Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Kézdiszentléleki körkép | Tartsd meg szeretetedben!

Tartsd meg szeretetedben!

Bemutatjuk Kézdiszentlélek új plébánosát
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Pál Ferenc plébános (középen) épp a szakembereknek segédkezett ott jártunkkor
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

Pál Ferenc, Kézdiszentlélek új plébánosa Gyergyóalfaluban született 1974. január 8-án. Szülei harmadik gyerekeként látta meg a napvilágot, az általános iskolát szülőfalujában végezte, a IX-X. osztályt Gyergyószentmiklóson, a Salamon Ernő Líceumban járta, majd tanulmányait a gyulafehérvári kisszemináriumban folytatta, ahol 1992-ben érettségizett.

A papneveldéből kikerülve Székelyudvarhelyen, a Szent Miklós-plébánián kezdte meg a lelkipásztorkodást. Három évig szolgált Kovács Sándor főesperes segédlelkészeként, majd 2002-ben Szászrégenbe, Pakó Benedek plébános mellé került. 2005-ben ismét költözött, ezúttal Bögözbe, szórványvidékre, ahol nyolc évet szolgált plébánosként. A bögözi plébánia újnak nevezhető, hiszen 2003-ban alakult, így a lelkésznek nem volt könnyű dolga, többségében reformátusok és unitáriusok lakják azt a vidéket. Bögözből a gyulafehérvári érsekség a Perkő alá rendelte, így július 31-től a Szentföldnek is nevezett szeglet hagyományőrző, tömbkatolikus településén teljesít szolgálatot.

„Az első benyomásaim nagyon jók: az emberek kedvesen, nagy szeretettel fogadtak, már az első napon sokan érdeklődtek irántam személyesen és az interneten is, rám köszöntek: Isten hozta, plébános úr, érezze jól magát. Én mondtam, hogy ez nemcsak rajtam múlik, hanem magukon is” – meséli a jókedélyű plébános nevetve az első tapasztalatait.

A Perkő alatti festői falu lelki vezetője elmondta: kifejezetten nagy tervekkel nem érkezett, úgy véli, hivatása a kétezer éves egyház tanítását mindig időszerűen továbbadni, és a krisztusi örömhírt megalkuvás nélkül hirdetni minden körülmények között.

„Jézus megváltotta ezt a világot, így nekünk ezt a megváltást kell elérhetővé tennünk az emberek számára” – vallja Pál Ferenc, aki azt szeretné Kézdiszentléleken is elérni, hogy az emberek szeressék az Istent. Papi jelszavaként a „Tartsd meg szeretetedben!” mottót választotta, arra gondolva, hogy ha Isten elhívta a papi hivatás gyakorlására – már második osztályos kora óta érezte, hogy Isten szolgájaként van dolga ebben a világban – azt egész életében hűen, odaadással kell képviselnie. Az új plébános egyébként szó szerint belecsöppent az augusztus 20-i perkői búcsúba, és bár ezelőtt sosem volt Háromszék legjelentősebb búcsús helyén, jól ellátta ezt a nem kis feladatot, bár csak szűk három hét állt rendelkezésére megszervezni az ünnepet. Ami egyébként nagy benyomást tett rá, meggyőződése, a hagyományt folytatni kell, a célt szolgáló apró fejlesztésekkel gyarapítani. Úgy véli, a csúcson levő búcsú az összefogás jelképévé nőheti ki magát, így településekre, szűkebb régióra építkezve el lehet érni, hogy Székelyföld is magáénak tekintse az ünnepet, hiszen összefogva sokkal erősebbek lehetünk, mint széthúzva.

Elődje, Csiby József plébános – aki a Brassó-belvárosi plébánián folytatja papi szolgálatát – szép eklézsiát hagyott Pál Ferencre. A plébánia épülete példásan néz ki, a templomot nemrég tatarozták, és a hegyoldalba kinyúló temető is rendben van tartva. Ő központi fűtést szeretne kiépíteni a plébánián, aminek épülete mögött javában zajlik a vendégház tatarozása. A vizet már bevezették, a csatornázással épp ott jártunkkor foglalkozott két szakember, akiknek a plébános is segített.

Pál Ferenc elmondta: már az első pillanattól jó kapcsolatot ápol az önkormányzattal, és úgy véli, ez tovább fog mélyülni. 

Cikk megtekintve összesen: 1582   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet