Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Csernátoni körkép | András-napi gyermeklakodalmas

András-napi gyermeklakodalmas

Tanulni lehetne az ifjaktól a hagyományápolást
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
„Engedelmet kérünk alázatossággal, hogy belépni mertünk ilyen bátorsággal”
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

Szombaton, a déli harangszót követően a Bod Péter Általános Iskola tanulóinak sikerült elfeledtetniük a falu aprajával, nagyjával a november végi hideget, ugyanis András-napi lakodalmast tartottak, amelyet hitelesen és nagy lelkesedéssel, néprajzi forrásokra támaszkodva elevenítettek fel, Rádu Ibolya tanítónő vezetésével.

 A múlt század elején még minden lakodalmat behívtak: „volt egy vőfély” a lány részéről, egy a legényt képviselte, és végigjárták a falut a meghívással, ismertette Rádu Ibolya „hacacáré mester” az esemény forgatókönyvét. Természetesen a felnőttek eredeti lakodalmi szokását a gyerekek világához adaptált változatban, sok játékkal, énekkel, tánccal és humorral megtűzdelve láthattuk. A szórakoztató betétek láttán, és a magával ragadó énekek hallatán elmondhatjuk, hogy egy percig sem unatkoztunk.

A perefernum ládáról sem feledkeztek meg

A behívócsoport becsülettel végezte tisztét, így hatalmas tömeg gyűlt össze Kovács László patkolókovács uram háza előtt, ahol hét szép szál vőlegény sorakozott fel, a hét magyar vezér nevét viselve: Álmos, Előd, Ond, Kond, Tas, Huba és Töhötöm. A hívogatók zeneszóval érkeztek a nemes hajlékhoz, ahol a vőfély így szólt a háznéphez: „Engedelmet kérünk alázatossággal, hogy belépni mertünk ilyen bátorsággal.” A tágas udvaron valójában csak sűrű bocsánatkérések közepette lehetett arrébb menni, hiszen jócskán szorongott a legénybúcsúztatót megilletődéssel hallgató násznép. Az örömszülők, násznagyok és keresztszülők szerepét a felsőcsernátoni Bod Péter Általános Iskola és Óvoda pedagógusai vállalták fel, és szép énekhanggal erősítették a főszereplőket.

Fergeteges lakodalmi táncot láthattunk, nehéz volt kívül maradni

A vendégsereg ezt követően útnak indult, hogy Lukács Attila atyánkfia tisztes hajlékánál megállapodjon, és kikérje lányait: Emesét, Ilust, Sárát, Rékát, Gizit, Pirit és Erzsit. Majd – ki-ki rátalálva párjára – elindultak az esketés színhelyére, ám az utcát régi jó szokás szerint elkötötték. Itt is elidőzött egy ideig a jókedvű társaság, hogy a rá kiszabott szerepet eljátszhassa.

Útelkötés nélkül még a játéklakodalom sem lenne igazi

Az iskola udvarán katolikus és református papnak öltözött ifjak várták a párokat, valamint népes kíséretüket. Az egyik legnagyobb meglepetést a töméntelen sütemény jelentette, amely a csernátoni asszonyok szorgalmát dicséri. Az esketés során a kisfiúk és kisleá­nyok, óvodások, iskolások táncra perdültek, igazán látványos tánckavalkádot produkálva. De a falu pletykás vénasszonyai, boszorkái sem hiányozhattak a hejehujából-bohóckodásból, amelyről biztosan el lehet mondani, hogy héthatárba híre ment, s hétszámra beszédtéma lesz még a környéken, dicsérve a csernátoniak folyton megújuló szellemi és anyagi tartalékait. 

Az volt az érzésünk, mintha az egész falu megjelent volna, annyian voltak

A mókázók egyik csoportja: a pletykás vénasszonyok

A legénykék s leánykák szépen beöltöztek, menyasszony s vőlegény szerepét híven eljátszották

Jancsó Katalin

Cikk megtekintve összesen: 2598   |   Cikk megtekintve ma: 2
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet