Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Kézdiszentléleki körkép | Megzabolázzák a patakot

Megzabolázzák a patakot

Biztonságban érezheti magát Kézdiszentlélek egy része
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
A plébánia felé vezető gyaloghídnál már elkészült a betonfal
Hozzászólások száma (a cikk alján): 1

Kézdiszenléleken az utóbbi évtized talán legnagyobb értékű munkálata zajlik, ugyanis gőzerővel szabályozzák a Kászon patakának medrét. Az utóbbi években a patak a település több részét is veszélyeztette.

Néhány hete erőgépek sokasága és munkások serege munkálkodik a Kászon vizének medrében, amit előzetesen megtisztítottak a gaztól: nagy tám­falak épülnek, amelyek a lakóházakat védik majd egy esetleges áradás esetén. A munkálat látványos része a Porondtól nem messze, a plébánia felé vezető gyaloghídnál zajlik, ahol már elkészült néhány tíz méter hosszúságú és jó pár méter magas betonfal. A betont gépkocsiszám szállították a helyszínre, ahol a betonvasakkal megerősített formákba öntötték.

A helyszínen az egyik munkálatvezetővel elbeszélgetve megtudtuk: a patakmedrek szabályzása tekintetében jó fél évszázaddal vagyunk lemaradva a fejlettebb országoktól, egy ilyen munkálat gyakorlatilag életeket menthet. A szakember környezetvédelmi aggályainkat is eloszlatta azzal kapcsolatban, hogy mi lesz az élővilággal, pontosabban a halakkal: a gyaloghíd oszlopainál a vízben vígan játszadoztak a kopoltyúsok.

A munkálat másik része az ún. nagyhídnál zajlik, ahol gabionokba (vaskeretes drótketrecekbe) törtkövet raknak: itt szintén jó pár tízméteren már elkészült a támfal, most a híd másik oldalán alapozzák meg a rendszert, ami az iskola felé vezető út mellett lesz kialakítva.

A nagyhídnál a vaskeretes drótketrecekbe törtkövet raktak

Az árvízvédelmi munkálatokra az igény 2006-ban fogalmazódott meg, akkor a Kovászna Megyei Vízügyi Igazgatóság jelezte a vâlceai igazgatóságnak, hogy szükségessé vált több munkálat elvégzése is a megye számos pontján (Barót pataka, Dobolló pataka stb.), így a Perkő alatt is. A Kászon patakának alsó szakaszáról van szó, ami a Feketeügytől egészen Szárazpatakig terjed, és érinti Oroszfalut és Kézdiszentléleket.

A Kászon patakának rendezését európai uniós alapokból finanszírozzák, emiatt sokkal több ellenőrzésen ment át a projekt, amire ide eljutott, hiszen két alkalommal újratervezték, terepen ellenőrizve a helyzetet. Amikor a munkálat befejeződik, Kézdiszentlélek teljes egészében védett lesz, akárcsak Kézdivásárhely oroszfalvi része. A mezőgazdasági területeken, ha nem is mindent, de sokat megvédhet ez a szabályozás, aminek összértéke 25 millió lej. A kivitelezés két évig tart, és egy három cégből álló konzorcium nyerte meg a közbeszerzési eljárást. 

Cikk megtekintve összesen: 2666   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 

Gengszter 06/08/2013
avatar
gratulalok a nagyhidi munkalatokhoz.szegyeljek maguk.az ut felol jol megszelesitetek.tuloldalt meg elvetek csak ugy a kertekbol.gratula csak igy tovabb
Egyetértek! Nem értek egyet!
1

  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet