Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Kézdiszentléleki körkép | Az építkezés éve volt

Az építkezés éve volt

Közösségfejlesztés mindenekfelett
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Tavaly újrafödték a kővári iskola épületét
Hozzászólások száma (a cikk alján): 4

Középületeket szépítettek, biztonságossá tették a Kászon-patakát, és községi utat aszfaltoztak – íme, néhány a kézdiszentléleki önkormányzat tavalyi megvalósításaiból. Amint az alábbiakból kiderül, terv idénre is van bőven.

A múlt év folyamán a Perkő alatti önkormányzat egyik legnagyobb megvalósítását a katolikus templommal átellenben lévő, egykoron – a magyar állam által épített – iskolaként szolgáló, községi tulajdonban levő épület önerőből való kibővítése és rehabilitálása jelentette.

Közösségi ház, iskola- és óvodaépítés

Balogh Tibor polgármester elmondta: a korszerű mosdókkal, nagyteremmel, teljesen felszerelt, berendezett konyhával ellátott ingatlan közösségi épületként szolgál. A nagytermet próbateremként használja a Perkő Néptáncegyüttes, de emellett a közösségi ház halotti tor, eljegyzés vagy bármilyen más társas rendezvény számára alkalmas. Az épület előtt nyári kertet is kialakítottak. Még várat magára a földgáz bekötése, de a legrövidebb időn belül ezt is meg szeretnék oldani. Az épületben már rendeztek különféle eseményeket, és a visszajelzések egyöntetűen igazolják, szükséges volt egy ilyen helyiség létrehozása.

Ugyancsak tavaly végeztek a Pitypang Napközi Otthon tatarozásával. Ez hosszabb időt vett igénybe, hiszen a régi épületszárnyat kívül-belül felújították, és a berendezést is teljesen kicserélték a hosszabbított programmal működtetett óvodában.

Szárazpatakon és Kézdiszentléleken felújították az iskola- és óvodaépületeket (illetve újat építettek), tavaly pedig megkezdték a kézdikővári iskola tatarozását is. Az impozáns ingatlant tetőtérrel szeretnék kiegészíteni, így a művelődési otthonban működő óvoda és az egyetlen iskolai osztály is felköltözhet a tavaly újrafödött, kibővített épületbe.

Csatlakoznak a vízhálózatra

A polgármester elmondta, a költségvetést idén jelentősen megszűkítették, így nem biztos, hogy első nekifutamodásból sikerül a betervezett munkát elvégezni. Az elöljáró ugyanakkor hangsúlyozta, a szűkös anyagiak ellenére az önkormányzat idén nem emelt adót.

Változás történt a vízhálózattal kapcsolatosan: a működtetését átadták a megyei regionális szolgáltatónak. A kézdiszentlélekiek elkezdtek rácsatlakozni a hálózatra, tavaly már több mint húsz porta a rendszeren keresztül jutott vízhez.

A legnagyobb vesződéssel a turisztikai iroda építése járt: a bürokrácia miatt a 2010-ben pozitívan elbírált pályázat csak tavaly érett meg az építkezésre. Már csak a belső munkálatok vannak hátra, az épületet márciusig kell befejezni.

Nem feledkeznek meg Szárazpatakról sem: a kézdiszentléleki és kővári kultúrotthonok rehabilitálása után a kis település művelődési hajlékát belül újítanák fel. Ezután következne a kiskászoni otthon, amelyet le kell bontani. A borvizéről híres településen a közeljövőben szeretnék az új kultúrotthont felépíteni, a kézdiszentléleki közösségi ház mintájára – tájékoztatott Balogh Tibor.

Aszfaltoztak Kőváron

Kézdikőváron a múlt év végén újabb kilométer községi útra került bitumen, ezzel sikerült a két éve megkezdett aszfaltozást befejezni. Pótolnivaló azonban akad, ugyanis az időjárás miatt nem alakíthatták ki az esővíz elvezetésére szolgáló sáncokat. Ezt remélhetőleg kormánypénzből valósíthatják meg, ámbár a támogatási lehetőségeket illetően a polgármester meglehetősen pesszimista.

Aszfaltoznának Kiskászonban is, ott egyelőre a terepet készítették elő a munkára. A versenytárgyalást megnyerő cég egyéb munkái, valamint a kedvezőtlen időjárás miatt nem tudta leaszfaltozni a kiírás szerinti 1150 méteres szakaszt, csupán a kavicsozást és a hengerelést végezték el. A választási hajrában nagylelkűen osztogatott pénzek elköltésére csak december 31-ig volt lehetőség, így a fennmaradó pénzösszeg a sajátos költségvetési törvény értelmében visszakerül a központi büdzsébe. 

Cikk megtekintve összesen: 1413   |   Cikk megtekintve ma: 2
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 

24/02/2015
avatar
Tisztelt Balogh Tibor polgármester úr! Aszfaltoztak Kőváron, Kiskászonban ez dicsérendő és örvendeztető az ott lakók részére, de Szárazpatak miért maradt ki a sorból? Nem most alapították a települést és több lakója is van mint Kiskászonnak, már ott lenne az ideje, hogy legalább 1150 méteres szakasz aszfaltot kapjon Szárazpatak is. A szép felújított intézményekbe nyakig sáros gyermekek járnak.
Egyetértek! Nem értek egyet!
6
24/02/2015
avatar
kiskaszonba egy szart se csinaltak
Egyetértek! Nem értek egyet!
3
25/02/2015
avatar
KISKASZONBA MIT CSINALTATOK SEMIT...............
Egyetértek! Nem értek egyet!
4
25/02/2015
avatar
MOST UJABUL A BITUMOT A KASZONVIZE MEDREBOL HORDOTAK UGY HOGY ORVENDJETEK SZARAZPATAKIAK. HOGY ABOL A RENDELESBOL NEM KAPTATOK
Egyetértek! Nem értek egyet!
0

  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet