Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Csernátoni körkép | Javítanak, építkeznek

Javítanak, építkeznek


         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

A község négy kultúrotthona (Albis, Ikafalva, Alsó- és Felsőcsernáton) egyházi tulajdonú ingatlanban működik. A kisebb épületeket némileg könnyebb karbantartani, ám az alsócsernátoni kultúrotthon felújításában szeretne közbenjárni az önkormányzat. Pénzt különítettek el a költségvetésből a pályázás segítésére, és tapasztalatukat, jártasságukat is rendelkezésre bocsátják, hogy sikeres legyen az anyagi segítség lehívása. 

Ravatalozóház kialakításának igénye merült fel a két kisebb faluban, ami eddig főként helyszíngondok miatt akadozott. Ikafalván a templom bejáratánál, az előtérben talált végül megfelelő helyet a gyülekezet, ott létesítenék, Albisban pedig az új temetőben van félig felépítve a ravatalozó. Az önkormányzat fával és pénzzel is segíti a munkálat befejezését. 

Tavaly mindkét kis faluban befejeztek két ugyanolyan épületet, amelyek még nincsenek felavatva: ezek közösségi házként lesznek majd működtetve. Albisban a régi faluház mellé húzták fel, Ikafalván a település központjában területet vásároltak erre a célra. 

Keresettek az ANL-s lakások (3 éve 32 lakrészes ANL-s tömbházat, a 90-es években Felsőcserátonban 8 lakrészes tömbházat építettek). Folyamatosan van 20-30 kérés benyújtva az önkormányzathoz, az igénylők a vonatkozó kritériumrendszer betartásával kerülnek sorra. Az alsócsernátoni régi tömbházak lakrészei magántulajdonban vannak, kettőt tartottak meg a mindenkori községi rendőr szolgálati lakásául. Főként a fiatalok keresik a lakásokat, hiszen kiadó házat nehezen lehet kapni, amelyeket nem lakják, azokat sem szívesen adják albérletbe. 

Amint az idő engedi, kijavítják az alsócsernátoni tömbházak előtti járdát, támfalat építenek az alsócsernátoni temetőhöz, 3 kilométer út kap aszfaltszőnyeget az Ika vára, 1 kilométer pedig Ikafalva felé. A rendőrség mögötti utca lakói bizonyították, hogy hálásak a fejlesztésekért: amikor lerakták az új járdát, másnapra már virágokkal ültették tele a kapuk elejét, ott a teherforgalmat kiszolgáló utat tervezik aszfaltozni, hogy legalább ne porozzanak a több tíz tonnás monstrumok. Az 5-8. osztályos iskolák kézilabdapályáit és udvarukat is újraburkolnák, valamint a mezei utak kövezését is folytatnák.


Cikk megtekintve összesen: 958   |   Cikk megtekintve ma: 3
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet