Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Dimény H. Árpád
Email: arpad.dimeny@szekelyhirmondo.ro


Főoldal | Körképek | Kézdiszentléleki körkép | Az utak rendbetételére összpontosítanak

Az utak rendbetételére összpontosítanak

– év eleji beszélgetés Balogh Tibor polgármesterrel –
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

A megye múlt évi eseménykrónikájában többször szerepelt Kézdiszentlélek. Kőváron és a községközpontban szobrot, Szárazpatakon falukaput állítottak, ezenkívül hidat avattak, megújult a községháza, elkezdték a kultúrotthon csinosítását, és még sorolhatnánk mindazt, amit Balogh Tibor polgármester a jó csapatmunka eredményeként könyvel el.

SzH- A községgazda mit tekint az elmúlt esztendő leglényegesebb előrelépésének?

– Főként az útjavítás terén értünk el számottevő eredményt, amit a megyei tanács segítsége, illetve a különféle kormányprogramok tettek lehetővé. Két kilométeren új aszfaltburkolatot kapott a kővári bekötőút, egy kilométeres szakaszon javításokat végeztünk. Rendbe hoztuk a Perkőre vezető utat is, és egy másik, ún. hátsó utat alakítottunk ki, hogy megkönnyítsük a lefelé jövetelt, amely a megnövekedett forgalom miatt vált szükségessé. Megszélesítettük és járhatóvá tettük a mezei utakat, ugyanakkor igyekeztünk kaviccsal és tört kővel a település mellékutcáit is karban tartani. Szeptember végén sikerült átadni azt a hidat, amely tehermentesíti a falu közötti forgalmat, és összeköti a falurészeket a Kászonpatak mentén. Mindenképpen előrelépés az is, hogy új aszfaltréteg került a Szentléleken és Szárazpatakon áthaladó nemzeti útra, bár ez inkább a megyei tanács érdeme.

SzH- Idén lesz-e nagyobb méretû aszfaltozás?

– Remélhetőleg sikerül Kőváron a kultúrháztól az iskoláig tartó egy kilométeres szakaszt, valamint a két kilométeres kiskászoni bekötőutat újraaszfaltozni. Talán még a Perkő alatti hídon keresztül a 11-es országútra vezető terelőút is belefér. Ez attól függ, hogy mennyi pénzt utal át a kormány. Kaptunk egy halvány ígéretet egy kilométer aszfaltozására Szárazpatakon is.

Kézilabdapálya önrésszel

SzH- Van-e olyan tervük, amiről a szûkös költségvetés miatt kell lemondani?

– Az idei költségvetés valóban valamivel szûkösebb, mint a tavalyi, ám a megszorítás csak a beteggondozókat érinti. Õket az önkormányzaton keresztül a kormány fizeti, az államkasszából viszont közel 50 ezer lejjel kevesebb pénzt utaltak erre a célra. A megyei tanácstól ugyanakkora összeget kapunk, mint az elmúlt esztendőben, ennek egy részét a kultúrotthon felújításának folytatására szeretnénk fordítani. Van három pályázatunk. Az egyik az Apor István Általános Iskola szomszédságába tervezett kézilabdapálya, ahol az 530 ezer lejből 15 százalékos önrészt kellett vállaljunk. A másik zöldövezetek létesítésére vonatkozik: itt is egy több mint 500 ezer lejes beruházásról van szó, amelynek 12 százalékát kell álljuk. A turisztikai információs iroda létesítésére leadott pályázatunkat még nem bírálták el ugyan, de számítanunk kell itt is az áfára, ami egy 200 ezer eurós befektetésnél nem kis összeg. A költségvetésünk 4,7 millió lej, ennek felét a tanügyben dolgozók és a beteggondozók fizetése, valamint a szociális segélyek teszik ki, beruházásra nem sok marad.

Az iskolák több pénzt kapnak

SzH- Mik a prioritások?

– A kultúrházat rendbe kell tennünk a falunapokig. Az épület tetőzetét megerősítettük, és újracserepeztük. Az út felőli része megújult, zajlik a tetőtér beépítése, de a belső változás is látványos lesz. Erre 300 ezer lejt láttunk előre, de ugyanilyen fontos a vízszolgáltatás beindítása is, továbbá a Kászon-patak medrének szabályozása, vagy a sportpálya-létesítés. Az iskola tetőszerkezetének javítása mellett a szentléleki óvodát új kerítéssel és kapuval szeretnénk ellátni, ugyanakkor parkolót is jó lenne kialakítani az épület közelében. Szárazpatakra egy új óvoda építése van tervben, Szentléleken pedig a templom melletti, ma már nem használt iskolaépületet szeretnénk rendbe és hasznossá tenni.

SzH- Az iskolafenntartással adódnak-e gondok?

– Egyedül a szárazpataki V-VIII. osztályos iskola léte fenyegetett a gyereklétszám miatt, megmaradása bizonytalan, de nem reménytelen. Másik oldalról viszont az iskolák nemhogy kevesebb, de egy kicsit még több pénzt is kaptak mûködésükre, mint tavaly: 162 ezer helyett 167 ezer lejt. Nem azt mondom, hogy ez elég, de egy kevéssel több. Az önkormányzat az idén is minden erejével támogatni kívánja az iskoláit, akárcsak az egyházat, a néptáncegyüttesét, a kórusát, a futballcsapatát és a fiatalok egyesületét, a FIKSZ-et.

Cikk megtekintve összesen: 2909   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet