Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Bárkit tesztelnek, kérésre is

Bárkit tesztelnek, kérésre is Kovászna megye

A PCR laboratórium működését mutatták be annak munkatársai a kórház heti sajtóértekezletén. A kémikusok, orvosok a kételyeket szeretnék eloszlatni, illetve átláthatóbbá tenni a tesztelési folyamatot.

Hirdetés
Hirdetés

A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban működő PCR-laboratórium munkatársai sajtóértekezleten számoltak be a labor működéséről, a tesztelési folyamatokról, illetve arról, hogy mit jelent a hamis negatív vagy pozitív eredmény. A laboratóriumban eddig több mint 1700 tesztet végeztek el havonta, prioritás a kórházi személyzet és a betegek tesztelése, de most már nyitottak a privát szféra felé is, tesztelnek bárkit, akinek szüksége van rá, illetve a különböző cégek alkalmazottait is.

Dr. Ráduly Orsolya labororvos, valamint Miklósi László fővegyész, kémikus és Balázs Zoltán kémikus ismertették a tesztelés folyamatát, és igyekeztek eloszlatni a tévhiteket is. Mint mondták, ezek a tesztek a koronavírus kimutatására voltak kifejlesztve specifikusan, így megbízhatóak. Jelenleg a legspecifikusabb és legérzékenyebb vizsgálati módszer a vírus jelenlétének igazolására, mivel annak örökítőanyagát (RNS) mutatja ki a vizsgált mintából. Az alkalmazott teszt a vírus genetikai állományának három szakaszát vizsgálja, azaz három gént mutat ki. Ugyanakkor hibák is történhetnek, születhetnek fals negatív vagy fals pozitív eredmények – magyarázták a kémikusok.

A legnagyobb hibaforrás, ha a mintát nem jól vették le, így nem került a mintába vírus, a tesztelés fals negatív eredményhez vezet. Fals pozitív eredmény akkor születhet, ha a minta pozitív mintával érintkezett. Nagyon fontos, hogy mintavétel után elegendő minta kerüljön a gépbe, mivel így mutatható ki, hogy a vírus génjeit tartalmazza-e. A mintafeldolgozás több kémiai lépésben történik, a PCR-készülékben program segítségével magas hőfokon az örökítőanyagot felszaporítják, átírják az RNS-t DNS-re, majd eredmény után kontrollt is folytatnak, így ellenőrizve a lépéseket.

A szakemberek azt is tisztázták, hogy kizárt dolog, hogy például egy mangóból vett minta eredményt mutasson koronavírusra, ugyanis a belső kontroll megmutatja, hogy emberi mintával van dolguk, és ez fontos, mert előfordult, hogy nem emberi mintát kaptak, így érvénytelen lett a teszteredmény.

A gyorstesztekkel kapcsolatban elmondták: nem tartják megbízhatónak, mert hátránya a fals eredmény. Aki gyorstesztet végeztet, és negatív eredményt kap, nem biztos, hogy nem fertőzött, a pozitív eredmény esetében pedig lehet, hogy az érintett személy még fertőzött, de az is, hogy már túlesett a betegségen. Ezek a tesztek pontatlanabbak az automatizált tesztekhez képest, hiszen a gyorstesztekre jellemző módon, a hamis eredmények nagyobb számban fordulhatnak elő – mondták. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. október 23., 9:17
    ÉRTÉKELÉS: 11

    Nagyon jól jön minden tájékoztató írás a járvánnyal kapcsolatban, hiszen segít megérteni, hogy mi történik körülöttünk. De miért ez a nagy titkolózás az 1000 lakosra vetített megbetegedések számával? Miért nem közlik ennek a mutatónak az alakulását pl. Sepsiszentgyörgyön, ahol a mindennapi életünk függ ennek a számnak az alakulásától. Ha átláthatóbban kezelnék a dolgokat, a lakosság bizalma is nőne.