Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Kézdiszentléleki körkép | Rejtélyes bukaresti tulajdonos

Rejtélyes bukaresti tulajdonos

Elpusztult Ópra Benedek szülőháza
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Ópra Benedek házának és a magtárnak már csak az alapja maradt meg
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

A Pro Kézdiszárazpatak Alapítvány pár évvel ezelőtt már fontolgatta, hogy megvásárolja az 1956-os elítélt, Ópra Benedek szülőházát, a tanító testvérének Debrecenben élő unokája is lépéseket tett azért, hogy a terület és az ingatlan ismét a család birtokába kerüljön.

Egyik terv sem valósult meg, a festői helyen levő kőház és a magtár maradványai továbbra is egy rejtélyes bukaresti férfi tulajdonát képezik – tájékoztatott Bíró Levente Tibor, a meghurcolt tanár nevét viselő szárazpataki iskola igazgatója.

A közel kéthektáros terület a római katolikus plébánia mögött, egy domboldal alján található, egyik felől a patak határolja. Két tulajdonosa van: 72 ár a Magyarországon élő rokonok nevén szerepel, a nagyobbik rész a már említett bukaresti férfi tulajdonát képezi, aki szintén örökléssel jutott annak birtokába. Ópra Benedek második feleségének a húga a fővárosi Eugen Stoianhoz ment férjhez, és mivel Ópráéknak nem született gyerekük, a legközelebbi hozzátartozók osztoztak az örökségen. A férfi 2001-ben elhunyt, az év júliusában az ingatlan a fiára, ifj. Eugen Stoian bukaresti lakosra szállt. Az örökösök egy szeget nem ütöttek el a házon, így az lassan az enyészeté lett: az ajtó- és ablakszert elhordták, akárcsak a kőből rakott falak nagy részét. 

Bár Szárazpatakon a helybeliek tudomása szerint sem az idősebb, sem a fiatalabb Stoian nem járt (talán egyszer, de akkor sem vette fel a kapcsolatot senkivel), nincs hátralékuk a terület- és ingatlanadóból, ugyanis az első negyedév végéig befizetik kötelezettségüket a kézdiszentléleki önkormányzat kasszájába. 

Bíró Levente is próbálkozott felvenni a kapcsolatot a bukarestiekkel, de nem járt eredménnyel, levelére nem érkezett válasz, telefonon sem sikerült dűlőre jutni. Ópra Elek testvérének, Benedeknek az unokája, a Debrecenben élő Horváth György is jelezte Bírónak, hogy próbálkozott kapcsolatba lépni Stoiánnal, de ő sem járt sikerrel.

Az iskolaigazgató szerint legutóbbi telefonbeszélgetésük során Horváth arról is érdeklődött, hogy Romániában érvényes-e az elbirtoklás. Mint kiderült: igen, és ez azt jelenti, hogy amennyiben húsz évig valaki gondoz egy bennvalót, akkor az a nevére szállhat. Nem tudni, hogy a gondozás ez esetben mit fed, ugyanis azon kívül, hogy Stoian az adót fizeti, más nem történik a birtok és a ház kapcsán – mondja a tanító, aki egyébként Ópra Benedek szellemi örökségének lelkes gondozója, így nem csoda, hogy a birtok ügyét is szívén viseli.

A ház 15 évvel ezelőtt még tűrhető állapotban volt, alig egy-két cserép hiányzott róla, aztán az évek során szabad prédává vált. Bíró szerint a rendőrségnek is jelezték, hogy széthordják az épületet, viszont azok arra hivatkozva, hogy magánterület részét képezi, nem tettek semmiféle lépést szétdúlásának megakadályozására. 

Ópra Benedeket (1907–1978) ártatlanul hurcolták meg az 1956-os események miatt. Koholt vádak alapján 1958-ban letartóztatták, huszonöt év szigorított kényszermunkára és teljes vagyonelkobzásra ítélték. 1964-ig, míg kegyelemben részesült, a Duna-delta, Periprava és Szamosújvár börtöneinek poklát járta. A francia-román-magyar szakos tanár 1968-as nyugdíjazásáig szakképzetlen munkásként dolgozott Brassóban, haláláig Csíkszeredában élt.

Cikk megtekintve összesen: 2987   |   Cikk megtekintve ma: 2
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet