Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Kézdiszentléleki körkép | Védve a település tekintélyes része

Védve a település tekintélyes része

Jó ütemben zajlik a patakszabályozás
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Javában zajlik a marterősítés az Apor István-iskola előtt is. Ott törtkővel töltött fémkeretes drótketrecek védnek az áradástól
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

Most már több munkafronton is dolgozik Kézdiszentléleken a Kászon patakának szabályozásával megbízott cég. A munkálat nagyon látványos, a falu tekintélyes része már védve van az áradástól.

A Perkő alatti település Kézdivásárhely felőli végében, a községközpontban és a Porondon is gőz­erővel zajlik a Kászon-patak szabályozása. Az áradásoknak leginkább kitett falurész, a Porond is most már részben védve van, hiszen az elburjánzott növényzet eltávolítása után megnövelték a medret, megmagasították a martokat, és egy hosszú, körülbelül 200 méteres részt kővel raktak ki. 

A katolikus plébánia közelében levő gyaloghídtól kezdődően már magas betontámfalakat öntöttek. Erre vélhetően azért volt szükség, mert ezen a helyen a meder nagyon összeszűkül, és a kétoldalt található épületek miatt a szélesítés nem volt lehetséges. Ugyancsak a Porondon arra is gondoltak, hogy szekérrel továbbra is át lehessen kelni a Perkő felőli falurészre, pontosabban az egykori malom felé. Így meghagyták a mederbe bevezető utat, viszont azt is betonnal és kővel burkolták, hogy a víz ne tudja a martot kikezdeni.

A Porondon hasított kőlapokkal burkolták a meder egy részét. Folytatásában már hosszú betonmellvéd áll ellen a víz haragjának

A munkálatot 2014-ben kell befejezni, és úgy tűnik, tartani tudják a határidőt. A munkások és az erőgépek késő délután és hétvégeken is dolgoznak, és laikus szemlélődő számára úgy látszik, minőségi munkát végeznek. A Kászon patakának szabályozása Szárazpataktól Oroszfaluig terjed, és a Kézdivásárhelyhez tartozó kis településen is megkezdték már a kivitelezést. Az áradások az utóbbi évtizedben komoly gondot jelentettek, és óriási károkat okoztak a patak mentén fekvő településeken. 

Cikk megtekintve összesen: 1360   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet