Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Iohannis: a világjárvány ellenére a voksolást meg kell tartani

Iohannis: a világjárvány ellenére a voksolást meg kell tartani Románia

Klaus Iohannis államfő szerint a koronavírus-járvány ellenére a december 6-ára kitűzött parlamenti választásokat meg kell tartani, mert a parlament jelenlegi, a Szociáldemokrata Párt (PSD) által uralt többsége „kártékony”, és már rég nem tükrözi a választók akaratát.

Hirdetés
Hirdetés

Az elnök szerdai sajtóértekezletén azt állította: a PSD csak ürügyként hivatkozik a járványhelyzetre, valójában azért próbálja kieszközölni a választások elhalasztását, hogy időt nyerjen egy jobb eredmény reményében.

Rámutatott: a választásokat az alkotmány szerint legfeljebb március közepéig lehetne halogatni, a jelenlegi parlament mandátuma azonban december 20-án lejár, azt követően pedig már nem fogadhat el sarkalatos törvényeket.

Iohannis szerint tisztességtelen dolog azzal áltatni az embereket, hogy a világjárvány véget érhet márciusig. A demokratikus intézményeknek nem szabad lebénítani, „katasztrofális” lenne, ha ilyen nehéz helyzetben a törvényhozás csak korlátozott hatáskörrel működne – vélekedett az államfő.

„Szögezzünk le egy dolgot, mert azt vettem észre, hogy néhány politikus ragaszkodik ahhoz az elképzeléshez, miszerint a jelenlegi járványhelyzet ellenére valaki mindenáron érdekelt a választások megtartásában, pedig ezeket el lehet halasztani. Semmi sem hamisabb ennél! A parlamenti választások elengedhetetlenek, nem önmagukban kitűzött célként, hanem azért, mert ezek képviselik az egyetlen érvényes demokratikus lehetőséget, amely lehetővé teszi számunkra, hogy egy új, reprezentatív törvényhozó testületet válasszunk, amelyet a polgárok szavazata legitimál. A parlamenti választásokat nem szabad elhalasztani csak azért, hogy egyik vagy másik párt jobban felkészültnek és esélyesebbnek érezze magát néhány hónap múlva. A választásokat meg kell tartani rendes időben” – nyilatkozta az államfő.

Hangsúlyozta, hogy egy új, szilárd parlamenti többségre van szükség, és egy olyan kormányra, amelyet ez a többség támogat a Románia fejlődéséhez feltétlenül szükséges reformok végrehajtásában.

Az államfő kijelentette, hogy a jelenlegi PSD-többség törvénytelen, és „már egy ideje nem tükrözi a románok valódi akaratát”.

Iohannis azzal vádolta a PSD-t, hogy március óta akadályozza a kormány által hozott járványellenes intézkedések alkalmazását, és olyan populista intézkedéseket hozott, amelyek „az elmúlt harminc év legmélyebb válságába sodorták Romániát”.

Úgy vélte: a szeptemberi helyhatósági választásokra „nagyon jó körülmények között került sor”, és ez várható decemberben is.

Az államfő arra bíztatta a jelölteket, hogy az online térben népszerűsítsék programjukat.

„Nyilvánvaló, hogy ebben az évben nem lehet támogató nagygyűléseket szervezni, és arra kérem az illetékes hatóságokat, hogy legyenek éberek, és semmilyen módon ne engedjék a hatályos szabályok megsértését. Minden jogsértést szigorúan és gyorsan szankcionálni kell. Meg vagyok győződve arról, hogy ha szigorúan betartjuk az összes szabályt, akkor még a pandémiában kialakult nagyon különleges körülmények között is képesek leszünk aktív demokratikus életet élni” – zárta gondolatait Iohannis.

Ludovic Orban továbbra is az első számú kormányfőjelölt

Iohannis nem akart válaszolni arra, hogy hajlandó lenne-e más miniszterelnököt jelölni, ha az USR – a Iordache-botrány miatt – ezt szabná meg koalíciós együttműködése feltételéül, de megerősítette, hogy számára továbbra is a PNL-t vezető Ludovic Orban miniszterelnök jelenti az „első opciót” a választások után megalakuló kormány miniszterelnöki tisztségére.

Az államfő nem kívánta kommentálni az USR képviselőházi frakcióvezetőjének kijelentését. Cătălin Drulă szerdán úgy fogalmazott, hogy Ludovic Orban miniszterelnök „elbukta a lojalitás és őszinteség vizsgáját”, amikor azt állította, hogy az USR képviselői megszavazták, hogy Florin Iordache legyen a Törvényhozási Tanács elnöke.

„Tudják jól, hogy nem kommentálom a politikusok kijelentéseit. Másodszor, mindezek a kampánymesék kategóriájába tartoznak” – mondta Iohannis.

„Iordache megválasztása a Törvényhozási Tanács élére jól jelzi, mennyire mérgezővé vált a PSD-többség”

Az államfő újabb éles támadást intézett a PSD ellen amiatt, hogy a parlament kedden Florin Iordachet választotta meg a törvényhozási tanács élére. Szerinte a jelenlegi parlamenti többség kártékonyságát jelzi az, hogy a – büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő, a 2017-es tömegtüntetések miatt visszavont – 13-as sürgősségi kormányrendelet atyjára bízták a törvénytervezeteket előzetesen véleményező konzultatív testület vezetését.

„A PSD mindig megtalálta a módját, hogy szolgáit jól fizető állami állásokkal jutalmazza” – jegyezte meg Iohannis.

Újságírói kérdésre válaszolva furcsának és értelmetlennek nevezte, hogy volt pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) – amellyel valószínűleg együtt kell működnie a PNL-nek, ha a választások után kormánytöbbséget akar alkotni – most egymást vádolja „árulással” Iordache megválasztása miatt.

„A tömeges tesztelést csak olyan személyek ajánlják, akik ki akarnak tűnni”

Romániának nincs kapacitása arra, hogy nagyon nagy számú koronavírustesztet végezzen el naponta – jelentette ki Klaus Iohannis, hozzátéve: a tömeges tesztelést csak olyan személyek ajánlják, akik „ki akarnak tűnni”.

„Ami azonban ajánlott – és Romániában ezért növekszik a tesztelések száma -, hogy minden fertőzésgyanús embert leteszteljünk. Amint mindenki tudja, járványügyi vizsgálatot végeznek, és minden személyt tesztelnek” – közölte Iohannis.

Az államfő szerint méltányolandó, hogy Románia elérte, hogy egy nap alatt 37 ezer teszt eredményét dolgozzák fel.

Az államvezetés nem mérlegeli jelenleg a teljes lezárást

Klaus Iohannis leszögezte, az államvezetés szintjén nem tárgyalnak jelenleg arról, hogy a járványhelyzet miatt minden tevékenységet leállítsanak.

Az államfő rámutatott, jelen pillanatban nincs szó egy esetleges újabb teljes lezárásról, keresik a megoldásokat a vírus terjedésének fékezésére úgy, hogy a fontos tevékenységek ne álljanak le. „Bármennyire is aggasztó a helyzet – én magam is nagyon aggódom -, meg kell találnunk a módját annak, hogy a világjárvány dacára ne álljunk le” – nyomatékosította.

Az elnök hozzátette, növelni kell az intenzív terápiás ágyak számát a koronavírusos betegeket kezelő kórházakban.

(MTI/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások