Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csökkenhet a nettó fizetés

Csökkenhet a nettó fizetés Gazdaság

A kormány tervei szerint jövő év januárjától a társadalom- és egészségbiztosítási járulékok terhét leveszik a vállalkozók válláról, és az alkalmazottaktól vonják le. Az összegek kiszámítása, az bérekből való levonás és a befizetés továbbra is az alkalmazó feladata, közölte a pénzügyminisztérium.

A szaktárca szerint a kormányprogram írja elő, hogy 2018. január elsejétől a jelenlegi 39,25%-ról 35%-ra csökken a Tb-járulékok aránya. Ezzel együtt fontos változás lesz, hogy a társadalombiztosítási járulék (CAS) és az egészségbiztosítási járulék (CASS) már nem a munkáltatót, hanem a munkavállalót terhelik. A pénzügyminisztériumi közlemény szerint ez az intézkedés hozzájárul, hogy az alkalmazott, ha akar, az eddiginél több nyugdíjjárulékot fizessen, és így magasabb nyugdíjra legyen jogosult.

A pénzügyminisztérium szerint ezek a változások nem érintik a munkavállaló nettó jövedelmét. Másként vélekedik viszont Mihaela Mitroi, a PwC Románia adótanácsadói osztályvezetője, aki szerint, ha a Tb-járulékok teljes mértékben az alkalmazottat terhelik, akár 22%-kal is csökkenhetnek a nettófizetések, mert a vállalatoknak ilyen arányban kellene emelniük az alkalmazottaik adózás előtti bérét ahhoz, hogy azok ne keressenek kevesebbet. Igaz, ezt némiképp ellensúlyozza, hogy a tervek szerint 16%-ról 10%-ra csökken az alkalmazottakra kivetett jövedelemadó – vélekedett Mihaela Mitroi. Rámutatott: ezt a rendszert egyetlen uniós tagállam sem alkalmazta.

Az intézkedés a jelenleginél háromszor magasabb terhet róna az alkalmazottakra, mint az az Európai Uniós államokban jellemző, mindezt úgy, hogy teljesen megszünteti a munkaadók járulékfizetési kötelezettségeit.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások