Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Kézdiszentléleki körkép | Lovas íjászat a Perkő alatt

Lovas íjászat a Perkő alatt

„Lóra ültem, hogy világot lássak”
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Tavaly március 15-én kitett magáért a csapat
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

Bizonyára sokan emlékeznek azokra a kézdiszentlélekiekre, akik tavaly március 15-én ünneplőbe öltözve, szép lovakkal és nagyméretű lobogókkal vonultak fel Kézdivásárhely főterén, kiérdemelve a nézők tapsviharát. Ők a Perkő alatt tevékenykedő íjászcsoport tagjai, akik a Kassai Lajos által meghatározott hagyományőrző irányzatot képviselik vidékünkön. Vezetőjük a 15 éve Kézdiszentléleken élő Török Albert (Berci), akinek egy Kassai-féle íj megváltoztatta életét.

– Hogyan került kapcsolatba az íjászattal?

– Kilenc évvel ezelőtt voltam a Völgyben (a Somogy megyei Kaposmérőn – szerk. megj.) Kassai Lajosnál. A zágoni Török Attila révén kerültem velük kapcsolatba, akivel egykor csapattársak voltunk a Szabó Ottó által vezetett karatecsoportban. Ott fogtam először íjat a kezembe, akkor ültem először lóháton. Miután hazatértem az iskolából, körülbelül egy év múlva kezdtünk Kézdiszentléleken lovas íjászattal foglalkozni. Azután többször voltunk a Völgyben, és sikeresen vizsgáztunk.

– Kik és hányan tagjai a csoportnak, milyen lovaik vannak?

– A csapattagok egy része még a karatecsapatból ismeri egymást, és szívünkhöz közel áll ez az ősi magyar harcművészet. Szászfaluból, Ozsdoláról, Kézdivásárhelyről és természetesen Kézdiszentlélekről vagyunk. A jelenlegi hat-hét állandó csapattag közül kettő lány. Törzsünk csak akkor lehet, ha legalább kilenc állandó taggal büszkélkedhetünk. Összesen hét lovunk van, ebből kettő Ozsdolán.

Török Albert Kassai Lajos kagánnal parolázik

– Kiből lehet teljes értékű, elismert lovas íjász?

– Ahhoz, hogy valaki részt vehessen a felvételin, át kell esnie egy komoly fizikai erőpróbán. A fiúk tíz, a lányok öt kilométert szaladnak. A férfiak két órán át ügetnek lóháton, a lányok ennek felét, majd céllövésben is bizonyítani kell mindkét nem képviselőinek. Emellett a vizsgázónak a létező csoportokból (törzsekből) három ajánlást kell szereznie, és a fizikai próba sikeres letétele után adja meg a kagán, azaz Kassai Lajos a teljes értékű tagságot.

– Hol tartják az edzéseket?

– Van egy 1,3 hektáros telkünk a falu végén, ott edzünk vasárnaponként.

– Miért érdemes egy ilyen közösségnek tagja lenni?

– Ez egy életforma. Kassai Lajosnak van egy verse, aminek két sora így hangzik: „lóra ültem, hogy világot lássak, íjat fogtam, hogy célt találjak”. Ebben a liberális, rohanó világban jobb, ha visszatekintünk. A régi hagyományokban érték és rend van. Áldozni is kell érte, de megéri, ha valaki kellőképpen elkötelezett.

– Idén is felvonulnak március 15-én?

– Isten segedelmével igen. A tavaly a Székelyek Nagy Menetelésén is részt vettünk. 

Kassai Lajost a magyar lovas íjászat megteremtőjeként ismerik, ezért 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntette ki Mádl Ferenc államfő. Az 1980-as évek közepétől foglalkozott íjkészítéssel, majd rekonstruálta a honfoglalás kori magyar íjat, és elsőként a világon annak sorozatgyártásába kezdett. Kidolgozta a lovasíjászat-verseny szabályrendszerét, majd elkezdte az új sportágat terjeszteni, kezdetben Magyarországon, majd az 1990-es évek elejétől Európában, az Egyesült Államokban és Kanadában.

Jelenleg tizennégy országban működik a Kassai-iskola alapján szerveződő lovasíjász-központ, amelyek rendszeresen világkupákat szerveznek. Kassai Lajos minden eddigi lovasíjász-versenyt megnyert. Négy Guinness Világrekordot állított fel: legutóbb 2009. december 5-én a Budapest Sportarénában vágtató ló hátáról 12 db 30 cm átmérőjű feldobott korongot lőtt le 17,80 másodperc alatt. A mesterről Kaszás Géza készít dokumentumfilmet, ami a Kassai címet viseli. A Szent György Lovagrend tagjáról készített, idén bemutatandó alkotásból gyönyörű filmkockákat felvonultató előzetest találunk a Youtube videomegosztó portálon (a keresőbe a Film készül Kassai Lajosról kulcsszavakat kell beírni).

Cikk megtekintve összesen: 2320   |   Cikk megtekintve ma: 2
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet