Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Megújul a mofetta

Megújul a mofetta Kovászna megye

Anyaországi csapat elemzi – nem túl hízelgően – a székelyföldi éttermeket, helyi és galaci fürdőzők az ország történelméről folytatnak eszmecserét, háromfős, vidám férficsapat a szaunát fűti be, idősebbek élvezik a lábáztató gyógyhatását: ez egy átlagos hétfő délelőtt a bálványosi hidegfürdőknél, a Csiszár oldalon. A csavar a történetben, hogy a hely örököse, tulajdonosa mindeközben gumicsizmában, sárosan dolgozik a munkásaival együtt a mofetta újjáépítésén.

Taierling Péter Ferenc, Csiszár Dénes leszármazottja és csapata egy hónapja naponta dolgozik a helyszínen, lebontották az egykori mofetta romjait, kiásták, elegyengették a földet, padoltak, de még mindig sok munka van hátra.

„Szünetben” válaszolt néhány kérdésre, többek között arra, miként éli meg, hogy egyre többen és többen keresik fel a hidegfürdőket? Persze vannak, akik évek, évtizedek óta ide járnak, de sok az újonnan érkező, feltehetőleg amiatt is, hogy a koronavírus-járvány miatt nehéz külföldi utazásokat leszervezni, így vonzóbb minden, ami az ország határain belül van.

– Érthetőnek találom az érdeklődést, hiszen viszonylag kevés ilyen helyről tudok, ahol több medence van, karbantartással, gyönyörű természeti környezetben, és ráadásul ingyen. Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy a terület magánkézben van, a családom birtokában, ám akik rendszeresen jönnek, azokról tudjuk, hogy szeretik, tisztelik ezt a helyet. Inkább azokkal akadhat gond, akik a környéken megszállnak, és egyféle látványosságként felkeresik a fürdõket, gondatlanabbak, arra számítva, hogy majd valaki eltakarítja utánuk a szemetet – vélekedik.

Hirdetés
Hirdetés

Felvetődött az is, miként lehetne a fürdõket a lehetõ legjobb állapotukban megtartani, ennek kapcsán Péter egyértelmûen fogalmazott: a cél mindenképp a megõrzés, de nem olyan áron, hogy ne legyen látogatható. Mint fogalmazott, valóban természeti csoda, ám értékét az adja, hogy annyi embernek örömet szerez. Lényeges lenne ugyanakkor, hogy fürdés előtt ne használjunk például naptejet, hiszen a széndioxid tisztán tartja a területen levõ többfajta gyógyvizet, de a vegyszerekkel, olajjal szemben tehetetlen. Szabályos strandként nem céljuk mûködtetni, megõriznék a népi fürdõ jelleget, mondta a „házigazda”.

Ugyanakkor nyilván szükség lenne némi bevételre, ezért azt tervezik, plusz szolgáltatásokért, például készen befűtött szauna használatáért stb. kérnének bizonyos hozzájárulást.

A mofetta LEADER-pályázat révén újul meg, nem a régi formáját adják vissza, hanem különleges, úgynevezett geodéziai kupolás tetőt kap az épület, struktúrájánál fogva önmagát tartja, külön váz nélkül.

És hogy milyen érzés dolgozni, miközben pár méterrel odébb mások nyaralnak, fürdenek? Bevallása szerint, bár komoly fizikai munkát végeznek, hálával és örömmel jön minden nap, hiszen itt telt a gyerekkora, aztán húsz éven át még csak nem is remélhették, hogy valaha visszatérnek, visszakapják a családi örökséget.

– A sok pozitív visszajelzés is megerõsít abban, hogy olyasmivel foglalkozunk itt, aminek van értelme, és saját közösségünket szolgálja, miközben természeti értéket ment. Ehhez sokan önként hozzáteszik a maguk kis részét – összegezte.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. augusztus 12., 10:58
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Csodálatos gyermekkori élményeim vannak a fürdő és környékéről. Nyáron fürödtünk, a környéken bóklásztunk, télen pedig síztünk a közeli sípályán. Nagyon szeretem a helyet.