Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Kézdiszentléleki körkép | A falvakra is gondot fordítottak

A falvakra is gondot fordítottak

Idén jobban kell gazdálkodniuk, kevesebb pénzből
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Balogh Tibor szerint egyelőre egyetlen felsőháromszéki település sem büszkélkedhet éjszakai megvilágítással ellátott műgyepes pályával
Hozzászólások száma (a cikk alján): 2

A 2011-es esztendőt, mint mindenki más, mi is a megszorítások éveként éltük meg – mondja Balogh Tibor polgármester, aki szerint terveik egy részét anyagi okokból nem tudták kivitelezni. Akadt azonban néhány olyan megvalósítás, ami a környéken ritkaságszámba megy, és idénre is van olyan elképzelésük, ami hozzájárul egy élhetőbb, civilizáltabb környezet kialakításához.

Visszafogott, amikor a megvalósításokról számol be a perkői település elöljárója, viszont a hosszasra sikeredett számadás végén kiderült, mégsem panaszkodhat a község.

Beruházás minden területen
Szentléleken az egyik legnagyobb beruházás az éjszakai megvilágítással ellátott műgyepes pálya, ilyennel jelenleg egyetlen felsőháromszéki település sem büszkélkedhet. Ez az Apor István iskola mögött, a sportterem mellett található, és a futballpályával együtt komoly sportolási lehetőséget biztosító bázist képez. Szépül az iskolaépület, és nemcsak a szentléleki, mert parkosítást végeztek a község többi iskoláinak az udvarán is. Balogh értékelése szerint, a szárazpataki park sikerült a legjobban, ugyanis a tavaly épített óvodát, az iskolát és a szintén 2011-ben felújított kultúrházat is befogadó területnek nagyon szerencsés a fekvése. Ez még nincs teljesen befejezve, idén telepítik be a növényzetet.

A kultúrházakra is kellő figyelmet fordítottak az elmúlt esztendőben. A Petőfi Sándor Művelődési Ház tetőterében konferenciatermet, konyhát és három vendégszobát alakítottak ki, így tizenöt vendéget tudnak kényelmesen elszállásolni. Kőváron Szent Lőrinc napján, a falu búcsúünnepén adták át a teljesen felújított kultúrházat, és akkor kötötték meg Kővár első testvértelepülési szerződését a magyarországi Visontával.

Rendbe tett mezei utak
Szárazpatakon augusztus 19-én nagyszabású rendezvény keretében emlékeztek meg a település első írásos említésének 700. évfordulójáról, és ez alkalomra az egyházzal közösen felújították a Potsa-kriptát.

A község egyébként számos nagy rendezvénynek volt a házi-gazdája: a Perkőn tartották a VI. Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozót, de a lapunk és a Polyp Televízió kezdeményezte László Attila-koncert, valamint a hagyományos búcsú szervezésébe is besegített az önkormányzat. Ugyancsak tavaly ünnepelte fennállásának 35. évfordulóját a Perkő néptánccsoport, amely a művelődési házban mutatta be ünnepi műsorát.

A mezei utak és a mellékutcák kavicsozásával jól haladtak, átereszeket alakítottak ki a Völgy-patakán, ahol a vizenyős talaj miatt nem lehetett mezőgazdasági gépekkel közlekedni. Balogh Tibor nagy sikerként könyveli el a kiskászoni aszfaltozást, hiszen azon az útszakaszon soha nem volt aszfalt. A polgármester közbenjárására ráadásul az iskolabuszok felmennek egészen a falu felső végébe. Ugyancsak a kis település iskolája mögött bitumenes focipályát alakítottak ki.

Folytatják az aszfaltozást Kiskászonban és Kőváron
A polgármester elmondta, idén jóval kevesebb pénzből kell jól gazdálkodni. Szeretnék elkezdeni a csatornarendszer építését, ha megkapják az ehhez szükséges állami támogatást. Azt viszont tudják már, hogy a teljes finanszírozás nem esedékes, mivel a kormány csökkentette a támogatási összeget (összesen 30,2 millió lejre lenne szükség).

Ugyancsak az idén kerül sor a Kászon-patakának szabályozására, a tervek szerint a szárazpataki malomtól Kézdivásárhelyig erősítenék meg a partot. A községközpontban, a posta mellett levő információs iroda építését is szeretnék elkezdeni, ez a munkálat két éve húzódik a bürokrácia miatt. Idén folytatni akarják az aszfaltozást Kiskászonban és Kőváron, és befejezik a megkezdett parkok építését. Új zöldövezeteket alakítanak ki a Petőfi Sándor Művelődési Ház előtt, az óvoda udvarán, és a patakmeder szabályozása után a Porondon is rendezik a területet. Szárazpatakon a vízhálózat kiépítésére nyújtottak be pályázatot, amennyiben az elkészül, csak azután fognak aszfaltozni.

Cikk megtekintve összesen: 3310   |   Cikk megtekintve ma: 3
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 

soos tibor 04/04/2012
avatar
kielegito a munkalat ha szamitasba vesszuk,mennyi penzbol alkossuk meg.
Egyetértek! Nem értek egyet!
0
22/07/2012
avatar
Le a kalapokkal a polgarmesterur es csapata elott, csak igy tovabb ezutan is , sok sikert kivanok.
Egyetértek! Nem értek egyet!
1

  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet