Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Románia | Marosvásárhely főváros?

Marosvásárhely főváros?

Székely régiót javasolt Dorin Florea
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Maros­vásárhely – régiófőváros lehetne
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

Marosvásárhely központú, „főleg” Maros, Hargita és Kovászna megyéket magában foglaló közigazgatási régió megalakítását javasolta tegnapi, a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) társelnökeihez intézett nyílt levelében Dorin Florea, Marosvásárhely ellenzéki polgármestere.

Florea felhívását a fekete márciusként emlegetett, 1990-es etnikai összecsapások 23. évfordulójára időzítette. Kifejtette: az akkori feszültségtől jutott el a város a mai „etnikumközi harmóniáig”, ami egyedülálló tapasztalathoz segítette hozzá. Florea szerint ez teszi alkalmassá Marosvásárhelyt arra, hogy a „Maros, Hargita és Kovászna megyéket (is) magában foglaló régió” központja legyen.

A Demokrata Liberális Párt (PDL) elnökhelyettesi tisztségét is betöltő Florea az első román vezető politikus, aki azt sugallja, hogy a három székelyföldi megye akár önálló régiót is alkothatna. Levele ugyanakkor nyitva hagyja azt a lehetőséget, hogy más megyéket is a Marosvásárhely központú régióhoz soroljanak. A fele-fele arányban románok és magyarok lakta helység 13 éve tisztségben lévő polgármestere több ízben állást foglalt amellett, hogy a város régióközponttá váljon: legutóbb a március 10-ei marosvásárhelyi demonstráció alkalmából a székelyföldi autonómia híveitől kért ehhez támogatást. <<

Cikk megtekintve összesen: 482   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet