Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Kézdiszentléleki körkép | Elindult a „Fenntartható roma közösségek” projekt

Elindult a „Fenntartható roma közösségek” projekt

Közösségfejlesztés, továbbtanulásra ösztönzés
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Az első találkozón rengeteg helyi gondot vázoltak, a megoldásokat keresve
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

Fenntartható roma közösségek a központi és az északnyugati fejlesztési régiókban címmel indított útjára egy hároméves (2009–2011) futamidejű projektet a Kolozsvári Roma Forrásközpont, ennek keretében indult el Kézdiszentléleken is a kezdeményezés. Az első ülést február 23-án tartották meg egy több mint tízfős csoport részvételével.

A program Kovászna megyei vezetője, Lázár László közösségfejlesztő elmondta, hogy a projekten belül a VII–VIII. osztályos gyerekek számára felkészítőket tartanak román és magyar nyelvből, valamint matematikából. Igyekeznek minél több gyereket, főként cigányokat bevonni a programba, amely már elkezdődött és május 31-ig zajlik. Akik részt vesznek benne, 100 lej ösztöndíjban részesülnek.

A projekt második része egy szakképzés, amely kimondottan a roma etnikumúaknak szól. Általában egy településről egy szakmára 10-15 személyt toboroznak, ebben partner a Brassó és Kolozs megyei felnőttképzést nyújtó regionális központ. A náluk található tanfolyamok közül lehet választani, de függ az illető személy iskolázottságától is. A tanfolyam sikeres elvégzői szakmai oklevelet kapnak, és elindítanak számukra településenként 5-6 vállalkozást, ebben egy szakképzett vállalkozási tanácsadó segíti őket. A projekt harmadik összetevője az egész települést érinti közösségfejlesztési szinten. Első lépésként egy interetnikus csoportot kell létrehozni, amely majd átalakul egyesületté, és partneri viszonyban működik e gyütt az önkormányzattal. A projekt sikeresen megvalósult tavalyelőtt Ozsdolán, ahol létrehozták a Pro Ozsdola Interetnikus Egyesületet, a tavaly pedig Székelyszáldoboson vitték véghez sikeresen a kitűzött célokat.

A február 23-ai ülésen résztvevő önkormányzati alkalmazottak és a roma közösség képviselői önismereti kérdéseket tartalmazó űrlapot töltöttek ki, és minden jelenlevő leírt öt olyan problémát, ami szerinte a legsúlyosabb a településen, ezeket március 9-én vitatják meg. Fontos tudni, hogy a megbeszélés nyitott, várják az érdeklődőket.

Pál-V. Réka

Cikk megtekintve összesen: 3024   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet