Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Öregotthon lehet a megoldás

Öregotthon lehet a megoldás Kovászna megye

Az időseket családtagjaik távozása, életviteli nehézségeik, néha csak a közösség hiánya rászorítja, hogy öregotthonba vonuljanak. Milyen lehetőségek vannak megyénkben arra, hogy a méltányos emberi lét alapvető feltételeit, az élet munkája után járó nyugalmat élvezhessék az öregek akkor is, ha nincs, aki gondjukat viselje, azaz milyen intézményekben találhat otthonra egy idős, érdeklődtünk.

Hirdetés
Hirdetés

Kovászna megyében ismereteink szerint két állami és három magán öregotthonban lehet elhelyezkedni, elhelyezni az idős hozzátartozókat. Odafigyelő család, ismerősök híján előfordul, hogy a Kovászna Megyei Szociális Ellátási és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóságnak más intézmények (kórház, rendőrség) jelentenek eseteket, és ezekre megoldást keresnek az ottani alkalmazottak, akár a civil szervezetekkel együttműködve is, mondta lapunknak Szép-Márk Linda pszichológus.

A Szociális Ellátási Igazgatósághoz tartozó hídvégi öregotthonban 110 személy ellátását képesek biztosítani, jelenleg 90 hely foglalt – mondta Cucu Liliana igazgató – de mindig télen jelentkeznek többen. Brassó és Hargita megyék számára is van egy tízes keretük. A felvételnél kizáró ok, ha az illető fekvőbeteg vagy olyan pszichiátriai betegsége van, ami zárt intézményt igényel. Ami a költségeket illeti, 2.744 lejt kell fizetni egy hónapra, de ez nem foglalja magába a szükséges gyógyszerek árát. Ha valaki nem tudja kifizetni a díjat, de igazán rászorul az ellátásra, a helyi tanács átvállalhatja helyette a fizetést.

Sepsiszentgyörgyön az önkormányzat által fenntartott Zathureczky Berta Központba csak a helyi nyugdíjasokat veszik fel, további feltétel, hogy a bejelentkezéskor nem lehetnek Alzheimer-kórosok vagy fekvőbetegek (de ha az otthonban következik be állapotuk romlása, akkor maradhatnak). A havi eltartási költség függ az idős ember állapotától, 2700–2800 lejbe kerül. Elég hosszú a várólista, tudtuk meg Klárik Mária intézményvezetőtől, 27-en vannak rajta.

A nem az állam által finanszírozott intézmények közül a legkisebb a kézdiszentkereszti Szent Klára Öregotthon, melyet a gyulafehérvári Caritas működtet. Igen korlátozott a férőhelyek száma, és hosszú a várólista (27 névvel), de azt nem a jelentkezési sorrendben töltik be, hanem attól függően, hogy ki mennyire van rászorulva az ellátásra – tudtuk meg.

Telt házzal működik a Szentkereszthy Stephanie Alapítvány által működtetett lemhényi idősotthon, ahova demenciától szenvedőket nem, de ágyban fekvő betegeket fogadnak, tulajdonképpen az ellátottak kétharmada jelenleg is ilyen, és nemcsak a megyéből vannak. Az 50 férőhelyből 49 van pillanatnyilag betelve, várólistán 4-en vannak, mondta Kelemen Mária, az idős állapotától függően 2200–2400 a havi ellátási költség, gyógyszert, esetlegesen a pelenkát a hozzátartozó biztosítja.

A kézdivásárhelyi Zenóbia öregotthon maximum 40 személyt képes fogadni, Szabó Jolán intézményvezető szerint rengeteg a várakozó (72), most 36 idős bentlakójuk van. Ide tényleg mindenkit befogadnak, a demens és akár a palliatív ellátásra szoruló betegeket is, lehet ezért is érdeklődnek oly sokan, az ellátás díja 2250–2450 lej.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. október 22., 20:28
    ÉRTÉKELÉS: 17

    Én csak azon morfondírozom ezer lejes nyugdíjból hogy tudják kifizetni a havi díjat ha a család sem engedheti meg magának? Vagy csak azokat fogadják akiknek sok pénzük van? Nekem még a fizetésem sem ütné azt amit fizetni kell …

  • User
    Dátum: 2020. október 23., 17:03
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Szomorúan olvasom milyen sokat kell fizetni. A nyugdíjból itthon mindent megoldok fűtést, élelem,telefon internet ,tv ruha, gyógyszer nem is kevés, még spórolok is és ott nem elég! Valami nincs rendben!

  • User
    Dátum: 2020. október 24., 14:14
    ÉRTÉKELÉS: 5

    Szèp zsebrevaló holnapjara való szbott árak !!! Kèrdès az eszt minimál bèrböl lehet e fizetni esetleg ha a hozzád tartozó sajnos ide kerül ..Te èlyèl, vagy a szüleid ,nagyszüleid kiröl tudj gondoskodni ez a siralmas kèrdèsem.???

  • User
    Dátum: 2024. február 12., 23:01
    ÉRTÉKELÉS: 9

    A Zatureczky Berta oregotthonban 2024 -tol , mar 4.000 lejt kell fizetni havonta . Letezzik egy olyan lehetoseg , hogy napkozbeli foglalkozas, vagyis reggel oda mennek ( vagy viszik ) este haza mennek az idos szemelyek , 30 lejt kell fizetni naponta azert kapnak egy ebedet !Minden esetre szomoru jovo var arra, akinek nincsen senkije es meg anyagi lehetosege sem , hogy egy nyugott , tisztes oregkort eljen !