Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
5.00
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Jancsó Katalin
Szerző


Főoldal | Körképek | Csernátoni körkép | Végre rendbe tehetik az utakat

Végre rendbe tehetik az utakat

Az idei tervekről Bölöni Dávid polgármesterrel
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Bölöni Dávid polgármester (jobbról) nem csak kiadja a munkát, hanem ellenőrzi is
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

A polgármestert nehéz leültetni egy beszélgetés erejéig, mert örökmozgó ember. Végül gyors válaszokkal kellett beérnünk, s aztán az autóját követve, siettünk a felsőcsernátoni óvodához, ahol várták már a munkálatok szemrevételezéséhez.

– Mozgalmas évnek néznek elébe?

– Sok tervünk van, más kérdés, hogy lesz-e rá pénz, de ha a Jóisten megsegít, akkor végére járunk. Az idei nagy tervünk az alsó- és felsőcsernátoni vízhálózat teljes átadása. A vezetékek a föld alatt vannak, most már csak a vízbefogás módosítására kell pénzt szerezni, mert a tervek kivitelezésekor jöttek rá a munkáltatók, hogy a gyakorlatban az eredeti elképzelés nem biztonságos. Olyan jóízű, egészséges forrásvizünk van, hogy sokan megirigyelhetnék. Örülök, hogy a sok útfeltörésen túljutottunk, sok kellemetlenséggel járt a rengeteg sár. Külön nehézség volt a főút mellett a csövek elvezetése, mert csak az útpadka mellett szabadott ásni. Próbáltuk eltűntetni az ásási nyomokat, de a tél megdolgozta az utakat, sok helyen lerokkant, és újra kellett javítani.

– Alig enyhült az idő, a posta mögött máris hozzáláttak az építkezéshez. Miért ilyen sürgős?

– Azért folyik teljes gőzzel a munka a 24 lakrészes tömbház építésénél, mert sokan alig várják, hogy beköltözhessenek. Máris 60 lakásigénylés van letéve a hivatalnál. Államilag támogatott, fiatal házasok részére épülő laká - sokról van szó, a mi dolgunk majd a közművesítés és a terület rendezése lesz. Időnként besegítünk az építőknek, ha szükség van rá. Ma például elszállítottunk egy bódét az építőtelepről, amelyik akadályozta őket. Közben folytatjuk a községi iskolák szépítését, a tavaly befejeztük a nyílászárók kicserélést. Sok munka akad az ilyen régi épületek rendberakásával, akárcsak a környezetük rendezésével. Most a felsőcsernátoni óvoda udvarát csinosítjuk. Az ilyen kisebb javítások, szépítések folyamatosak. Az orvosi rendelő drótkerítését is ki akarjuk cserélni egy esztétikusabbra, fára.

– Lesz nagyobb útjavítás?

– A 322-es számú vidékfejlesztési programra letett pályázatunk eredményét várjuk, abba belefoglaltuk a községi útnak a 11-es országúttól a felsőcsernátoni emlékműig tartó szakaszának felújítását, a csatornázás egy kisebb részét. Ugyanennek keretén belül egy szociális és egy kulturális programot is útjára indítanánk, amit a Háromszéki Mára Szociális és Közművelődési Egyesülettel, illetve a Csiporkázó játszóházzal közösen fogunk lebonyolítani, valamint a községi könyvtár rehabilitációját is ezen belül oldanánk meg. A tavaly nem értünk el elég pontot ahhoz, hogy jóváhagyják a pályázatunkat, az idén nagyobbak a reményeink, mert több pontot gyűjtöttünk össze.

– Milyen munkálatokat terveznek a környező falvakban?

– Albis és Ikafalva vízhálózat-építésének megvalósíthatósági tanulmányát letettük, és reméljük, hogy az 577- es számú kormányrendelet szerint jóvá fogják hagyni. Ezen kívül rég dédelgetett álmunk, hogy az Ikavára környékének turisztikai vonzerejét növeljük. Mivel a vízhálózat a vár mellett jön le, így meg tudnánk oldani az úszómedence kibővítését, és tiszta vízzel való ellátását. Kis lépésekben haladunk, de már látszanak az eredmények. A tavaly padokat raktunk például, hiszen kedvelt kirándulóhelyről van szó. A vár és környéke megérdemli, hogy törődjünk vele. Egyelőre nem gondolkodunk nagy horderejű fesztiválon, de valami diszkrétebb rendezvényt szeretnénk, egyedibb programmal, nem sörfesztivált.

Cikk megtekintve összesen: 3082   |   Cikk megtekintve ma: 2
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet