Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Csernátoni körkép | Molnárok utódai

Molnárok utódai


         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

A Szőcs Ilona tiszteletes asszony vezette Holnap Alapítvány által működtetett Malomkert a turisztikai szolgáltatás mellett a híres felsőcsernátoni molnároknak is emléket állít. A 19. században Csernátonban működő 34 malomból 25 a Várbérc oldalán csoportosult. Az itteni vízimalmokról már a 17. századból vannak adataink, de mára jobbára csak emlék a létezésük. Így a nyáron felavatott Malomkert panzióban nemcsak a természeti környezet szépségét, hanem az elődök munkás hétköznapjait is meg lehet ismerni.

Ozsváth Gábor Dániel a Malmok, molnárok, őrletők Csernátonban című kitűnő tanulmányában megemlít egy közmondást: „Isten óvjon az út mellett való fődtől, mónárleány feleségtől és a rosszul járó zsebórától”. A mondás gyökere onnan ered, mondja a szerző, hogy a lánygyerekek is hamarabb megtanulták a malom kezelését, mint a főzést.

Legutóbb a Székelyföld Napok keretében szervezett program alkalmával látogattunk el a Malomkertbe, ahol a háziak iskolásoknak mutatták be a kenyér készítésének folyamatát, a búzától a kemencéig gyakorlatba ültetve a munkafolyamatokat. Ugyanakkor a csernátoni laskakészítést is együtt gyakorolhatták a hozzáértő háziasszonyok utasításait követve. Így elmondható, hogy nemcsak a liszt készítéséhez értenek az egykori Virág-malom működtetői, hanem a főzés tudományához és a szíves vendéglátáshoz is, hiszen a jól sikerült bemutatót követően finom prézlis laskával vendégelték meg a jelenlevőket. A finom étekért köszöntésképpen álljon itt a programban besegítő lelkes csapat tagjainak névsora: Hollanda Irén, Torjai Piroska, Beke Barna, Kész Katalin, Kovács Klára, Szász Panna és Kész Ida, valamint a fényképen nem szereplő Rákossy Magdolna.  

Cikk megtekintve összesen: 2317   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet