Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Csernátoni körkép | A költségvetés nem ösztönöz

A költségvetés nem ösztönöz

Környezetvédelemben és turisztikában is előreléptek
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
A trágyatároló platform átadásakor a szakemberek és az önkormányzat képviselői egyaránt elégedettek voltak a létesítménnyel
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

Bölöni Dávid polgármesterrel a tavalyi befektetésekről, valamint a tervekről beszélgettünk. Az elöljáró a költségvetés-kiegészítés kapcsán megjegyezte, a jelek szerint az új törvénnyel azokat büntetik, akik dolgoztak az elmúlt esztendőben.

– Milyenek a visszajelzések a lakosság részéről a tavalyi év megvalósításait illetően?

– A község arculatának átalakítását láthatóan értékelik, ugyanis egyre több porta előtt rendezik a területet. A kanalizálás a másik jelentős megvalósítás. Megkaptuk az ülepítőállomás hatékonysági vizsgálatának eredményeit: a rendszer nagyon jól működik, ami a hosszú távú környezeti hatások miatt fontos.

– Az Ika vára felújításával példát mutattak a műemlékvédelem terén. Megérte a befektetés?

– Úgy vélem, igen. Az eseményt fesztivállal és néptánc-találkozóval ünnepeltük volna meg, de sajnos, mindkettőt elmosta az eső. Ennek ellenére ezeket a kezdeményezéseket támogatjuk, hiszen idevonzzák a turistákat. E célból hoztuk létre a turisztikai információs irodát is, és ezáltal egy értékes régi épületet is megmentettünk az enyészettől. A létrejött két munkahely mellett a pályázat hozadéka az is, hogy szervezett formában kapcsolja be a községet és környékét a turisztikai körforgásba. Jelenleg panzióink több mint 100 ember elszállásolására alkalmasak.

– Nemrég adták át a trágyatárolót, mit érdemes tudni erről a beruházásról?

– Falun mindig gondot jelent a trágya okozta talajvíz-szennyeződés, így amikor a környezetvédelmi minisztérium által kiírt közbeszerzési projektnek köszönhetően lehetőség nyílt egy korszerű tároló beszerzésére, kihasználtuk a lehetőséget. Az önrész csupán 5%-ot tesz ki, és ennek fejében egy gépparkot is kaptunk. Ennek külön örülünk, ugyanis ezeket a munkagépeket –egy szippantó, egy homlokrakodó, egy trágyaszóró, két utánfutó és egy traktor – másképp nem tudtuk volna beszerezni. A homlokrakodóra készítettünk egy kis hóekét, és a télen már használtuk is.

– Milyen terveik vannak?

– Csak reménykedhetünk, mert a költségvetés-kiegészítést úgy osztotta el Bukarest, hogy azokat bünteti vele, akik jól teljesítettek. Magyarul azt jelenti, hogy aki 2013-ban begyűjtötte az illetékeket, annak kevesebb pénzt vagy semmit sem adtak, mint például nekünk. Ezért le kellett csökkenteni felére a költségvetésünket, így nem tudjuk támogatni a régóta eltervezett ravatalozóházak építését a községhez tartozó településeken, de az iskolákat vagy egyesületeket sem, és sportra is csak a tervezett összeg felét nyújthatjuk. Örülünk, ha tudjuk fizetni a szennyvízhálózat működtetéséhez szükséges költségeket. Emellett egy megnyert kistérségi pályázatból egy hídmérleg felépítését, valamint a központi parkok és az ifjúsági lakások körüli tér rendezését, szépítését tervezzük. 

Cikk megtekintve összesen: 792   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet