Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Valakiknek hasznos a hisztéria?

Valakiknek hasznos a hisztéria? Kovászna megye

Napi rendszerességgel olvasni a médiában a háromszéki és Hargita megyei medvetámadásokról, a károkról, és főként azt a következtetést lehetett levonni, hogy a jelenséget csakis a vadásztilalom okozza. Ezúttal lapunk arra volt kíváncsi, hogy milyen véleménnyel vannak a kialakult medvefóbiáról a háromszéki környezetvédők.

Lapunk már több ízben is ismertette a medvék látogatta települések elöljáróinak, a különféle vadásztársaságoknak a véleményét, amelyek egyértelműen a vadásztilalom feloldása mellett szóltak. A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hivatal szakemberei (név és hanganyag a szerkesztőségben) – akik egyben a jelentős eredményeket elérő Life Ursus-program munkatársai is voltak – statisztikai adatokra, terepen szerzett tapasztalatokra és észérvekre alapozva úgy vélik, nem annyira fekete az ördög, mint ahogy azt sokan lefestik.

„Azokat a medvéket, amelyek bejárnak a településekre, kétségtelenül le kell lőni!” – fejtették ki, hozzátéve, hogy a bajt okozó medvék azonosítása és kilövése nem hoz jövedelmet a vadásztársaságoknak, ezért évről évre halasztgatják.

A szakértők szerint a csökkenne a terror, ha Ozsdolán és Csernátonban kilőnék a településre bejáró két medvét, illetve Baconban több medve is szóba jöhet.

Az sem mellékes, hogy megyénkben a „vadásztilalom” előtt, 2014-ben például jelentősen több (170 medve okozta) vadkárt je­gyez­tek fel a környezetvédelemnél, mint idén (40 esetet), és az elmúlt évekhez képest sem ugrott meg jelentősen a támadások, károk száma, csupán „nagyobb médiafigyelemnek örvendenek”.

– Ez egy lobbi, próbálják a minisztériumot rávenni, hogy visszaállítsa a régi rendszert, amely a vadásztársaságoknak jó volt, mert jövedelemforrást jelentett, ám vadkárok szempontjából azért nem volt hatékony, mert nem a nyeszlett, mezőn károkat okozó macit vadásztatták le a trófeákért komoly összegeket fizető vadászokkal, hanem a nagy, erőteljes hímeket – állítják egyöntetűen a környezetvédők.

A bajt okozó egyedek kilövésére a törvény jelen pillanatban – kvótán kívül – is lehetőséget ad (!). Az viszont más kérdés, hogy miért nem élnek vele – vonták le egyöntetűen a következtetést. Persze vannak kivételek is, tudnak olyan háromszéki vadásztársaságokról, amelyek megtették az első lépést. A megyei vadásztársaság (AJVPS) négy, emberekre, gazdaságokra veszélyt jelentő bundás kilövését kérte a napokban.

A passzív vadásztársaságok viselkedése a környezetvédők szemszögéből érthetetlen, hiszen a törvény is kimondja, tragédia esetén a helyi tanácsot, illetve a helyi vadásztársaságot vonják leghamarabb felelősségre.

– Kérés esetén, bukaresti rábólintásra, igyekszünk minél hamarabb megadni a kilövési engedélyt ezekre az állatokra – fejtette ki érdeklődésünkre Gheorghe Neagu, a megyei környezetvédelmi hivatal vezetője. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. június 30., 10:57
    ÉRTÉKELÉS: 25

    Szegeny barnamaci ha tudna enekelni mint az emberek biztosan a Karpatia egyuttes egyik dalaval tiltakozna a kvotavadaszok ellen:EL INNEN RABLOK EZ AZ EN HAZAM!

  • User
    Dátum: 2017. június 30., 11:08
    ÉRTÉKELÉS: 31

    Az senkinek nem jut eszébe, hogy ha kevesebb az erdő, nincs a medvéknek meg a régi élőhelye, logikus, hogy kaját keresnek, ahol tudnak ! Nem kellene az erdőket letarolni – , akkor a helyükön maradnának a falusi gazdaságok és a városi kukák helyett !

    • User
      Dátum: 2017. június 30., 19:47
      ÉRTÉKELÉS: -18

      Nem az erdö kevés,sok a medve és a farkas. Ezelött 70-80 évvel ahol nagyapáink még kaszáltak,most ott is erdö van,akkor nem volt ennyi erdö mégse jártak be az emberek közé,úgyhogy nem az erdö hiányra kell rá fogni a dolgot!!!

  • User
    Dátum: 2017. június 30., 15:42
    ÉRTÉKELÉS: -14

    Tisztelt környezetvédők, talán kéne tudni hogy azok a nyeszlett, mezőn károkat okozó macik, vallóban a bocsos anyamedvék, akiket kiszorítottak az erdőből a nagy, erőteljes hímek, tehát csak azokat kilőni nem az igazi megoldás. Nem vitatom a lobbi elméletet, mert az is vallós de ha az EU nem kér medvét akkor túl sok megoldást nem látok, már pedig megoldást kell keresni mert kezd sok ártatlan ember szenvedni nem csak ártatlan medve.

  • User
    Dátum: 2017. június 30., 22:02
    ÉRTÉKELÉS: -1

    Az ellentuntetes egyelore lefujva es az Europai Uniohoz irt peticiot is csak abban az esetben kuldjuk el ha Romania, PSD-es kormanya jovahagyja a vadaszatra vonatkozo torveny modositasat abban a formaban ahogyan az UDMR vadaszai kerik(tehat kvotara).Ugyanakkor itt megjegyezzuk,hogy az aktualis vadaszatra vonatkozo torveny sem tiltja azon medvek kiloveteset,de csakis azoket, amelyet bizonyitani tudnak,hogy emberre ,vagy emberi portara tamad.A temara meg visszaterunk.

  • User
    Dátum: 2017. június 30., 22:48
    ÉRTÉKELÉS: 21

    Ennek a barnamackonak itt a fenykepen,az osei meg a dakok,hunok,romaiak vagy tatarok elott itt eltek.Meg azelott mielott az ember betette volna a labat ide a Karpat-medencebe.Ugyhogy neki is oshazaja Erdely ennel fogva neki is joga van az elethez!

  • User
    Dátum: 2017. július 1., 12:30
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Es ime a lagfrissebb „vadasz” sztory,ha mar vadaszni akartok(azert idezojelbe mert szerintunk ezek az amator gyilkolaszok nem vadaszok).Julius elsejen erkezett a hir a Romania tv-n keresztul,hogy a Darabani-i polgarmester Paltinisen egy privat vadaszaton lelotte az unokatestveret aki eletet vesztette.Szerintunk osszetevesztette vagy egy vaddisznoval,vagy egy anyamedvevel.Igy jar az aki mohosagaban addig zabal,hogy a vadkanra es az anyamedvere hasonlit.

  • User
    Dátum: 2017. július 3., 11:35
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Friss hirek:Az Antena3 es Romania tv a ma delelotti hiradoiban mutatta be,hogy elkaptak harom rablo fakitermelo ceget Bako megyeben.A hazkutatasok most jelen pillanatban is folynak.Az erdokbe is folmentek a karokat folmerni.Amit mutattak az katasztrofalis,hogy milyen teljes hegyoldalakat taroltak le ezek a szemianalfabetak altal vezetett maffia cegek.A tv szerint a szalak Brasso megyeig vezetnek.Szerintunk Kovaszna megye sem idegen a dolgoktol.Na akkor miert is jon le a medve a hegyekbol?!!

  • User
    Dátum: 2017. július 3., 15:52
    ÉRTÉKELÉS: 9

    Nezzetek meg az interneten a Blood on the Mountain(Ver a hegyeken)cimu amerikai dokumentumfilmet(le is lehet tolteni),melyet a Nyugat Virginia-i(West Virginia,USA) felszini koszenbanyakrol(coal mines) keszitettek es amelyben bemutatjak,hogy milyen leirhatatlan es visszafordithatatlan karokat okoztak Nyugat Virginia hegyeiben az amerikai banya korporaciok,melyek nem kimeltek sem embert,sem allatvilagot,sem erdoket,sem vizeket,pusztitast es mergezett vizeket,elpusztitott hegyeket es volgyeket hagyva maguk utan.Az Rmdsz politikusai is megnezhetik a PSD-es kollegaikkal egyutt akikkel idehoztak a szekely nep nyakara az osztrak erdopusztitokat.Sot Klaus Werner Johannis elnokot is meghivhatjak egy filmes teadelutanra!Jo szorakozast a filmhez.Ha itt Erdelyben is ezt akarjuk akkor csak folytassuk amit politikusaink elkezdtek.Mondtam en, hogy 10 ev mulva az Erdely-i sivatagrol fogtok cikkezni.

  • User
    Dátum: 2017. július 3., 20:48
    ÉRTÉKELÉS: -6

    Ki az a „szerintünk”? Mire alapozod, hogy a szálak Kovászna megyébe vezetnek? Megint a hasadra üttél, mint amikor a szekus dosziékkal fenyegetőztél – mert a szavajárásod alapján csak te lehetsz az a nyeletlen.

  • User
    Dátum: 2017. július 3., 22:50
    ÉRTÉKELÉS: 10

    Szerintunk,az annyit jelent draga szekuskam,hogy tobbunk szerint.Mert szerintem az egyes szam,szerintunk az tobbes szam,ami annyit jelent,hogy tobb ember velemenye,meg akkor is ha egy ip.cimrol erkeznek a kommentek.Es arra alapozzuk a felteveseinket,hogy Bako megyebol a fat szallito kamionok utja a maksai Schweighofferhez,Kovaszna megyebe vezet,nem hinnenk,hogy Maksa mas megyebe lenne.Az itteni rendorseg pedig soha nem fogott el egyetlen illegalis transzportot sem.Hogy miert?!Mert SZERINTUNK a tolvajok lefizetett csatlosai.Jobb lenne ha a Kezdivasarhelyi rendorseg amig az utan nyomozgat,hogy ki mit ir a neten,a tolvajok utan nyomozgatna es a hazaarulok utan.Es kezdhetne ezt a sajat emberei koreiben mert tolvajbol is meg hazaarulobol is van koztuk eleg.