Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Kézdiszentléleki körkép | Szentlélek csinosodása

Szentlélek csinosodása

Egyre több a megszépült középület
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Most rendezik a közösségi ház környezetét
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

Habár az önkormányzatok 2008-tól (a gazdasági válság kitörésétől) nem dúskáltak pénzben, mégis minden felsőháromszéki település csinosodik, szépül. Kézdiszentléleken az elmúlt évek során több középületet teljesen felújítottak, másokat részben újjáépítettek, és idén is gazdagodik a leltár: a Szentlélek-templommal szemben levő közösségi ház már jórészt elkészült.

A Perkő alatti település a múlt évben vált építőteleppé: javában zajlik a Kászon-patak medrének szabályozása, amelyik – bár kritikát is kapott, a környezetet féltő személyektől – kétségtelenül a falu lakóit és azok javait védi.

Rendezik a patakmedret

– Gyakorlatilag csak a település eb belül védik a medret a kőrakással, a falu határain kívül olyan geo­textília kerül a kikotort, az áradásokat okozó hordaléktól megtisztított mederbe, ami a későbbiekben befüvesedik – fejtette ki érdeklődésünkre Balogh Tibor polgármester. A településvezető – habár nincs kapcsolatban a kivitelező szatmári céggel (a munkálat a vízügy hatáskörébe tartozik) – nagyon elégedett a folyamat gyorsaságával és pontosságával.

Az elöljáró szerint a természet rövid időn belül visszahódítja a patakmedret, meglátása szerint hamarosan ismét fák fognak zöldellni a martokon.

– Mi nem vagyunk a természet ellen, viszont községvezetőként elsősorban az itt lakók életét, javaik megóvását kell előtérbe helyeznem – magyarázta az elöljáró.

A munkálat révén lehetőség adódik a községszépítésre is: több helyen sétányokat és rendezett parkolókat létesítenek, és van egy pályázatuk, melynek révén a Porond nevű falurészen parkot alakítanak ki. Ezt eddig nem tudták volna megoldani, ugyanis nagyobb esőzés után a Kászon vize mindig elöntötte Kézdiszentléleknek ezt a részét.

Épületek szépülnek

Elnyerte végső formáját és már nincs „pirosban” a Perkőre vezető út mellett, a Hősök emlékművének szomszédságában levő új közösségi ház. Ezt önerőből javították és bővítették ki, elkészült a kerítés is, és az udvaron elterítették a mosott kavicsot. Teljesen berendezik, konyhai felszereléssel látják el, így kisebb rendezvényekre lehet majd bérbe venni, ezen kívül a Perkő tánccsoportnak biztosít próbahelyiséget. 

A rendőrség mellett levő turisztikai iroda is épül, ezt pályázati pénzből kivitelezik. Bár már 2009-ben megnyerték a pályázatot, Gyulafehérvár még nem folyósította a pénzügyi támogatást, a munkálatot gyakorlatilag az építő hitelezte meg. Ezt öt évig kell működtetni, utána az ingatlan a község tulajdonába kerül, tehát ezáltal is gazdagodik a település közvagyona.

A legnagyobb értékű, helyi költségvetésből fedezett beruházás a kővári iskola épületének az újrafödése. A tetőszerkezet cserére szorul, ezt az elképzelés szerint manzárdnak építenék át, így a kővári kultúrotthon mellett tanuló gyerekek is oda költözhetnének. Idén valószínűleg nem tudják teljesen felújítani az épületet, viszont jövőben erre is sort kerítenek. 

Cikk megtekintve összesen: 1135   |   Cikk megtekintve ma: 2
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet