Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Kézdiszentléleki körkép | A megmaradás hit kérdése

A megmaradás hit kérdése

Bemutatjuk Kővár új plébánosát
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Péter Arthur. „A pap legfontosabb feladata, hogy az embereknek találkozási lehetőséget szervezzen Istennel”
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

Múlt évben több felsőháromszéki plébánián eszközöltek áthelyezést a katolikus egyház illetékesei, így többek között Kézdikőváron is változás következett be, Drócsa László plébánost Péter Arthur váltotta. 2012. október 28-án lett egyházmegyés pap, azelőtt 18 évig a ferences rend tagja volt.

A 40 éves plébános Oroszhegyen született, és a gyulafehérvári egyházi gimnáziumban érettségizett. A középiskola elvégzése után Szegedre került, ahol teológiát tanult, majd újmisés papként 2003-ban Désre helyezték ki, ahol négy évig szolgálta a katolikus felekezetű híveket.

Tevékeny ember: ott-tartózkodása idején, 2005-ben létrehozott egy szórványkollégiumot, ezáltal mintegy 32 diáknak biztosítva tanulási lehetőséget. Sajnálattal mondja, hogy azt idén a megszűnés veszélye fenyegeti, ugyanis nincs elegendő gyerek. Meglátása szerint a szórvány elolvad, mint a cukor a teában.

Amikor Désen szolgált, azt vallotta, csak pénz kell az autonómiához.

– Szerződésünk volt bankkal, üzlethelyiségeink voltak kiadva. Sajnos, a pénz nem menti meg a demográfiai romlást, mellélövünk, ugyanis ez nem anyagiak, hanem hit kérdése. Csupán nemzeti érzésből nem lehet sok gyereket vállalni, ehhez Isten melletti komoly elkötelezettség kell. Éppen ezért én azt a politikát támogatom, ami a családokra fektet hangsúlyt. Mindegy, hogy jobb- vagy baloldali felhangot ütünk meg: ha nincs gyerek, nincs semmi. Ezt én Désen nagyon világosan láttam, hiszen heten maradtak a bentlakásban – summázza a szórványban és a tömbben élők problémáit a plébános.

Dés után Csíksomlyó következett, ahol a ferences rend tagjaként négy évig tartózkodott, majd Székelyudvarhelyen szolgált három hónapig. Ezt követően Jakubinyi György érsek kérésére kápláni tevékenységet vállalt Szovátán, ahol a több mint ötezer hívővel kapcsolatos teendőkkel nehezen birkózott meg egyetlen plébános. Kilenc ott eltöltött hónap után került Kézdikővárra, mely településről nagyon jó véleménnyel van.

– Egy aranyos zsákfalu, izolált közösséggel. Ezért is gondolom úgy, hogy könnyebb a fiatalokat megszólítani itt, mint Szovátán, ahol jóval több lehetőségük van közösségi tevékenységre – vélekedik a plébános, aki szerint egy pap legfontosabb feladata, hogy az embereknek úgymond találkozási lehetőséget szervezzen az Istennel.

Éppen ezért már ittléte elején kialakított a plébánia ebédlőjében egy kápolnát, hogy hétköznap ott lehessen a miséket tartani. A kezdeményezése bevált, az emberek hétköznapokon is nagy számban vesznek részt a misén.

A plébános a fiatalsággal is foglalkozik: cserkészcsoportot hoznak létre. Péter Arthur egy jó karbanledő templomot „örökölt”, a plébánián viszont akad javítanivaló. 

Cikk megtekintve összesen: 1305   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet