Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Környezetünk | Muskátli és begónia teleltetése

Muskátli és begónia teleltetése


         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
A Baladin a begónia karácsonyi változata. Égővörös virágaival, sötétzöld leveleivel az ünnepi asztal dísze lehet
Hozzászólások száma (a cikk alján): 2

A muskátlikat egészen az első komolyabb fagyokig a szabadban lehet nevelni, de utána a teleltetésükről feltétlenül gondoskodnunk kell.

A kerti muskátlit hűvös, 6–8 Celsius fokos helyiségbe helyezzük el. Erre a legalkalmasabb a pince vagy a padlásszoba, a fiatal növényeket hagyjuk metszetlenül, az idősebbeket pedig vágjuk vissza. A későbbiekben elég két-háromhetente öntöznünk, ha viszont világosabb helyen, melegebb környezetben teleltetjük a muskátlit (pl. lépcsőház), akkor több vizet igényel. A futómuskátli teleltetéséhez a 6–8 fokos hőmérséklet már alacsony, nekik legalább 10–12 fokra van szükségük. Erre a lépcsőház, előszoba, fűtetlen konyha a legalkalmasabb hely, de itt se vigyük túlzásba az öntözést, mert betegségek léphetnek fel.

A dáliagumókat még az erős őszi fagyok beállta előtt emeljük ki a földből. A kiemelés után a gumók szárát vágjuk vissza arasznyira, majd tegyük félre néhány napra egy száraz helyre. A szikkasztás végére az üreges szárcsonkból eltávozik a nedvesség, így a gumókra rátapadt földet könnyen le tudjuk rázni. Ekkor nyílik lehetőség a szaporításra is, amely tőosztással történik. Tövenként legalább két gumót hagyjunk, csak így biztosított a következő évi zavartalan fejlődés.

Ezeket télen fagymentes helyen kell tárolni, lehetőleg nyirkos homokban, fűrészporban, hogy ne száradjanak ki. Havonta ellenőrizzük a raktározó közeg nedvességét. Ha túl nedvesen tartjuk, akkor könnyen berothadhatnak, ha pedig túl szárazan, akkor kiszáradnak. A legmegfelelőbb hőmérséklet kicsivel a fagypont alatt van. Ha valamelyik gumón betegség nyomait véljük felfedezni, azonnal dobjuk ki, nehogy megfertőzze a többit. Ha edényben és nem szabadföldben neveltünk begóniát, tegyük az edényeket fagymentes helyre. Álljunk le az öntözéssel, és várjunk mindaddig, amíg a növény teljesen elszárad. Ezek a részek ugyanis majd könnyen eltávolíthatók a gumóról, így azt sérülésmentesen kiszedhetjük a talajból. 

Cikk megtekintve összesen: 8140   |   Cikk megtekintve ma: 4
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 

13/10/2015
avatar
Begónia vagy dália? Nem világos, hogy az írás második részében mikor melyikről van szó.
Egyetértek! Nem értek egyet!
1
07/10/2016
avatar
Atűzbegóníát hogyan kell téliesíteni.
Egyetértek! Nem értek egyet!
0

  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet