Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Jancsó Katalin
Szerző


Főoldal | Körképek | Kézdiszentléleki körkép | Visszatanítani a régi, helyi mintákat

Visszatanítani a régi, helyi mintákat


         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Több olyan gyerek is akadt, aki először fogott kesicét a kézbe
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

Március 22-én a kézdikővári iskolában különleges kézműves foglalkozásra került sor. Kakas Zoltán néprajzkutató és pár lelkes személy visszavitte a faluba a kézdivásárhelyi dr. Szini Gyuláné által 1929-ben Kézdikőváron gyűjtött régi írott tojásokat. Ezek a megmaradt példányok Rodiger Lajos tanár közvetítésével kerültek a Székely Nemzeti Múzeum birtokába.

Kakas Zoltánt azóta foglalkoztatja a gondolat, hogy a kővári mintákat hazajuttassa, és az ottani gyerekeknek megtaníthassa, amióta ráakadt a jellegzetes darabokra a múzeum gyűjteményében. A helyi iskola tanárainak köszönhetően és a kézdivásárhelyi Opra Etelka tojásíró népművész segítségével ez a terv valóra vált. A gyerekek nagy lelkesedéssel fogtak neki a munkának, hiszen különleges alkalomnak számított a foglalkozás. Az esemény tökéletes példája annak a nemes igyekezetnek, amikor néprajzkutatók visszaviszik falura az ott már kihalt szokásokat, ügyelve arra, hogy a helyi jellegzetességet megőrizzék.

A néprajzkutatótól megtudtuk, hogy maradtak még fenn régi tojásminták Kézdiszentkeresztről, Gelencéről, Ozsdoláról, Kézdiszárazpatakról, Bereckből is. Kakas egy, csak a vidékünkön használt tojásíró eszközre, a békenőcskére hívta fel a figyelmüket, amelyről a hetvenes években szerzett tudomást. Ezeknek a régi és a tájegységre jellemző min - táknak a visszatanítása az egyik dédelgetett álma, árulta el, és reméli, hogy ebben a munkában más településeken is besegítenek majd a helyi tanárok, ahogyan azt Kőváron is tették. Jó lenne visszatérni az ősi forrásokhoz, mert a népmozgásnak köszönhetően, az eltelt század alatt, a különböző vidékekre jellemző motívumkincs egymással összekeveredett. Külön köszöni a faluból elszármazott Varga Margitnak az esemény megszervezésében nyújtott segítségét, az illető hölgy kalácssütéssel tette színesebbé a kézműves-foglalkozást.

Cikk megtekintve összesen: 3130   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet