Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Csernátoni körkép | „Kevesebb duma, több példamutatás”

„Kevesebb duma, több példamutatás”

– interjú Bardócz Csaba lelkipásztorral –
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
A gyereknek nem pénzre, euróra, okostelefonra van szüksége, hanem szeretetre, őszinte odafigyelésre, érdeklődésre, vallja Bardócz Csaba
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

Ikafalva egyike azon kistelepüléseknek, amelyek lélekszámukhoz képest erőteljesen „jelen vannak” a környék életében, rendszeresen tudomást szerezhetünk egy újabb rendezvényről, programról stb., tehát nagyon is él. Mindez nem magától történik persze, kell, aki a közösséget összefogja, megmozgatja – ilyen Bardócz Csaba lelkipásztor, akinek a „titkát” próbáltuk ellesni.

– Hol született, milyen környezetben nevelkedett? Melyek azok a behatások, példaképek, akik későbbi életútjára hatással voltak?

– Az erdővidéki Bibarcfalván születtem, 14 évesen Kolozsvárra kerültem az ottani Református Kollégiumba. Itt találkoztam a cserkészettel, ami a gondolkodásomat befolyásolta, és elindított a másokért tenni akarás útján. Visszatekintve a kollégista életemre, azt látom, hogy több tanárom is példájával befolyásolta életemet. Ők szerették, majdhogynem megszállottjai voltak annak, amit csináltak, ez jó életpélda volt a serdülő ifjúnak. A teológián az egyik tanárunk azzal indított a szolgálat útjára, hogy „fiúk, a teológia elvégezése nem megváltás a lustaságra.” Igyekszem az intelmei szerint élni.

– Milyen előzmények után került Ikafalvára?

– A lelkészképzés elvégzése után két évet a Nagyenyedi Egyházmegye esperesi segédlelkésze voltam, majd tudatosan hazajöttem Székelyföldre. A szolgálati állomásaimat tekintve soha nem oda kerültem, ahová szerettem volna, de mindig megértettem, hogy ezáltal is gondomat viselte a jó Isten. Sőt, utólag mindig rájöttem, hogy ahová kerültem, az mindig jobb volt, mint amit én szerettem volna. Így „akaratom ellenére” kerültem Ikafalvára is. 

– Milyen közösséget talált itt, milyen gondolatokkal kezdte meg a munkát?

– Ikafalvára azzal a gondolattal jöttem, hogy arra építek, amit az elődök már megalapoztak. Célom egyszerű és világos volt: minél több helybelit közelebb vinni a jó Istenhez. Kilenc éve munkálkodunk ezen feleségemmel, de még rengeteg a teendő. 

– Milyen korosztály megszólítását tartja a legfontosabbnak, és milyen eszközökkel? 

– Minden korosztály megszólítása lényeges. A legfontosabbak szerintem mindig a jövő nemzedékei, tehát a gyerekek és az ifjak. Ha velük nem foglalkozunk, akkor a növekedés, fennmaradás lehetőségét vágjuk el magunk, népünk elől. Hálásak lehetünk, hogy mostanában eszközökben nincs hiány, aki akar, az rengeteg módot találhat, sőt újabb és újabb lehetőségeket próbálhat ki. Napjainkban a ritmus egy kicsit felgyorsult, X, Y, Z generációkról beszélnek. Ami ma még működik, holnap már nem fog, ezért a lelkésznek is érzékelnie kell az ifjúság pulzusát, és aszerint kell válogatnia az eszközökben. Kevesebb szövegre, több képre, kevesebb dumára, több példamutatásra, kevesebb papolásra, több élményre van igény. Ikafalván cserkészkedünk, falut takarítunk, teaestet, hun tábort, keskeny utas alkalmakat, élményszínházat szervezünk, kulturális napokat, színházi előadást, nehézségekkel együtt élőknek programokat biztosítunk.

 – Milyen megvalósításokattart jelentősnek? 

– Az épületeinket: a templomot, művelődési otthont, lelkészi hivatalt folyamatosan javítjuk, szépítjük. Ravatalozóházat is sikerült kialakítani, és külön öröm, hogy az elmúlt évben, amikor ez elkészült, nem is volt szükség rá. Viccesen szoktam mondani, hogy annyira jó Ikafaván élni, hogy senki sem kívánkozik el. Szolgálatom alatt immár kétszer volt olyan év, amikor egy temetésünk sem volt. Ilyen addig soha nem fordult elő, de örültünk annak, hogy a szomorúság elkerülte kisfalunkat. Eredménynek tartom, hogy ebben a faluban mindig volt nyitottság az újra. Mert milyen a székely: amikor valami újról hall, azt magyarázza, hogy az miért nem megvalósítható, vagy miért nehéz kivitelezni. Örülök annak, hogy itt mindig voltak lelkes emberek, és a programokra mindig kerültek érdeklődők is. 

– Hogyan látja, milyen értékrenddel bírnak a mai fiatalok? 

– A mai fiatalok olyan értékrenddel bírnak, amit mi, szülők, nevelők kialakítunk bennük, ehhez ők a saját személyiségüket teszik hozzá. Tudatosan oda kell figyelnünk arra, hogy ne vezessük akár jó szándékkal is gyerekeinket tévutakra. Ilyenek, hogy csak néhányat említsek, ha a gyerektől mindenből kiváló teljesítményt várunk el. Az is tévút, ha azt a példát mutatjuk, hogy ebben a világban az anyagiak, a pénz a fontos. A fiatalokat is kell a megfelelő irányba terelni, ezért jó lenne, ha olyan közösséghez tudnának csatlakozni, ami valami értéket képvisel. Ugyanilyen fontos a szülőket jó irányba terelni. Kötelező teendőnek írnám elő, hogy valamilyen élő, értéket képviselő közösséghez tartozzanak. 

– Projektek, amelyek a közeljövőben esedékesek?

– A Rád is szükség van projektünket folytatjuk, ami különféle nehézséggel élőknek szól elsősorban, de segítőként mások is csatlakozhatnak. Teaest sorozatunkban egy örmény és egy spanyol est van betervezve. Ikafalván a falu együtt szilveszterezik, az ifjakra hárul a feladat, hogy az elengedhetetlen színdarabot megtanulják, ez lesz a de­cember nagy kihívása. Az adventi és karácsonyi időszak előkészületei is be vannak ütemezve: karácsonykor a falu idős, beteg embereihez is elvisszük a jó hírt, hogy Üdvözítő született, ezt a szolgálatot idén is szeretnénk életben tartani. Időközben felmerülő ötletekre is nyitottak vagyunk. 

Cikk megtekintve összesen: 1571   |   Cikk megtekintve ma: 2
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet