Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Életbevágó feladat

A medve előbb-utóbb embert fog ölni. Ez nem vészmadárkodás, ez a valóság. Miután egyre többször találkozik az emberrel, statisztikailag is nő az esélye annak, hogy tragédia legyen a vége. Idő kérdése az egész, csak ki kell várni.

Esélye nincs az embernek a vaddal szemben. A múlt hét végén két sepsiszentgyörgyi kocogót kergetett meg a medve a Bíróné-pusztája mellett. Nem gyerekeket, nem öregeket, hanem életük teljében lévő, kisportolt férfiembereket. Miközben kissé sápadtan a fülükben most is visszhangzó „halálos fújtatást” ecsetelik, azt mondják: csak azért úszták meg, mert a medve visszament a bocsaihoz.  Vagy milyen esélyed van, ha leszállsz az esti vonatról a bodoki állomáson, és a falutól másfél kilométerre két medve áll a peronon, vagy találkozol Bükszádon az utcán, vagy Bikfalván a kert végében a medvével, és még sorolhatnánk?

Ez egy olyan – szó szerint – életbevágó probléma lett, amit a megyei és helyi hatóságoknak azonnal meg kell oldaniuk. Ez nem pályázat-, nem licit-, nem pénzkérdés – ez a puszta életünkről szól. Itt nem lehet a „kisebbségfaló” bukaresti politikusokra hivatkozni, nem lehet a kormányt, a parlamentet, a gyulafehérvári régióközpontot okolni, de a brüsszeli bürokrácia sem hozható fel kifogásnak.

Nincs helye a jó pályázatot írtunk, de nem kaptunk finanszírozást; nem halad a munka, mert rossz a törvénykezés; ha lesz területi autonómiánk, ez magától megoldódik; csinálnánk, de nem hagyják típusú meséknek. De azon sem lehet most tovább filozofálni, hogy elfogyott a medve élettere, hogy ki, hány hektár erdőt vágott ki, s hogy erre volt-e oka, joga, s engedélye, hogy ki vadászott évekig és mire. Mint ahogy a mai bukaresti találkozón sem lehet a majd megbeszéljük, konzultálunk, tanulmányt készítünk, megszámoljuk, felmérjük típusú „megoldásokat” elfogadni. Ezek mind jogos felvetések lehetnek, de nem most kell megoldani. Most azt kell megoldani, hogy saját életterében a háromszéki ember ne találkozzon medvével. Mert, ha így megy tovább, a medve előbb-utóbb embert fog ölni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. július 5., 8:10
    ÉRTÉKELÉS: 12

    Én még mindig azt mondom a legnagyobb probléma az erdőirtás és az erdő közelében épitett ”kis” nyaralók.Igy sajátítsuk ki a medve életterét.Bemegyünk a még megmaradt erdőkbe a láncfürészt jól meggégészük, ha elfáradtunk elmegyünk gombászni,leszedjük az erdei gyümölcsöket(a cigányok egész szezonba ezeket árulják az út mentén) is, aztán sír a szájunk, ha a medve támad.Nem a medvékkel vannak itt a bajok.Hova menjen már az a medve ha minden méterbe egy emberbe botlik?

  • User
    Dátum: 2017. július 5., 11:23
    ÉRTÉKELÉS: 13

    De pontosan ezen lehet filozofalni,hogy ki hany hektar erdot vagott ki,mert ebbol adodott a problema.Csak az a baj a roman politikusokkal,hogy elobb cselekszenek aztan gondolkodnak.Es ez minden teruleten igy van.Ha mar kiirtottuk az erdoket minek a medve-alapon.Csakhogy az ilyen gondolkodasmod a sajat hazank pusztulasahoz fog vezetni.Egyeseket az UDMR-bol ez nem erdekel mert ok nem is tartjak hazajuknak ezt az orszagot.Az erdoirtasok azonnali letiltasa,a kivagott erdok visszaultetese(kotelezo modon azon cegekkel akik a vagasokat vegeztek)es a veszelyes(de csakis a bizonyitottan emberre es emberi telepulesre veszelyes)medvek kilovese.Ez lenne a megoldas es nem az irodakbol hamis adatok alapjan osszeallitott kvotavadaszat.

  • User
    Dátum: 2017. július 5., 11:20
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Es meg valami,kedves ujsagiro ur.On honnan tudja igy elore megjosolni,hogy a medve embert fog olni.Talan a bulgariai Baba Vanga rokona?!Ami pedig azt a ket fiatalembert illeti,oket sajnalom es tudom mit erezhettek,mert a Ceausescu idejeben Tusnadfurdon egy este a Tulipan vendeglobol a satorhely fele tartva az Olt folyo partja mellett roviditettunk es ha a vizbe ne vessuk magunkat,ma nem kommentelgetnenk a medve vedelmeben.Valoban veszelyes allat es mindenkeppen kerulni kell a talalkozast vele,de ennek ellenere nem ez a megoldas.KVOTARA levadaszni oket,hamis adatok szerint, ez NEM MEGOLDAS!!!