Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Kézdiszentléleki körkép | Százéves az első képeslap?

Százéves az első képeslap?


         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

Novemberben lesz százéves az a képeslap, ami minden valószínűség szerint az első, ami Kézdiszentlélekkel kapcsolatos. A kiadási évét nem ismerni, korát a postai bélyegző alapján tették százévesre, minthogy 1913. november 26-i keltezés szerepel rajta. Feladója Laub Ede (1889–1942) kézdiszentkereszti neves kőfaragó és restaurátor, címzettje pedig a kézdiszentléleki születésű Borcsa Gergely (1883–1978), csíkszeredai főgimnáziumi tanár.

A képeslap felső felében a templom 1685-ből származó főoltára – a Szentlélek eljövetelét ábrázoló oltárképpel – és az egyik mellékoltár látható. A lap alsó felében található a várfal és a bástyák övezte templom képe. A kép előterében balról a temetőkert rakott kőkerítése, középen egy életképszerű jelenet és a millennium alkalmából ültetett fák, jobbról pedig az 1879–80-ban épített egyházi iskola épülete. Az iskolaépület 1942-ben égett le, helyén jelenleg a Hősök emlékműve áll. Beke Ernő Üdvözlet Kézdiszékről című albumában öt régi képes- vagy levelezőlap kapott helyet a településről. Sajnos, egyikük kiadási idejét sem lehet pontosan meghatározni, kettőről feltételezhető, hogy az 1910-es években készült. 

Cikk megtekintve összesen: 3117   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet