Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kinyílt egy kapu

Kinyílt egy kapu Kovászna megye

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke mérföldkőnek tartja Klaus Johannis államfő székelyföldi látogatását. Többek között azért is, mert az elmúlt 27 évben ez volt az első olyan alkalom, amikor az államelnöki hivatal együtt kezelte a székelyföldi megyéket.

„Másodsorban azért is tartom érdekesnek és rendhagyónak, mert elfogadta a székely zászlót, hiszen amikor a román zászlót elővette, akkor azt mondta: válaszként hoztam én is egy zászlót. Ilyen eddig még nem fordult elő, és ha úgy tetszik, most talán egy kicsit erős kifejezés, de »hivatalosította«” nemzeti szimbólumunkat – emelte ki érdeklődésünkre Tamás Sándor. Ugyanakkor az államfő a decentralizáció, régiósítás, valamint a helyi és regionális autonómia kifejezéseket használta – magyarázta a tanácselnök. Utólag az újságírók előtt pontosította, hogy a regionális autonómiára most nincsen törvényes keret, mert az alkotmány erre nem ad lehetőséget, de a lényeg az, ahogyan felvezette ezt a lehetőséget.

Tamás fontosnak tartja azt, hogy a székelyföldi elöljárók leszögezték a tanácskozásokon: nem etnikai, hanem területi autonómiát akar a magyarság. „Egyértelműen elmondtuk, nem azt akarjuk, amivel riogatják az embereket, hanem amilyen Dél-Tirol autonómiája. Antal Árpád polgármester pedig teljesen világosan fogalmazott, amikor azt mondta: nem az éle­tünket kell a létező törvényekhez alakítani, hanem a törvényeket kell az emberek igényeihez, érdekeihez mérten alakítani”, hangsúlyozta a tanácselnök.

Az is látszott, hogy az államfő keresi azokat a pontokat, amelyek mentén tovább lehet tárgyalni, és ez kiderült a szűk körű tanácskozáson is, fűzte hozzá Tamás, aki szerint egyetlen kérdésről beszélgettek hosszabban, éspedig arról, hogy a székelyföldiek számára a biztonságos, békében való jobblétet a regionális autonómia jelenti. „A végkicsengése ennek a magánbeszélgetésnek az volt, amikor azt mondta az elnök úr, hogy Romániának is szüksége van önökre, és önöknek is szükségük van Romániára. Ezt pedig fontosnak tartom, mert tudatában vagyunk annak, hogy a mi céljainkat csak úgy érhetjük el, ha megfogalmazzuk, mit akarunk, ennek megvalósításához pedig kell a román többség, valamint a nemzetközi segítség”, nyomatékosította Tamás.

A következő fontos momentumot pedig az képezte, amikor a székely himnusz eléneklése kapcsán Johannis azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy azt is meg kell hallgatni, ami az emberek lelkéből jön, nem csak a protokollszöveget. „Összességében pozitívnak értékelem a látogatását. Nyilvánvaló, hétfőtől nem fog megváltozni a világ, vagyis ha valaki azt várta, hogy az államelnök most szatyorban hozza a megoldásokat, nagyon téved. Nem így működik sem a politika, sem a romániai realitás, viszont távozásakor is az utolsó mondata az volt: – Ezt folytatjuk” – jegyezte meg Tamás. Hangsúlyozta: ez jó kezdet, sikerült kinyitni egy olyan kaput, amely eddig zárva volt, és ez fontos Romániának is, mert a stratégiai partnerség, amely Románia és az Amerikai Egyesült Államok között van, azt is feltételezi, hogy ebben az országban rend és nyugalom legyen, és „látszik messziről is”, hogy az ország közepén van egy olyan közösség, amely valamilyen okból elégedetlen. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. július 21., 9:20
    ÉRTÉKELÉS: 20

    Gyerekek,mar regen felnottetek es meg mindeg hisztek a mesekben.Klaus Johannis nem rosszabb es nem is jobb az elodeinel.O nem azert jott ide,hogy autonomiat biztositson nektek,hanem,hogy folmerje a szekelyfoldi helyzetet es hogy hazudjon nektek, ugy ahogyan ezt elodei is tettek.Szegeny UDMR.Most mar kezdelek „sajnalni” benneteket.Ti vagy olyan naivak vagytok mint a kisgyerekek es tenyleg elhiszitek,hogy a romanok kozt van becsuletes ember aki folpartolja a magyar kissebbseg erdekeit(en ilyenrol nem tudok csak jo szineszekrol akik megjatszak magukat) vagy a csatlosai vagytok ezeknek,mert az aktualis helyzet nagyon is megfelel nektek a hatalmon maradasotokhoz.

  • User
    Dátum: 2017. július 21., 10:56
    ÉRTÉKELÉS: 15

    Szerintem ,Tamás ur, túlzottan optimista.Johanis, protokoráris, semmitmondó mondatokat mondott, amelyek előre, már a szajába voltak rágva.A videon jól látható, hogy űgyelt arra, nehogy megérintse a székely zászlót, mintha az szaros lett volna.
    Az, hogy ,,Romániának is szüksége van önökre”, csak egy elcsepelt szlogen.Nemrég, egy Szentgyörgyön született, roman ismerösőm, akit normális, toleráns románnak tartottam, mellesleg eleg jól beszél magyarul, igy reagalta le, Kulcsár József, fekete zászlós, a jövő évi centerénium, számunkra gyászt jelentő felszólalását:,,Adjon az isten neked, egész életedre gyászt, de ne a szüleidet gyászoljad, hanem a gyermekeidet”.Hát, igy van a románságnak szüksége ránk, magyarokra.

  • User
    Dátum: 2017. július 21., 11:42
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Úgy látszik, számított rá, hogy megajándékozzék a székely zászlóval. Ha így van, akkor nyilvánvaló, hogy pontosan ki volt dolgozva az is, hogyan vegye át. Hogy hivatalosította, vagy nem, vitatható. Szerintem nincs szüksége a zászlónak arra, hogy „hivatalosítsák”. Egy szimbólum nem attól lesz hiteles, hogy az elnök milyen gesztusokat tesz vele. Őszinte megnyilvánulásnak azt éreztem volna, ha német kisebbségi szimbólummal viszonozta volna, nem a „tricolorral”. Ami az újraválasztását illeti: nagyban függ attól, hogy kik lesznek az ellenjelöltek. Volt idő, mikor a magyarság tömbben szavazott Iliescura, mert Vadim volt az ellenfél, és muszáj volt megakadályozni hogy nyerjen.
    Törvényes keret Romániában nem csak regionális autonómiára nincs, hanem sok más értelmes dologra sem. Elég, ha a közbeszerzési törvényt nézzük, ami hihetetlenül primitív, nem csoda, ha semmit nem lehet időre elkészíteni miatta. Egyik olyan jogszabály ez, ami legjobban gátolja a fejlődést. A fejlődésnek ez az akadálya (és még néhány törvény, amit hozzá nem értők hoztak létre), nem a román nyelv ismeretének hiánya. Ha az lenne, akkor például egy német beruházó (aki kukkot nem ért románul, van ilyen szép számmal), hogyan lehetne sikeresebb egy román anyanyelvű polgárnál? Ne vicceljünk, pont Johannis nem veszi ezt észre?

  • User
    Dátum: 2017. július 21., 17:27
    ÉRTÉKELÉS: 5

    En egyaltalan nem vagyok ennyire derulato mint a tanacselnok!! Eddig az etnikai autonomiarol nyilatkoztak amire az allam elnoknek meg is volt a valasza, csak ugy, visszkezbol, erthetoen. Azt meg honnan tudta, hogy szekely zaszlot fognak neki atadni? Mert, hogy o is atadta a romant. Vagy csak ugy hordja a „zsebeben” minden eshetosegre? Nem kell ennyire elszallni a nyilatkozatokkal, hogy majdan milyen jo lesz nekunk.Nem lesz. Es kivancsi vagyok, de nagyon, hogy a 2018-as december milyen kellemetlen meglepeteseket tartogat meg a magyarsag szamara.Ha az evfordulo tiszteletere rendezodik sorsunk akkor fejet hajtok az RMDSZ tevekenysege elott de addig maradok sokunk velemenyevel:az egesz nem er egy fabatkat sem.

  • User
    Dátum: 2017. július 21., 20:28
    ÉRTÉKELÉS: -2

    A zászlócsere gesztusértékű. Ha egy államfő elfogadta a székely zászlót, természetes hogy a székelyek is elfogadták a román zászlót-mondhatnám ezekután, hogy akár a városházák és falvak közintézményein is ott a helyük. HIVATALOSAN!

  • User
    Dátum: 2017. július 21., 21:17
    ÉRTÉKELÉS: -1

    te okos te tudod hogy carpatewnek 77 uralkodoja volt.Ki volt az elsö es az utolso.Miert lennetek elegtelenek hiszen regen-
    a sarba döcögtettek .