Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Itthon tartanák a gazdaság iránt érdeklődőket

Itthon tartanák a gazdaság iránt érdeklődőket Gazdaság

Háromszéken első alkalommal szervezték a Nagy elSzámolás nevű könyvelési vetélkedőt középiskolás és egyetemista fiatalok számára, ám jövő évtől több megyére is kiterjesztik a versenyt, amelynek célja, hogy beazonosítsák a tehetséges fiatalokat, és lehetőséget biztosítsanak számukra a szakmai megvalósításra, ezáltal itthon tartsák őket, számolt be Debreczeni László.

Hirdetés
Hirdetés

A könyvelési vetélkedőt kezdeményező Cont-Exp könyvviteli és adótanácsadó cég képviselője szerint a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Gazdasági Szaklíceummal és a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) sepsiszentgyörgyi tagozatával közösen meghirdetett eseményre 18 líceumi tanuló és egyetemista jelentkezett. Az első helyezettek – Csaloka-Toth Eunika Kriszta középiskolás diák és Deák Éva mesteris hallható – értékes tárgynyereményekkel gazdagodtak, de mindkét kategóriában az első 6 versenyző szakmai gyakornok programban és gazdasági műhelytáborban vehet részt.

Jövőre szeretnék több megyére kiterjeszteni a könyvelési vetélkedőt, és nyilvánosságra hozzák az idei versenytételeket, mert azt a visszajelzést kapták, hogy sok fiatalt elbizonytalanított a jelentkezéstől az, hogy nem tudták pontosan, milyen típusú feladatokra számíthatnak. Debreczeni János, a könyvviteli vállalkozás tulajdonosa elmondta: az elméleti feladatok összeállításkor a szaklíceumi és egyetemi tananyagot vették alapul, míg a gyakorlati vizsgán gazdasági jelenségekre kellett választ adni. Lapunk érdeklődésére, hogy a szaklíceumokban és egyetemeken tanítottak mennyire igazodnak a gyakorlati valósághoz, Debreczeni János azt mondta: nagyon sok múlik a pedagóguson, hogy dolgozik vagy sem a szakmában, így az elméleti oktatást mennyire tudja megfűszerezni gyakorlati példákkal.

Debreczeni László hozzátette: a versennyel a felelős könyvvitelt is szeretnék népszerűsíteni. Azért adták a figyelemfelkeltő, Nagy elSzámolás címet az eseménynek, hogy a vállalkozók gondolkodjanak el azon, mi történik, ha a könyvelésükben „elszámolnak” valamit. Éppen ezért fontos, hogy olyan szakemberrel legyen szerződésük, aki akár a lehetséges hibáért is vállalja a felelősséget, és rendelkezik olyan szakmai biztosítással, amely megtéríti a partnerének okozott esetleges károkat is.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. május 18., 1:17
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Nem meglepo az eredmeny, a kozepiskolasoknak nem ugyanaz a feladat volt (joval konnyebb volt), mint az egyetemistaknak, ket kategoriaban kellett nyertest kivalasztani. Az, hogy az egyetemistak kozul nem a Babesrol kerult ki az elso helyezett, latszik is, hogy mennyire jo a tanitas. Amugy meg egy a valos eletben tobb eve ebben a szakmaban dolgozo mesteris hallgato megnyerve az elso helyezest, a harmadeves egyetemista nem tudja felvenni a versenyt, mert a szakmat csak konyvekbol ismeri, valos gyakorlatban mondjuk egy sajat vallalkozas konyveleset sem tudna, hogy hol kellene elkezdenie.
    Debrecenieknek meg kell az uj munkaero, aki hajlando kis penzert orommel dolgozni naiv fiatalkent, akiknek amint leesik a tantusz, tovabballnak.
    Ugyanbiza hany fiatalt tartanak ezzel itthon? Ideig oraig talan parat. Es aki mar nem egyetemista az menjen kulfoldre csak nyugodtan, igaz?

  • User
    Dátum: 2022. május 18., 19:25
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Gratula! Ki kell terjeszteni az egész világra……😁
    Előre a megyében található szakközépiskolákra, majd jöhet a többi célpont!
    Hány középiskolát hívtak meg a megyéből?