Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sok a hegyimentő-aspiráns

Sok a hegyimentő-aspiráns Kovászna megye

Viszonylag sok fiatal jelentkezett a Kovászna megyei hegyimentő-szolgálathoz önkéntesnek, így már aspiránsok is segítik a képzett mentőket, miközben tanulnak is tőlük. Ha sokan vannak, a munka is jobban halad, az eddig létező kettő után az utóbbi hetekben újabb két menedékhelyet is felépítettek, és sok projekt van még készülőben.

Hirdetés
Hirdetés

Jelenleg 4 fizetett alkalmazottal, 13 önkéntessel és 6 aspiránssal működik a szolgálat, melynek vezetője, Leonid Moscviciov elmondta, dinamikus fejlődésben van az intézmény. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a jelenlegi nagyon aktív csapat vonzerővel bír. A hegyimentőnek készülő újoncok eleinte csak kísérgetik a képzettek csapatát, illetve elsősegély-ismereteket, jogszabályokat, a túrázás alapismereteit sajátítják el, de közben részt vehetnek mentésekben, eltűnt személyek keresésében is. Ezután átesnek egy teszten, majd több hónapos felkészítő vár rájuk az országos hegyimentő szolgálatnál. Ha itt megfelelően teljesítenek, és alkalmasnak találtatnak a további munkára, a szolgálat vezetőjének kedvező véleményezésével elvégezhetik a hegyimentők két-kéthetes téli és nyári iskoláját, ahol elsősorban a mászásból és a túrasízésből kell jeleskedniük.

– Mindezek mellett még bevállalósnak és elhivatottnak is kell lennie egy hegyimentőnek, mondja Jitarasu Attila, aki több hónapja önkénteskedik a szolgálatnál. – A komoly csapat és megfelelő támogatás, a jó felszereltség is alapfeltétele a munkának, de mindezek adottak – állítja.

A hegyimentők között jelentős kisebbségben ugyan, de nőket is találunk, egy háromszéki fiatal lány most iskolázódik. A 23 éves Tímár Kincső leendő harmadéves erdőmérnök-hallgató, korábban cserkészként került közel a természethez. Az elméleti tanulmányok mellett élvezi a minél több és sokoldalúbb tevékenységet, és nem tagadja: a kihívásokat is kereste akkor, amikor hegyimentőnek jelentkezett. Részt vett minden akcióban, figyel, tanul, hamarosan megkezdi a felkészítőket. Tisztában van azzal, hogy ez olykor pszichikailag is nehéz és megterhelő lehet, de mint mondja, erre is fel van készülve. Tudja, hogy a tragédiák az élet részei, ami pedig az esetleges veszélyeket illeti, bízik abban, hogy a Jóisten vigyázó szeme rajta van. Nagyon szeret csapatban dolgozni, mondja, amikor arról esik szó, hogy az együttműködés milyen létfontosságú a hegyimentők munkájában.

Leonid Moscviciov azzal a jó hírrel is szolgált, hogy miután a kedvezőtlen időjárás hosszasan hátráltatta őket a munkában, az utóbbi hetekben sikerült nekilendülni az új menedékhelyek felépítésének: az egyik a Vadas-tetőn készült el, főleg a gerinctúrázóknak kedvezve, a másik pedig Bálványoson, a Szent Anna-tó környékén túrázók örömére. Ha kitart a jó idő, akkor már augusztus végén a Vargyasi-szorosba tervezett mászófal építésének is nekifognak a hegyimentők. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások