Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Csernátoni körkép | Összhang és eredményes munka

Összhang és eredményes munka

Jó az együttműködés a csernátoni önkormányzatban
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
A túlzott bürokrácia a haladás legnagyobb kerékkötője – hívja fel a figyelmet a polgármester
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

Az elmúlt időszak legjelentősebb eseménye a csernátoni közigazgatásban is az új helyi tanács megalakulása volt. Bölöni Dávid régi-új polgármester ennek kapcsán úgy fogalmazott: az elvárásoknak megfelelően alakult minden.

– Hogyan alakult a tanács összetétele a helyhatósági választások után, milyen hangulatban zajlik a munka?

– Fontosnak tartom, hogy olyan emberek vannak a helyi tanácsban, akik haladó szelleműek, akikkel lehetséges az eredményes közös munka, az előrelépés. Jelenleg kilenc RMDSZ-es, három MPP-s és egy EMNP-s tanácstagunk van, közülük majdnem mindenki „régi” munkatárs. Aki új, az EMNP színeiben indult, de őt már tavaly is sorainkba hívtuk, akkor az RMDSZ listáján, az MPP-s tanácstagok pedig már az előző ciklusban is a testület tagjai voltak. Az RMDSZ-es tanácsosok között volt újítás, fiatalítás, a közös megegyezéssel felállított lista sorrendje szerint. Úgy vélem, úgy helyes, ha minden politikai párt képviselve van, mert ebben az esetben vannak pró és kontra érvek, minden kérdést alaposan körüljárunk, megadva mindenkinek a véleménynyilvánítás lehetőségét és a szavazati jogot. Mindezzel együtt jó az összhang, és én bízom benne, hogy az is marad, ismerve a tanácstagok személyiségét.

– Milyen nagyobb projektek, munkálatok zajlanak jelenleg?

– A tavaly tervezett beruházásokon tovább dolgozunk, sajnos nincs nagy haladás, mivel a bürokrácia lépten-nyomon nehézségeket gördít az ügyintézés útjába. Évről évre nehezebb és bonyolultabb a procedúra, ám ha minden jól megy, idén nagyot lépünk előre az infrastruktúra-fejlesztésben, a csatornázás és vízhálózat kérdését oldanánk meg egy községek közötti társulás révén, Dálnokkal közösen. A projektet elfogadták, és már benne vagyunk abban a három hónapban, ami alatt a terveket kellene elkészíttetni, de még semmit nem tudtunk ebben előrelépni, mivel nem készült el a részletes metodológia. Ez már nem rajtunk múlik, önhibánkon kívül húzódik el a folyamat. Szükséges lenne a víz minőségének javítása, hiszen az elmúlt száraz évek, amelyek végigvonultak Európának ezen a részén is, rányomták bélyegüket a község vízellátására, mennyiségi gondok vannak, amelyeket reméljük, hogy sikerül hosszú távra is megnyugtató módon rendezni. 

– Van más projekt is, amely megkapta a rábólintást?

– Ugyancsak a háromhónapos tervezési időben van a Farkas-kúria felújítási terve. Ezt augusztus végéig be kell nyújtanunk a gyulafehérvári bizottságnak, majd következne az építtető kiválasztása.

– Milyen rendeltetést szánnának az épületnek?

– Közhasznú szerepet kap mindenképpen. Az ingatlanban I–IV. osztályos iskola és óvoda működött, személyes véleményem az, ha a gyereklétszám indokolja, és a falurész igényli, továbbra is maradjon meg az óvoda. Van további 4–5 terem, amelyek az ifjúság, illetve egyesületek, alapítványok számára nagyon jó lehetőséget biztosítanának székhelyalapításra, rendezvények szervezésére stb. A községnek ugyanis, mint az többször elhangzott, nincs saját tulajdonú kultúrotthona, azok az ingatlanok egyházi kézben vannak. Nem mellékes hozadéka ugyanakkor a projektnek, hogy egy értékes épület nem összeomlik, tönkremegy, hanem megmentődik, hasznos funkciót kap. Vannak kisebb projektek, aszfaltozások, szépítések is, ám ezzel kapcsolatban is el kell mondanom, hogy az óriási bürokrácia miatt nagy időveszteségekkel kell számolnunk.

– Várhatóan milyen rendezvényeket bonyolít még le a község idén?

– Szeptember 4-én nagyobb szabású kórustalálkozót tervezünk, valószínűleg szintén az Ika váránál. Falunapok tekintetében szeretnénk kedvezni Ikafalvának és Albisnak, mindkét faluban építettünk ugyanis egy-egy közösségi házat, amelyeknek még nem történt meg a hivatalos avatója, jelenleg zajlanak a szervezéssel kapcsolatos egyeztetések a két falu képviselőivel, egyházi elöljárókkal. A községben addig is folyamatosan zajlik az élet, a Haszmann Pál Múzeum és a Malomkert táborok, kulturális rendezvények sorának ad otthont, ebben a tekintetben is szerencsések vagyunk. 

Cikk megtekintve összesen: 1003   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet