Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az okostároló a megoldás

Az okostároló a megoldás Kovászna megye

A köztisztasági vállalat 2021-ben összesen 50.779 tonna hulladékot szállított el a megye területéről. A teljes mennyiség 2020-hoz viszonyítva közel 12%-kal nőtt, akkor 44.717 tonna hulladék gyűlt össze azokról a településekről, ahonnan a TEGA szállítja el a szemetet. „A tavalyi mennyiséget úgy kell elképzelni, hogy a szemétdomb jóval nagyobb lenne, mint egy stadion.” – fejtette ki Máthé László, a TEGA Rt. igazgatója.

Máthé László kifejtette: Románia legtöbb megyéje nem teljesíti a hulladékgyűjtési előírásokat, Kovászna megye azonban igen, és az emberek odafigyelését azzal is igyekszik meghálálni a cég, hogy lakossági ügyfeleknek nem emelt árat az idén sem (utoljára 2020-ban drágítottak 1 lejjel). Bár összességében nőtt a hulladék mennyisége, az igazgató szerint ez nem okoz problémát.

Hirdetés
Hirdetés

Máthé rámutatott, hogy a TEGA is fizet a lerakóra kerülő hulladékért – ez a háztartási, vegyes kategóriát jelenti, amit nem lehet a továbbiakban hasznosítani semmilyen módon. A vegyes hulladékot Lécfalván ürítik le, „lerakják”, ahol majd évszázadok alatt lebomlik, úgy, hogy nem szennyezi a közvetlen környezetét. A lerakóra kerülő hulladék tonnájáért tavaly még 218,50 lejt fizetett a TEGA, az ár pedig nem tartalmazza a szállítási, személyzeti és egyéb költségeket, az idén azonban már 231 lejt kell fizetnie a cégnek.

A 2021-es 50.779 tonna összmennyiségben, költség szempontból, de volumen szempontjából is a legtöbbet a vegyes, nem hasznosítható, háztartási hulladék jelenti: 2021-ben 31.569 tonna gyűlt össze, (2020-ban 30.359), itt tehát egy 5%-os növekvés történt, ami Máthé László szerint elfogadható. Szelektív anyagokból (papír, fém, műanyag, üveg) 6728 tonna gyűlt (2020-ban 6082), lebomló, bió hulladékból 5887 tonna gyűlt (2020-ban 4830 tonna), építkezési hulladékból 6416 tonna (2020-ban 3200), illetve elektronikai jellegű hulladékból 179 tonna gyűlt (2020-ban 247). A TEGA igazgatója szerint az utóbbi adatra a magyarázat az, hogy a régi, nagyméretű gépektől már korábban megszabadultak az emberek, illetve a háztartási gépek roncsprogramja is jelentős mennyiségű elektronikai hulladékot visz el.

– A hulladékmennyiség növekedése nemcsak nálunk, hanem mindenütt jelen van, ez annyira összetett jelenség, hogy nem is tudunk vele foglalkozni – fogalmazott Máthé. – Ami számunkra kihívás, és azt kell mondjam, hogy nehéz lesz erre gyors megoldást találni, hogy a tömbházak környékén még mindig sok az olyan háztartási hulladék, amiben újrahasznosítható anyag van. Erre egy megoldás lehet a Sepsiszentgyörgyön pilótaprogramként működő okoskonténer, az ökosziget, amely egyéni fogyasztókhoz köti a hulladékot, pontosan tudjuk, hogy ki, mikor és mit dobott el. Ez a rendszer azt is lehetővé teszi, hogy az emberek annyit fizessenek, amennyit szennyeznek, és arra is fény derül, hogy melyik lakó nem figyel a szelektív gyűjtésre. Hogy ebből mikor lesz pontosan az egész városra kiterjeszthető rendszer, az sok tényezőtől függ, nem akarok találgatni: az jó viszont, hogy ezáltal a guberálás jelensége is megszüntethetőnek látszik.” 

(TEGA-közlemény)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. január 18., 7:22
    ÉRTÉKELÉS: 0

    jo lenne annyit fizetni amennyi a sajat szemeted….nem ugy mint az orvosi rendelo egy par tuert annyiy mint egy vegyi uzlet….es plyszba a teganak haztartasi arat par papir hullsdekert….a borunket is…..

  • User
    Dátum: 2022. január 18., 8:12
    ÉRTÉKELÉS: 1

    A guberálás jelensège megszűnik ,(talán) de az (okos) emberek föltalálják magukat s mint mindig ,irány a természet, Tega gondolkodjon el egy ojan kamerarendszer kifejlesztèsèn mielőtt az okos kukákat üzembehelyeznè ,hogy ne a környezetünk igya a levèt ismèt.