Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Kovásznai körkép | Rendezvények 2014-ben

Rendezvények 2014-ben

Színes kulturális felhozatal ígérkezik
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Czilli Balázs: erősíteni kell a meglévő helyi kulturális kezde­ményezéseket
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

Czilli Balázs tavaly július óta tölti be Kovásznán a művelődési igazgatói tisztséget. Számos tervvel és elképzeléssel érkezett, amelyekből az elmúlt időszakban sokat megvalósított (többek közt beindult a filmklub, a képzőművészeti és irodalmi alkotókör, a néptáncoktatás, megalakult a Forrás néptánccsoport). Az alábbiakban az idei terveket vázolja.

– Továbbra is a helyi kulturális kezdeményezéseket kell támogatnunk, hiszen műkedvelők és kulturális igény nélkül hivatásos művészeti rendezvények sem tudnak létezni. Nagyon szerencsés város vagyunk, ahol a népesség számához viszonyítva igencsak gazdag a kulturális kínálat, és a nézők meg is tisztelik jelenlétükkel a rendezvényeket, eseményeket – foglalta össze Czilli.

Hozzátette: a Városi Művelődési Ház kötelessége, hogy a frissen felújított Művelődési Központot folyamatosan fejlessze technikailag, és élettel töltse meg, minden olyan társulatot, zenekart, táncegyüttest idecsábítsanak, amelyeknek a viszonylag kis méretű színpad nem akadály.

A továbbiakban az idei rendezvényeket vetítette előre a művelődési igazgató. Január 21-én A pénz beszél… című bohózatot adja elő a Hahota színtársulat, január 24-én az Evilági zenekar koncertezik a Magyar Kultúra Napja alkalmából, február 7-én pedig a kézdivásárhelyi Városi Színház előadásában nézhetik meg a Liliomfit. 

Az előkészületben levő produkciók közül ígéretesek az irodalmi estek: Gáspárik Attila színművész, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vezérigazgatója Szilágyi Domokost idézi meg (Kényszerleszállás), majd Bogdán Zsolt, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze tolmácsolásában Dsida-esten vehetnek részt az érdeklődők. Szintén készülőben van a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház előadása, valamint I. L. Caragiale-darabok a bukaresti Union Színház színművészeinek előadásban, a Iustinian Teculescu Egyesület meghívására.

Több nagy rendezvény esedékes tavasztól: április 10–12. között Kőrösi Csoma Sándor Napok (szervező: Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület), április 18–20. között kórustalálkozó (Pastorala Egyesület), május 16–18. között a 15. Források Országos Néptáncfesztivál (Tanulók Klubja); július 4–5-én jubileumi hangverseny, melyen a rendező kórus és a Tinódi vegyeskar lép fel Szigetvárról (Pastorala Egyesület); július 19–20-án Juhászlakodalom (Iustinian Teculescu Egyesület és városi tanács), augusztus 22–24. között szarvasmarha-kiállítás és lovasbemutató, szeptember 5–7. között kovásznai városnapok, október elején Filmtett-fesztivál, azaz a magyar filmek fesztiválja (Filmtett Egyesület, Kolozsvár).

Állandó, heti és havi rendszerű programok közül is válogathat a közönség, ilyen a filmklub, a fotóklub, a Mikola Zoltán (az Infinity Gyermek és Ifjúsági Egyesület vezetője) irányította természetjáró kör, a kézműves önképzőkör vagy az irodalmi és képzőművészeti alkotókör, amely az évad végén kiállítással és antológia-bemutatóval jelentkezik. Emellett gitároktatás zajlik, a Forrás néptáncegyüttesnél táncot tanulhatnak a gyerekek Kozma Katalintól és Horváth Tastól, a nyugdíjasklubot Orbán Sándor vezeti, a Kovásznai Ifjúsági Fúvószenekart Kertész Barna, a Pódium Színtársulatot Molnár János rendező, tanár. A felnőttek se maradnak tánc nélkül Virág Endre és Virág Imola jóvoltából, nyáron pedig szabadtéri filmvetítés, térzene, fúvós , mazsorettcsoportok fellépése és más szabadtéri programok vannak előrelátva. 

Cikk megtekintve összesen: 2911   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet