Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Alakul a kormány

Alakul a kormány Románia

Klaus Johannis államfő tegnap délutánra hívta egyeztetésre – politikai súlyuk sorrendjében – a parlamenti pártokat, hogy eldöntse, kinek ad kormányalakítási megbízást.

 

A szociálliberális koalíció Mihai Tudose gazdasági minisztert javasolja miniszterelnöknek az elnöki hivatalban tartandó kormányalakítási tárgyalásokon – jelentették be a PSD és a liberális ALDE vezetői az elnökkel való egyeztetést megelőzően. A PSD végrehajtó bizottságában csaknem egyhangúlag (négy tartózkodással) fogadták el a Tudose kormányfő-jelöltségét, amelyet a koalíció kisebb pártja, az ALDE is jóváhagyott így a politikus nevét közös javaslatként terjesztették az államfő elé. Az ötvenéves jogász végzettségű Tudose a PSD 12 alelnökének egyike, 2000 óta Brăila megyei parlamenti képviselő, két alkalommal – összesen mintegy másfél évig – vezette a gazdasági tárcát. Európai gazdaságpolitikából szerzett mesteri fokozatot a nemzeti hírszerzési akadémián 2007-ben, majd ugyanott doktorált 2010-ben. Több biztonságpolitikai jellegű tanfolyamot is elvégzett Romániában és külföldön.

Tavaly – másik nyolc doktor-társával együtt – lemondott doktori címéről, miután plágiumbotrány robbant ki a – korrupciógyanúval bíróság elé állított – Gabriel Oprea volt kormányfőhelyettes által vezetett doktori iskola körül. Vagyonbevallásában egy 30 ezer euró értékűre becsült bélyeggyűjtemény szerepel, életrajzából kiderül, hogy a brăilai sakk-klub igazolt játékosa. A politikus az átalakított Ponta-kormányban 2014 decembere és 2015 novembere között a gazdasági minisztériumot vezette, amely tisztégbe idén februárban tért vissza, amikor – a tüntetések hatására megüresedett tisztségeknél – az első kormányátalakítást hajtották végre a Grindeanu-kormányban.

A Nemzeti Liberális Párt Nem nem javasolt kormányfőjelöltet a Cotroceni-palotában rendezett tárgyalásokon – közölte a PNL elnöke. Ludovic Orban hozzátette, hogy az általa vezetett párt egyetlen olyan kormányzási konstrukciót sem fog támogatni, amelyben szerepel a PSD. Elek Levente, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ügyvivő elnöke is azt nyilatkozta, hogy az USR „semmilyen formában” nem támogat egy PSD-kormányt. Hozzátette, bizonyos feltételekkel támogatnának egy „nem-PSD kormányt”. A Népi Mozgalom Párt (PMP) Siegfried Mureşan európai parlamenti képviselőt javasolja a miniszterelnöki tisztségre – jelentette be az alakulat elnöke, Traian Băsescu a Klaus Johannis államfővel folytatott tárgyalást követően. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke így nyilatkozott: „nincs javaslatunk a miniszterelnök személyére vonatkozóan, mivel nem vagyunk a parlamenti többség része, és nem merül fel annak a lehetősége, hogy csatlakozzunk a kormányt adó koalícióhoz”.  Az elnök Tudoset nevezte ki kormányfőnek. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. június 27., 10:08
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Na ez mar tudathasadasos eset.Azt rottak fel Grindeanu-nak hogy a titkos szolgalatall mogotte,az uj-jelolt-miniszterelnoknek a CV-ben benne hogy a titkosok embere.Ezt ki erti!?