Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Havi 50 lej egy gyereknek a maszk

Havi 50 lej egy gyereknek a maszk Kovászna megye

Nem minden tanintézményben biztosítanak maszkot a diákoknak, van, ahol a tanítónő vásárolt minden gyereknek textilmaszkot, máshol a szülők vették meg a védőfelszerelést. Egy családnak havonta néhány száz lejbe is kerülhetnek ezek.

Hirdetés
Hirdetés

Bár kötelező a védőmaszk viselése az iskolában, nem mindenütt adnak a diákoknak, a legtöbb szülő megvásárolja ezeket. A Bestjobs munkaközvetítő portál felmérése szerint havi 50-100 lej között költenek a családok maszkra, legtöbben a textilből készült termékeket részesítik előnyben.

Took Emese kétgyerekes édesanya, mindkét gyerekének ő vásárolja a maszkot, az iskolában nem kaptak.

– Úgy beszéltük meg, hogy egyszer használatos maszkot viselnek, az könnyebb, mint a textil, és mivel délután is járnak majd iskolába, naponta kétszer cserélik le. Internetről rendeltünk egy nagyobb csomagot, jó árban, így darabja néhány baniban jön ki. Szerintem fontos figyelni, megtanítani a gyerekeket is, és nem kell várni, hogy adjanak az iskolában – mondta az édesanya.

A maszkok ára egyébként változó, és szinte mindenhol kapni: gyógyszertárban, élelmiszerüzletben, de még a játékboltokban is. Az eladók szerint a legkeresettebbek a gyerekmaszkok, a színes, rajzfilmfigurás, szuperhősös típusúakat keresik a szülők. Szakemberek szerint, ezeket a maszkokat naponta kell mosni, legalább 60 fokon, majd jól ki kell öblíteni és forró levegővel kiszárítani. A textilmaszkok darabja 5 és 20 lej között váltakozik, attól függően, hogy milyen matricát nyomtattak rá, ugyanis az anyag, mindegyiknél ugyanaz.

Az egyhasználatos maszkok darabja 50 bani és 3 lej között változik, attól függően, hogy hol és milyen kiszerelésben vásároljuk. A szülők tapasztalata szerint a gyógyszertárakban a legdrágább, de különböző kisebb boltokban 50 baniért is kínálják, bár többen kifogásolták, hogy a százas csomagot kezdik meg az eladók, majd szabad kézzel fogdossák össze a maszkokat, ami nem túl higiénikus. Ugyanakkor, műanyag fóliába csomagolt maszkot is lehet kapni, ebből két darab 4 lej.

Internetről is érdemes rendelni, a nagyobb webshopokban akciós áron kínálják mind a textilmaszkokat, mint az egyszer-használatosakat. Előbbiek ára 4 lejnél kezdődik, míg az egészségügyi maszkok esetében az 50 darabos csomag 25 lej, a száz darabos pedig 45-50 lej körül van. Ugyanakkor steril, többrétegű, de szintén egyszer használható maszk is van, ezekből az 50 darabos kiszerelés 60-70 lej.

Szakemberek szerint fontos a jó maszk kiválasztása, olyat kell vásárolni, amelyik teljesen zárt, rásimul az arcunkra, így a belélegzett levegő csakis a szűrőn keresztül juthat a szervezetünkbe. Ugyanilyen fontos a viselés módja is: tiszta kézzel kell felhelyezni, használat közben tilos tapogatni, az orrot és a szájat is takarnia kell, az egyszer használatosakat pedig minden használat után a szemétbe kell dobni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. október 23., 1:08
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Tényleg azt hiszi mindenki, hogy ezek a textil maszkok, meg az 1 lejes maszkok védenek a virustól, vagy ne adj Isten ha vírusos a maszkos, nem adhatja tovább? Az senkinek nem esett le a tantusz, hogy akik csinálják a teszteket,a mintavétel után, random iskolákat, óvodákat, intézményeket zárnak be? Emberek ezrei maradnak munkanélkül mert egyszerűen le állítanak mindent? És ott ahol bölcsőde van azt meg ki kerüli messziről a vírus? Senkinek nem tűnt fel, hogy ezzel az intézkedésekkel a krónikus beteg öregeinket teszik el láb alól hivatalosan a kórházak korlátozása álltal? Iskolák, óvodák százait lassan be zárják, higy gyerekeinkben egy életre szóló nyomot hagyjanak és máris úgy nöjjenek fel, akiket már érettségi után, parancsszóra sarokba állítsanak? Szép jövő vár ránk emberek, büszkék lehetnek majd ránk a gyerekeink, hogy egyszerűen hagyjuk, hogy megfosszanak jogainktól és korlátozni hagyjuk a szabadságunkat.

    • User
      Dátum: 2020. október 23., 10:35
      ÉRTÉKELÉS: 4

      Ha a krónikus betegeket akarnák eltenni láb alól a megoldás egyszerűbb lenne: nem zárnak le semmit, az illetők majd belehalnak a fertőzés következményébe. Beírjuk, hogy meghalt tüdőgyulladásban, embóliában és kész. Kicsit gondolkozzunk…

    • User
      Dátum: 2020. október 23., 16:28
      ÉRTÉKELÉS: 7

      Nemcsak régen kellett tiszta körmökkel és zsebkendővel menni iskolába, hanem manapság is, a változás csak annyi, hogy a zsbkendő általában eldobható. 😉

  • User
    Dátum: 2020. október 24., 20:25
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Régen az orvosok azt mondták hogy a gyereknek nem szabad sálal eltakarni a gyermek órát sem szájat mert a bacilusokat vissza lélegzi akkor most hogy van ezzel a maszkos dologgal nem szívja vissza a bacikat vagy mi??? Hülye egy világot élünk!!