Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Csernátoni körkép | Ápolják a barátságot

Ápolják a barátságot

Hagyományos disznóvágás, közös ünneplés
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
A rendezvénynek nincs versenyjellege, az együttlét, a barátságok ápolása a mozgatórugó Fotók: Tofán Levente
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0
A cikkhez kapcsolodó képek:

Szombaton ismét Csernátonon volt a sor (már másodjára), hogy vendégül lássa azokat a településeket, amelyek küldöttségeivel már hosszú évek óta rendszeresen találkoznak, és hagyományos disznóvágást rendeznek.

Az időjárás vitt egy kis izgalmat a szervezésbe, ugyanis a pénteken szépen előkészített helyszínt igencsak átrendezte az erős szél: a felhúzott sátrakat a közeli épület tetejére „szállította”. Nem tudott azonban kifogni a rendező csapaton, szombaton a tervezett kezdési időpontban már minden készen állt. Érkezésünkkor már gyönyörűen sütött a nap, nyoma sem volt a szélviharnak, és a tűzhelyeken javában készültek a hagyományos finomságok, kinek-kinek a maga tájegységére jellemző recept szerint.

A sportcsarnok melletti réten a magyarországi Bogyiszló, a németországi Schlitz, a vajdasági Törökfalu, Csíkcsicsó és természetesen a házigazda község csapatai jeleskedtek a finomabbnál finomabb „disznóságok” elkészítésében. Hogy az illatozó falatok kibírhassák a díszvacsoráig, délidőben a csernátoniak specialitása, az agyasleves (vagy másik nevén: tormásleves) is elkészült a hatalmas kondérban, és abból nem csak a meghívottaknak jutott, megkínáltak minden arra járó érdeklődőt, akikből nem is volt hiány, főként a reggeli órákban.

A németországiak is lelkesen töltötték a kolbászt

A találkozás örömét fokozta a jóféle itóka is, szívesen kínálták egymást saját főzésű pálinkával, borral, és hogy jobban menjen a munka, a ritmust autentikus népzene adta meg: Veress Hunor és zenekara húzta a színpadon. Az esti közös vacsorán minden vidék a maga finomságait tette az asztalra, Csernáton a leves mellett kolbászt, hurkát, májast kínált a vendégeknek, később borozgatás, beszélgetés zárta a napot.

Bölöni Dávid polgármester kifejtette: annak idején Bogyiszló önkormányzata indította útjára a hagyományos disznóvágást, azzal az elképzeléssel, hogy a testvértelepülések közötti kapcsolat szorosabbá fűzését segítse. A második rendezvényt már Csernátonban tartották, vetésforgószerűen kerülnek sorra a helységek több mint egy évtizede. Arra is figyeltek az időpont kiválasztásánál, hogy a március 15-e tiszteletére szervezett rendezvénysorozaton is jelen lehessenek a résztvevők, akik számára élmény és megtiszteltetés együtt ünnepelni a helyiekkel. Bogyiszlóról például minden évben jelen vannak ilyenkor Csernátonban, sőt, most székesfehérváriak is elkísérték őket, akik fontosnak tartották, hogy a székelységgel együtt hajtsanak fejet a szabadságharc hősei előtt.

Cikk megtekintve összesen: 1943   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet