Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ingyen hitel és kényszerszabadság

Ingyen hitel és kényszerszabadság Gazdaság

Sok vállalkozó csalódott a kormány IMM Invest nevű programjában. Rendkívül sokáig húzódik a járvány által sújtott vállalkozások megsegítését hivatott kedvezményes hitelek elbírálása és odaítélése, mutatott rá Debreczeni László, aki egyben a kényszerszabadság lehetőségére is felhívja a figyelmet.

Hirdetés
Hirdetés

A sepsiszentgyörgyi adótanácsadó azonban felhívja az érintettek figyelmét egy másik lehetőségre, amely által gyakorlatilag azonnal „kamatmentes hitelhez” juthatnak. A kormány idén október 25-ig felfüggesztette a cégek adóbefizetési kötelezettségét, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy október végéig nem kötelesek befizetni az államkasszába az adókat és különböző járulékokat, mutatott rá Debreczeni László, akinek magyarázata szerint ez tulajdonképpen egy kamatmentes és rögtön hozzáférhető állami hitelnek felel meg.

„Ha például egy vállalkozó augusztusban úgy dönt, hogy nem fizeti  be az államkasszába az 50 ezer lejnyi áfát (általános forgalmi adót), akkor rögtön kamatmentes állami hitelhez jutott, és a rendelkezésére álló pénzt felhasználhatja a vállalkozása működtetéséhez, fejlesztéséhez, a járvány miatti nehézségek megoldásához” – részletezte az adószakértő, aki ezt azoknak javasolja, akik az IMM Invest hiteligénylésük jóváhagyására várnak, hiszen miközben most elhalasztja az adóbefizetéseket és a pénzt cégére fordítja, októberig elbírálhatják az IMM Invest hitelét és akkor az állam által garantált kölcsönből kamatmentesen befizetheti az államkasszába az addig felhalmozott adó és járulék tartozásokat.

Ravaszkodó kormány

Debreczeni emlékeztetett, március 21-én lépett érvénybe az adóbefizetés büntetőkamatmentes elhalasztásának lehetősége, ami eredetileg június 25-ig volt érvényes. Ez idő alatt sok hazai vállalkozó élt a lehetőséggel. A kormány viszont „okosan sakkozott”, hiszen június 25-én csak utolsó pillanatban jelent meg a Hivatalos Közlönyben, hogy október 25-ig meghosszabbították a büntetőkamatmentes adófizetést. A kormány számítása bevált, hiszen a vállalkozók jelentős része júniusban kifizette a március óta felhalmozott adóhátralékot, mert nem számított arra, hogy a halasztás lehetőségét meghosszabbítják, így pénz került az államkasszába. Június és október között viszont újra van lehetőség az áfa, a fizetési adók, társasági adók, mikroadók, különböző járulékok befizetésének kamatmentes halasztására, mutatott rá Debreczeni László.

Még él a kényszerszabadság lehetősége!

Bár a korlátozó intézkedések enyhültek, a korábban bevezetett kényszerszabadság intézménye még mindig él, hívja fel a vállalkozók figyelmét az adószakértő. Hozzátette: jelenleg azok a cégek vehetik igénybe, melyek tevékenységét a járványtani intézkedések korlátozzák, például a vendéglők, melyeknek nincs teraszuk, és egyáltalán nem tudtak újranyitni, vagy a teraszon csak csökkentett kapacitással működnek.

Július végén a kényszerszabadság lehetőségét kiterjesztették azokra a vállalkozásokra, ahol a tevékenységet azért kell beszüntetni, mert egy alkalmazott megfertőződött koronavírussal és a járványtani kivizsgálás idejére átmenetileg le kell állítani a tevékenységet – ilyenre több háromszéki cégnél is van példa –, de ez esetben az átmenetileg munka nélkül maradt alkalmazottak az állam által finanszírozott, 75 százalékos bruttó bért biztosító kényszerszabadságra mehetnek. Debreczeni László emlékeztet arra is, hogy az alkalmazottak bruttó bérének 41,5 százalékos állami finanszírozását igényelhetik azok a cégek, amelyek a szükségállapotban vagy készenléti állapotban legalább 15 napra kényszerszabadságra kellett küldjék dolgozóikat, de utána visszahívták őket dolgozni. Ez a kedvezmény még az augusztusi hónapokra érvényes, tehát ebben a hónapban még lehívható.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. augusztus 12., 9:04
    ÉRTÉKELÉS: 0

    A kormány idén október 25-ig felfüggesztette a cégek adóbefizetési kötelezettségét, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy október végéig nem kötelesek befizetni az államkasszába az adókat és különböző járulékokat, mutatott rá Debreczeni László, akinek magyarázata szerint ez tulajdonképpen egy kamatmentes és rögtön hozzáférhető állami hitelnek felel meg. — erre kérnék egy jogi alapot is, törvény, határozat bármi!!!