Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ennivalóként forgalmazható a lisztkukac az Európai Unióban

Ennivalóként forgalmazható a lisztkukac az Európai Unióban Külföld

Élelmiszerként is forgalomba lehet hozni a jövőben a közönséges lisztbogár lárváját az Európai Unió területén – közölte az osztrák Die Presse. Ez az első eset, hogy egy rovarfaj étkezési céllal kapott uniós engedélyt.

Hirdetés
Hirdetés

A tagállamok többsége kedden az Európai Bizottság javaslatára a forgalomba hozatal mellett szavazott, a lisztbogár lárvája így új élelmiszernek minősül. A rovar élelmiszer-alapanyagként és feldolgozott formában is forgalmazható lesz.

Az engedélyezés előzménye, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) januárban közzétett állásfoglalásában emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítette a közönséges lisztbogár lárvájából készült élelmiszert. Az uniós ügynökség a közösségi engedélyezésre benyújtott kérelem miatt készített jelentést.

A hatósági állásfoglalás zöld jelzést adott a lisztbogárlárva élelmiszeripari felhasználásának, az ügynökség véleménye szerint ugyanis a rovarlárvából származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

(magyarnemzet.hu)
Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások