Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Kézdiszentléleki körkép | Jubilált a néptánctalálkozó

Jubilált a néptánctalálkozó

Jól beszélték a tánc nyelvét a Perkőn
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Fotók: Bartos Lóránt, Perkői Néptánctalálkozó/Facebook
Hozzászólások száma (a cikk alján): 3

Nem fesztiválként, hanem inkább ünnepként tekintenek a szervezők és a résztvevők is a Perkő előnevet viselő Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Találkozójára, ami lapzártánk idején még javában zajlott. Idén a rendezvény jubilált, hiszen tizedik alkalommal gyűltek össze Erdély különböző szegleteiből tánccsoportok.

A szombat délelőtti kánikula ellenére már a Kolompos együttes mesejátékát is több százan tekintették meg, jóllehet a színpad előtt még az eső- és napernyők alatt is óriási volt a hőség. A szervezők éppen ezért rövid, de tartalmas megnyitót tartottak, elsőként Balogh Tibor polgármester mondott beszédet.

Balogh Tibor polgármester: a találkozó lehetőséget nyújt, hogy megismerjük hagyományainkat

Beérett az „öreg király”ötlete

– Nagyon fontos rendezvénynek tartom a találkozót. Lehetőséget nyújt, hogy megismerjük nemzetünk kultúráját és hagyományainkat a néptánc és népzene segítségével. Sokak szerint küldetése van az eseménynek Kézdiszentlélek életében, amikor olyan szellemi, intellektuális látvánnyal gazdagodhatunk, ami hosszú időre kitart, és ami után számoljuk a heteket, hónapokat a következőig – fogalmazott a polgármester, majd köszöntötte a huszonegy háromszéki, tíz Hargita, két Maros és egy Bákó megyei csoportot, illetve a négy Magyarországról érkezett együttest.

Pálffy Tibor színész (balról) sárkányt javít

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Fejér László Ödön RMDSZ-es képviselő, aki szerint a rendezvénynek nemzeti identitásőrző szerepe is van, a kultúránkkal üzenhetünk a világnak, hogy a föld ezen szegletében székelyek, magyarok élnek, akik ápolják az örökséget és a hagyományokat.

Ki ér elsőként célba?

Imre-Marton István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója a házigazdák mellett köszönetét tolmácsolta Lévai Péternek, a Magyar Táncművészeti Főiskola Néptánc Tanszéke adjunktusának, hogy a meleggel dacolva minden egyes előadást végigkövetett, majd szakértőként tanácsokat adott a résztvevőknek, illetve egy népmesei párhuzamot használva, öreg királynak nevezte Jánosi Józsefet, aki tíz évvel ezelőtt Baróton indította útjára a rendezvényt, ami a Perkőn talált otthonra.

Évről évre kiteljesedő rendezvény

A megnyitó után sorra léptek fel a néptánccsoportok, elsőként a házigazda szerepét betöltő Perkő Néptáncegyüttes, majd a Borsika, akik Küküllő menti és moldvai táncokat mutattak be. A közönség soraiból árgus tekintettel követte a produkciót Gergely Zoltán egykori csoportvezető (a munkáját Nagy Balázs, Szabó Gyula és Marthi Jenő folytatja), aki 1976-ban néhai nejével indította el a Perkő alatt a mozgalmat, így jó rálátása van a néptánc jövőjére.

Népszerűek voltak a kézműves foglalkozások is

– Amikor elkezdtük a munkát, az volt az elképzelésünk, hogy azon túl, hogy táncolunk és szórakozunk, egyfajta baráti kört hozzunk létre. Akkoriban nem volt annyi eszköz, mint manapság, ami elvonja másfelé az embereket, és képes elfeledtetni a népi kultúrát. Az 1989-es fordulat után érződött a nagy liberalizmus, melynek következményeként a fiatalokat egyéb kezdte érdekelni. Én viszont bátran el merem mondani, hogy itt nagyon sokáig megmarad a mozgalom, mivel a belső mag megfertőződött a „népi vírussal”, a fejlődés pedig egyértelmű, a táncaik csiszoltabbá, autentikusabbá váltak – vélekedett Gergely Zoltán.

Több mint negyven néptánccsoport fordult meg a színpadon

A találkozó megszervezése most már eléggé rutinossá vált – tudtuk meg Imre-Marton Istvántól, aki elmondta, 38 településről jöttek részvevők, csak néptáncegyüttes több mint negyven volt a Perkőn. Volt olyan magyarországi csoport, amely már negyedszer vett részt a rendezvényen, viszont nemcsak táncoltak, hanem kézműves foglalkozásokat is tartottak. Az igazgató fontosnak tartja, hogy a szakmaiság is jelen legyen a találkozón, de különösképpen arra koncentrálnak, hogy a rendezvénynek ne legyen fesztivál jellege.

A legkisebbek kedvence a körhinta volt

– A gyerekeknek lehetőségük van ismerkedni. Nem az van, hogy a buszról leszáll, fellép a színpadra, majd vissza a járműre, és hazamennek, hanem egész nap barátkozhatnak, játszhatnak, és tanulhatnak egymástól. A fesztiválokon az a lényeg, hogy mekkora közönség gyűl össze egy-egy produkcióra, a Perkőn viszont a családias hangulat mellett szakmailag gazdagodhatnak, és jólesik látni a visszatérő csoportokon, hogy van fejlődés – vélekedett a szervező, aki továbbra is ragaszkodna a Perkőhöz, hiszen gyönyörű hely, amely, bár szép panorámás kilátással rendelkezik, mégis viszonylag zárt térség.

Szigetté vált a Perkő

Az ötletgazda Jánosi József ny. koreográfus a jubiláló rendezvény előzményeit elevenítette fel lapunknak. Elmondása szerint ezelőtt 11 évvel (egy évben nem volt megszervezve a találkozó – szerk. megj.) egy olyan rendezvényt szerettek volna létrehozni, amely segítségével felmérhetik az erdélyi – és nemcsak – néptánccsoportok szakmai színvonalát, és tükörképet nyújthatanak arról, hogy hová kell eljutni.

Készül az óriásgulyás

– A legjobb mozgatórugó, ha élményszerűen látják a gyerekek azt, amit tanulnak, és szeretnek. Nemcsak táncról szól a találkozó, hanem játékról, kézművességről, legyen ez egy olyan hely, ahová szívesen jönnek. Ez be is vált, hiszen az idők folyamán egyre terjedelmesebb és színvonalasabb lett a rendezvény, és mára kijelenthetjük, hogy életképes elgondolás volt. Érezhetjük azt, hogy a kultú­ránk révén mennyire összetartozunk, és itt a fennsíkon valahogy sikerül kiemelkedni a hétköznapi társadalmi berendezettségből. Talán ezért van, hogy bárhonnan jön egy csoport, azonnal itthon érzi magát, egy sziget vagyunk a szó jobbik értelmében. Jó, ha tudatosul bennünk, ha folyamatosan meg akarunk maradni, akkor arra kell figyelnünk, hogy a sziget ne morzsolódjon fel. A fiataloknak érezniük kell, hogy van jövőképük, ellenkező esetben nem maradnak itt. Kitartóan kell küzdeni a létünkért, mert mi rosszabb helyzetben vagyunk, mint a román nemzetiségűek vagy az anyaországi magyarok – vélekedett Jánosi József, örömmel nyugtázva, hogy egyre több fiatal kapcsolódik be a mozgalomba.

Fellépés utáni fagyizás

A Jánosi József munkáját továbbvivő Virág Endre néptáncos, szakelőadó idén is örökmozgóként száguldozott a helyszínen. Ezért is szinte lehetetlen volt szóra bírni, ha nem a színpad körül sürgött-forgott, ahol a tánccsoportok óhaját leste, akkor a kirakodók sátránál intézkedett, éppen kürtőskalácsot „rendelt” a meghívottaknak, vagy a szemét eltakarítását intézte, és így ment ez a két nap alatt reggeltől estig. Mindössze annyi volt a kérése, hogy a nevében köszönjük meg a táncosoknak és a csoportvezetőknek, hogy derekasan helytálltak a nagy hőségben, illetve tolmácsoljuk Kovászna Megye Tanácsa, a Communitas Alapítvány és kézdiszentléleki önkormányzat felé is a szervezők köszönetét, hiszen támogatásuk nélkül nem jöhetett volna létre ez a szép és nagy tömegeket megmozgató rendezvény.

Élettel telt meg a nyereg

Az idő valósággal röpült a Perkőn, hiszen lépten-nyomon lehetett szórakozni, a minőségi előadások mellett pedig „népi olimpiás” játékokon, változatos kézműves foglalkozásokon vehettek részt az érdeklődők. A Bertis cég szakácsai hatalmas adag csülkös paszulyfőzelékkel ebédeltették meg a résztvevőket, a felnőttek hideg csapolt sörrel, a gyerekek fagylalttal hűthették le magukat. És jó volt azt is hallani, amikor a színpadon kétszer is elhangzott a műsorvezető részéről, hogy „okostelefon keresi a buta gazdáját”: ez az emberi oldalt domborította ki, azt, hogy a jelenlevők együttérzéssel viszonyultak egymáshoz, odafigyeltek társaikra és azok javaira.

Bartos Lóránt

Cikk megtekintve összesen: 1224   |   Cikk megtekintve ma: 2
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 

15/06/2015
avatar
Aki nem ment ki a hét végén a Perkőre, az egy felemelő élménnyel szegényebb lett. Köszönet a szervezőknek, a támogatóknak és legfőképp a szereplőknek. Ennyi szép népviseletbe öltözött, civilizált fiatalt ritkán lehet látni egy helyen. A produkciójuk kimagasló szinten, lenyűgöző volt. A nagy hőség ellenére minden táncos lelkesedéssel, örömmel "szántotta" fel a színpadot. Gratulálok!
Egyetértek! Nem értek egyet!
6
15/06/2015
avatar
Sajnos, hogy egy ilyen színvonalas rendezvényre kevesen kíváncsiak.Felborult az értékrend.
Egyetértek! Nem értek egyet!
4
hilibi attila 26/06/2015
avatar
nagyon szep volt!
Egyetértek! Nem értek egyet!
0

  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet