Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Kézdiszentléleki körkép | Néptánctalálkozó a Perkőn

Néptánctalálkozó a Perkőn

Táncos lábú gyerekek ünnepsége
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
A rendezvény gálájának első részében 8–12 perces műsorokkal mutatkoznak be (archív fotó)
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

Június 14-én kilencedik alkalommal szervezik meg a Perkőn a Gyermek és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozóját.

A rendezvény fél 11-kor bábjátékkal kezdődik, fél 12-től lesz a megnyitó, 11.40-től lépnek fel a tánccsoportok. Ez a rendezvény gálájának első része, ahol az együttesek 8–12 perces műsorokkal mutatkoznak be. Közben kézműves foglalkozások is zajlanak: mézespogácsa-díszítés, nemezelés, gyöngyfűzés, bútorfestés, szélharang (gyöngyből, nádból), drótékszerek, pulikutya fonalból, bikafingató (népi hangszer) készítése, hajgumi filcből stb.

14.30 és 16 óra között a „népi olimpiás”, versengős szabadtéri játékok zajlanak (rongylabdafoci, kötélhúzás, zsákban szökés, fakanalas tojásfutam stb.), majd 16–19 óra között ismét a tánccsoportoké a főszerep. Este héttől a János Vitéz, avagy a hős gyönyörűséges utazása és csodálatos megérkezése című táncos előadást lehet megtekinteni a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadásában, 20 órakor tábortüzet gyújtanak, majd 22 óráig szabadtéri táncházat tartanak.

Az idei találkozóra 32 néptánccsoport hivatalos, 900 fellépőre számítanak Hargita, Maros, Kovászna és Bákó megyéből, és visszatérő vendég lesz a kisújszállási csapat, amelyik többgenerációs tánccsoporttal érkezik. A részletes programot honlapunkon olvashatják. 

A találkozó részletes programja:

10.30 – 11.20  Szegény ember királysága – bábjáték  a Cimborák Bábszínház előadásában

Benedek Elek mesegyűjteményének egyik téglája a "A szegény ember királysága" című mese, mely nélkül nem lenne teljes Elek Apó szellemi hagyatéka. E mese által nemcsak a jól megszokott és elvárt népmesei ízes nyelvet, fordulatokat és agyafúrt gondolkodást kapja ajándékba a néző, hanem ennél sokkal többet. Ez a többlet nem más, mint a számunkra előre megrendeltetett lét elfogadása és az azzal való megbékélés.  

Az előadást Nagy Kopeczky Kálmán rendezte,  tervezője Deák Barna, kellékese Zajzon Ádám és László Attila, zeneszerzői Csibi Szabolcs és Kelemen István,  játsszák Lukács Emőke, Nagy Kálmán, Péntek Zsuzsa és Nagy Lázár József. Az előadás 3 éves kortól ajánlott.

11.30 – 11.40 Megnyitó

11.40 – 14.30 A csoportok fellépése  - 1 rész.

A rendezvény gálájának első része, ahol az együttesek 8-12 perces műsorokkal mutatkoznak be. Közben kézműves foglalkozás is zajlanak: mézespogácsa díszítése, nemezelés, gyöngyfűzés, bútor festés, szélharang (gyöngyből, nádból), drótékszerek, pulikutya fonalból, bikafingató- népi hangszer készítése, hajgumi filcből stb.

13.30 – 15.00 Ebéd

14.30 – 16-00 Szabadtéri játékok: „népiolimpiás” versengős játéksorozat,  rongylabdafoci,  kötélhúzás, zsákbaszökés, fakanalas tojásfutam stb.  

16.00 – 19.00 A csoportok fellépése  - 2 rész.

19.00 – 20.00 János Vitéz, avagy a hős gyönyörűséges utazása és csodálatos megérkezése című táncos előadás a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadásában.

Az embernek mindig szüksége van egy kis derűre, felszabadító nevetésre, még inkább válságos időkben, a fojtogató szürke hétköznapok feszültségének feloldására. Talán ez is fontos szerepet játszott abban, hogy a csíkszeredai Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes felkérte Boka Gábor rendezőt a János vitéz színre vitelére.

A csíkszeredaiak János vitéze jócskán eltér a megszokottaktól. Elkerüli az operettes talmi csillogást és nem esik a divatos musical csapdájába. Petőfi műve inkább váza, kerete a műsornak. Az előadásban a mesés elemek és a helyzetkomikum fonódnak össze pajkos, helyenként burkoltan pajzán humorral. Nem maradnak ki a napjaink valóságára illő célzások sem, és természetesen van benne sok tánc. A műsor minimális eszköztárral, a régi vásárok vándorszínészei produkciójának hangulatát idézve jó szórakozást nyújt mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek, amint azt a alcímében is jelzi: „táncos képek kicsiknek és nagyoknak, Petőfi Sándor műve nyomán”.

20.00 – 22.00 Tábortűz és szabadtéri táncház mindenkinek.


Cikk megtekintve összesen: 1446   |   Cikk megtekintve ma: 2
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet