Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Működnek a szakkörök

Működnek a szakkörök Kovászna megye

Örvendetes módon visszhangra talált az Amőba Alapítvány felhívása, mellyel alkotó kisközösségek létrehozására biztatta Háromszék, illetve egész Székelyföld lakosságát, hogy oldott találkozásokon, a hagyományokra támaszkodva értéket hozzanak létre. A magyarországi Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) által támogatott A szakkör elnevezésű program keretében 14 csoport, kisközösség jött létre, ebből 13 Kovászna megyében.

Az NMI által kezdeményezett, Magyarországon igen népszerű programot idén terjesztették ki a határon túli magyarlakta területekre, Erdélyben az EMKE és az Amőba Alapítvány vállalta a szervezéssel járó feladatokat és felelősséget. Utóbbi a székelyföldi szakkörök létrehozásáért felel.

Hirdetés
Hirdetés

A szervezkedés tulajdonképpen önkéntes alapon zajlik: valamilyen hagyományos mesterségben jártas személyek vezetésével társulhatnak öten, hogy novembertől májusig hetenként egyszer összejönnek – akár egy intézményben, akár egy gyülekezeti teremben vagy lakásban –, és az útmutató alapján alkotnak valamit, amiben a népművészet igazi értékei testesülnek meg. Ehhez minden anyagi hozzávalót, kelléket megkapnak: az NMI nagy értékű, minőségi kellékeket, szépen rendszerezett csomagokat biztosít minden tevékenységhez.

Bereczki Kinga alapítványi igazgató örömmel részletezte lapunknak, milyen tartalmas ez a program, mekkora tudásanyag van felhalmozva benne: a kiscsoportok vezetőinek képzést, mentorálást, valamint a tagoknak a megalkotandó tárgyakról videofilmet biztosítanak, neves mesterek online ismertetik meg őket műhelytitkokkal, új módszerekkel.

Az Amőba Alapítvány 15 csoport kísérését vállalta fel, ebből a mai napig 14 működik, lefedve Kézdiszéket, Erdővidéket és Sepsiszéket: Ozsdolán, Bereckben, Kézdivásárhelyen, Kézdiszentléleken, Csernátonban, Sepsiszentgyörgyön, Miklósváron, Köpecen, Szentivánlaborfalván, Nagyajtán jöttek létre az úttörő kiscsoportok. Kézdiszéken Kis Emese idegenvezető nyújtott nagy segítséget a szervezésben, Erdővidéken a tiszteletes asszonyok bizonyultak vállalkozó szelleműeknek. A Hargita megyei Csíkcsomortánban és a Brassó megyei Apácán is alakult egy-egy szakkör.

A csoportokban hat kézműves tevékenységet művelnek: vesszőfonást, mézeskalácssütést, nemezelést, hímzést, gyöngyfűzést. A csipkeverés a hatodik terület, aminek nálunk ugyan nincs hagyománya, de Bereczki Kinga úgy gondolta, esélyt adhatnak valami új megtanulására: nagyon szép csipke-kiegészítők és gyönggyel kombinált ékszerek elkészítését lehet e foglalkozáson elsajátítani, és erre még lehet jelentkezni, egyelőre csak egy szakkör működik Szentgyörgyön.

Fontos, hogy fiatalok is ott legyenek minden csoportban, de minden korosztályból sok volt a jelentkező: középkorúak, idősebbek is bekapcsolódtak és bevontak maguk mellé az ifjakat is, hogy to­vább­adják tudásukat.

– Ezek a szakkörök, ahol munka közben beszélgetnek, kávéznak, nem kurzusok, senki nem kap fizetést. A program lényege, hogy az emberek kíváncsisággal, élvezettel kapcsolódjanak be, szembemenve a társadalomban eluralkodó búskomorsággal. Nemzeti szinten lelkesít, megtart, erőt ad, nagyon közel áll a szívemhez – mondta Bereczki Kinga.

A program májusban véget ér, ősszel azonban 14 izgalmas új területekre terjeszkedve újraindul: lehet majd például natúr kozmetikumokat, babakelengyét is létrehozni. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások