áremelkedését is fokozottan érzik – sorolta Miklós Zoltán.

A közgazdász-politikus rámutatott: az alapélelmiszerek egy része nagyobb mértékben drágult, mint az átlag éves inflációs ráta, így az étolaj 38 százalékkal, a burgonya 41 százalékkal, a liszt 26 százalékkal, ez szintén fájdalmasan érződik az alacsony jövedelműek kiadásaiban. Mindez miatt a kiszolgáltatott családok további támogatására van szükség.

Kevés eszköz maradt

Gondot jelent viszont, hogy a kormánynak kevés eszköze van az infláció megfékezésére, véli Rácz Béla Gergely közgazdász. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) közgazdaság karának adjunktusa szerint az elmúlt évek erőteljesen expanzív adópolitikája miatt a kormánynak kevés lehetősége maradt az adócsökkentésre vagy a szociális kiadások emelésére. Az infláció elleni védekezés első számú eszköze az alapkamat emelése, amit múlt héten már meg is lépett a Román Nemzeti Bank (BNR) 0,75 százalékkal; ez elvileg mérsékeli az inflációt.

A szakértő emlékeztet, hogy a BNR felfele módosította az év végi inflációs előrejelzését, amit korábban 9,6 százalékban határoztak meg idén decemberig, most 12,5 százalékot látnak előre. A magas pénzromlás okai leginkább az orosz-ukrán háborúhoz és az Oroszországra kiszabott uniós szankciók következményeihez köthetőek, és az energiaárak folyamatos növekedésével, valamint egyes árucikkek folyamatos drágulásával magyarázhatók. Rácz Béla Gergely szerint a háború és az Oroszország elleni szankciók következményeként az európai piacról eltűnik a kínálat egy része, és ez árnövekedéssel jár.

A BBTE adjunktusa arra is rámutatott, hogy az infláció rosszul érinti az államháztartást és a költségvetést, ám leginkább az alacsony jövedelmű lakosokat sújtja, ezért elsősorban őket kellene megvédeni. Kifejtette, az éves infláció ugyan 13,7 százalékos, ám az árváltozásokat mérő fogyasztói kosárban nincsenek benne például a lakbérek vagy a banki törlesztőrészletek.

Differenciált adóemelés?

Az országban sok háztartásnak a kiadásai az elmúlt évben nem 10 százalékkal, hanem ennél jóval nagyobb mértékben nőttek. Ráadásul az alacsony jövedelműek eddig is elköltötték a teljes fizetésüket, így nincsenek megtakarításaik, amihez akkor nyúlhatnának, ha veszélybe kerül a megélhetésük. Ebben a helyzetben a legrosszabb, ami történhet, az az adóemelés, mutatott rá Rácz Béla Gergely.

Hozzátette: ha ez mégiscsak megtörténne, akkor differenciáltan kellene bevezetni, azaz a nagyobb jövedelemmel rendelkezőket kellene jobban terhelni, és a többlet adóbevételből szociálisan kellene támogatni azokat, akiknek veszélybe került a megélhetése. Elsősorban a meglévő adókat kellene hatékonyabban behajtani, mert ebben Románia sereghajtó az Európai Unióban, és csak utána gondolkodni az esetleges adóemelésen, véli a közgazdász.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. május 18., 7:02
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Szépen hazza vágta a kormány a hazai gazdaságot, büszke lehet az RMDSZ is a munkájára, Szépen képviselik a valasztokat, tudtommal a fizetéseket is kenne emelni ebbe az esetben nem de?Nem csak sirankozzni az egekbe szokot árak miatt,de koztudot hogy amikor a bűnöst keresuk először tükörbe kell tekintenünk

  • User
    Dátum: 2022. május 18., 11:05
    ÉRTÉKELÉS: 4

    A nagyobb árakkal együtt az állam ÁFA bevételei is megnőttek, maga a kormány is elismerte, hogy a tavalyinál nagyobb összegek folynak be az államkasszába. Hol a pénz? Nekünk akár RMDSZ-ke is megmagyarázhassa.

  • User
    Dátum: 2022. május 18., 13:11
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Miklos ur , hogy szamolta ki azt a 35 szazalekos uzemanyag emelkedest amikor a gazolaj 5 lejrol 8.8 lejre emelkedett, nehezen hiszem hogy 35 % hanem inkabb 77 % , nemde Miklos ur, nem egyebkent csak az igazsag kedveert !!!

  • User
    Dátum: 2022. május 18., 18:52
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Az energia, elelmiszer arak hasonloak mint nyugat europaban, de a munkas fizetese nagyon alacsony. Amig nyugaton a munkas fizetese 1 500 -2 000 euro, addig nalunk 1 800 ron, tehat 5 X tobbet keres ott a melos. Az atlag fizetesnel bizony van olyan is, hogy jo nehanyan meg 20 000 lejnel tobbet is keresnek egy honapban, ez tobb min 10 szerese mint a melos fizetese. Befektetesek nelkul bizony nem lehet mersekelni az arakot. Nagyon sokat „fejlodott” az ember, a holdat is meglatogatta, okostelefonokat gyart, versekt ir, filmeket keszit, de meg mindig taplalekra, tiszta ivovizre, melegre van szuksege, hogy ne pusztuljon el. Mar az arak elszabadultak a mult evtol, a haboru csak februarban tort ki, nem csak Putin a hibas az aremelkedesekert. A kormany mit csinalt az arak merseklese erdekeben? Talan nagyobb teruleten termel elelmiszert, a parlagon fekvo foldet megmuvelik, a termofoldeket ontozik, tobb foldgazat termel ki, epitett vizieromuvet, befejezik a vaskapu 3, 4 es aramfejlesztott, a vasut halozatott fejlesztik, mert elmeletileg az az egyik legolcsobb szallitas, ha karban van tartva, az allami agazatban merseklik a hatalas ovedelmeket, a szpecialis nyugdijakot, a munkanelkuleket, rokkantakot, a szocialis segelyeket kapo szemelyeket ujrakepzik es munkat teremtnek nekik is? A kozponti piac melett mukodo szocialis segelyzo iroda elott bizony nagy tomeg szokott lenni amikor adjak a segelyeket, ott sok ember munkakepes lenne, mert nem csak nekik faj a labuk, derekuk, stb. de megis elmegyunk dolgozni. A partunk, kormanyunk mindig a legkonnyebb megoldast terjeszti elo, adok novelese, segelyek nyujtasa penz formaban, ami meg nagyobb arakhoz , eladosodashoz vezet, valamit kellene fejleszteni, egy lepcsofokkal feljebb jutni, stb.

    • User
      Dátum: 2022. május 19., 11:31
      ÉRTÉKELÉS: 4

      Ha az ember nem csak várja a nagy fizetést, hanem tanul, dolgozik és HATÉKONYAN TERMEL, akkor itt is jobb lesz a helyzet. A nyugati fizetéseknél azért tegye hozzá, hogy pl. a lakásbérlés, hogy ne beszéljünk a lakás árakról nem az itteni szinten van. A szolgáltatások ára szintén, hisz ha pl. a villany vagy vízszerelő is nagy fizetést kap, azt ki kell valahonnan termelni, ez pedig a szolgáltatás árából lesz. Ettől még jobban élnek, csak nem 5x jobban, mint ahogy sokan képzelik.