Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Páván pusztított a medve

Páván pusztított a medve Kovászna megye

Ismét lecsapott a medve Zabolán, ezúttal (pénteken hajnalban) egy gazdaságba tört be, és végzett a jószágokkal. Ez már a második eset volt a héten, így érthető a falusiak egyre növekvő dühe. Gyors megoldást várnak, mert nem hajlandóak ölbe tett kézzel nézni, ahogy a nagyragadozók kárt tesznek a jószágaikban, vagy isten őrizz, az embertársaikban.

– Csütörtökön éjfél után szólt a szomszédom, hogy medve van az udvaromon – vágott a történtek közepébe Sidó Attila pávai lakos. – Gyorsan kimentem, segítségemre sietett még vagy hét szomszéd, és számos kutyát is hoztak, hogy a vadat elkergessük.

Megdöbbenésükre a medve nem menekült el, tovább marcangolta a 120 kg körüli disznót. Végül a zaj és a fények megtették hatásukat, a vad eloldalgott, otthagyva a zsákmányt.
– Megölt egy nagy disznót, egy malacot helyben megevett, egyet pedig szétszaggatott – részletezte a kárt Sidó. – Szerencse a szerencsétlenségben, hogy idejében közbeléptünk, és nem végzett nagyobb pusztítást, valamint az, hogy nem tudott bejutni az istállóba, a szarvasmarháim közé.

Sidó megjegyezte, minden jel szerint két medve járt nála, mert a kamerája által rögzített felvételeken, kis idő eltéréssel két helyen bukkant fel a medve.

— Pár napja Zabolán tört be egy gazdaságba, most pedig hozzám. De tavaly többször látták, amikor a pávai úton sétált. Szintén tavaly valakinél a disznót ölte meg, vagy a méhkasokat borogatta fel… Mégis meddig kell tűrjünk? Miért nem lehet kilőni az állatot, vagy mi kell történjen ahhoz, hogy a hatóságok tegyenek is valamit? Meddig nézik többre az ember életét a vadénál? – fakadt ki Sidó, aki azóta bár villanypásztort szerelt, aggódik kis gyerekei épsége miatt, akiket az udvarra sem mer kiengedni.

Demes Botond zabolai alpolgármester, aki maga is vadász, úgy véli, hogy ez a medve ugyanaz, amelyik pár napja Zabolán is járt.

– A medvékről nem árt tudni, hogy amikor egy állatot elejtenek, azt elviszik és elássák, és ha ne adj isten pont arra jár egy ember, ami a közelgő erdeigyümölcs-szezon miatt nem kizárt, könnyen megtörténhet a tragédia. A medve kilövését fogom kérni, mert más megoldást nem látok – szögezte le Demes, hozzátéve, minden egyes ilyen eset a hibás miniszteri döntés számlájára írható.

Mivel az eset pénteken történt, így a hétvégére való tekintettel a különböző megyei és országos szervek, köztük a területet vadászatilag adminisztráló Kézdivásárhelyi Magánerdészet képviselőit is ma várják a helyszínre, és az alpolgármester szerint megteszik az első lépéseket ahhoz, hogy újra nyugalom legyen a faluban. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2017. június 26., 8:48
    ÉRTÉKELÉS: 21

    Altato lovedekkel kiloni es a Zarnyest-i rezervacioba vele(vagy veluk),ha netan ketto volt.Ha a gazdaknak engedelyeznetek az altato lovedekes puska tartasat es hasznalatat akkor ilyen esetekbe hasznalhatnak es a medve nem tudna ennyi kart okozni az emberek portain.Na de hat ezt nem lehet mert ti egyebben santikaltok medve ugyekben.

    • User
      Dátum: 2017. június 26., 14:14
      ÉRTÉKELÉS: -6

      Hallode te nagyokos. Ha eletedben egyszer is altattal volna medvet, tudnad, hogy az nem ugy megy mint a gyermek lovolde: puskat csore, medvet celozva, bumm, maci alszik. Hanem, oda kell bizonyos kozelseg, sot elegge rizikos is, mert nem instant altatja a medvet stb. De hallod, ha mar ilyen okos vagy, menj fel Pavara az erdo ala, vigyel magaddal altatot, s probald el altatni a joszagot.

  • User
    Dátum: 2017. június 26., 19:59
    ÉRTÉKELÉS: 8

    azok a szegyentelen falusiak minden aron szeretnek kiirtani azokat a gyönyörü medveket az edök utan minden hazugsaggal
    le szeretnek öket is kiirtani.Had öljek a disznojaikat ök eleget loptak.Most nem tudjak a romakra tenni mert ilyen rablashoz
    segtseg kell. Azok a regetek aljas vadaszok penzert viszik a gazdag idegeneket vadaszni hogy azok a penzes külfödiek haza vigyek a draga szarvakat a magasban elö allatok gyilkossagbol.
    Sajat szememel ladtam hogy az a gyönyörü medve ketlabra alva edte a vad gyümölcsöt most nincs mit had egyek a ök disznojait.Maga mint ujsagiro senkise kenyszeriti hogy buzditson vagy az agya gyenge es nincs temaja,leirjak vagy nem de
    de elolvasak.

  • User
    Dátum: 2017. június 26., 22:05
    ÉRTÉKELÉS: 15

    Biztosan a tahokra gondoltal ott a faludban mikor azt irtad hogy”kitomni az osszeset”.Igy van.Harcolni a hazatokert nem tudtok,a jogaitokert meg amugy sem,a termeszet nem erdekel benneteket,az erdok es az allatvilag meg annyira sem,ugyhogy egyetertunk veled.Kitomni az osszes falusi tahot!Ilyen gyava nepseg melyet igy az orruknal vezetnek a diverzionista hazaarulok, meg a levegot sem erdemli meg!

  • User
    Dátum: 2017. június 26., 22:15
    ÉRTÉKELÉS: 8

    Te aztan a kommentedbol itelve sok medvet altalhattal.Te azt hiszed, hogy azt a szar altatot es azt a szar altatopuskat hasznaljak mint a koborkutyaknal.De egyebkent hulyekkel nem vitatkozom.A roman megyekben mukodik a dolog csak itten tinalatok az UDEMERAJ kvotara akar vadaszgatni ezert van szuksege az ilyen hulye tahokra mint te.Ezzel akarja bizonygatni,hogy itt mekkora veszelyben vagytok.

  • User
    Dátum: 2017. június 27., 20:40
    ÉRTÉKELÉS: -9

    Nem tudom ki..vagy mi vagy de nem is érdekel,hogy nem falun élsz az biztos.Egy gerinctelen fotelbetyár aki napmente után már az utra se mer kimenni.Az ijen nagypofájut kötném hozzá az erdöben a fához hogy védje az illegális kivágástól.és közben számolya a macikat.Mert kevés…nagyon kevés maci van,ha már Kézdi környékén járnak,a kipusztulás fenyegeti öket.

  • User
    Dátum: 2017. június 30., 8:32
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Vissza kell vinni a gombát és a málnát az erdőben és akkor nem kell tartani a medvétől azért támadt a jószágra mert éhes volt elszedik előle az ételt senki sem főz nékik ezelőtt még etetek is az alatokat jól is csinálta a medve 🐼 a tolvajokot kellene egy kicsit kitiltani az erdőből