Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
5.00
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Csernátoni körkép | A kultúra nem helyfüggő

A kultúra nem helyfüggő

– beszélgetés D. Haszmann Orsolya muzeológussal –
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
D. Haszmann Orsolya. „Beleszülettünk ebbe az életformába, nem volt szülői ráhatás, én már a líceumi évek alatt néprajzosnak készültem”
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

A Haszmann Pál Múzeum ma már eggyé vált fogalom a hagyományőrzéssel, a magyarságtudat-erősítéssel, s ezt így tartják számon a teljes magyar nyelvterületen. Negyven éve áll a székelység ezen fontos bástyája, és falain belül nemcsak régi tárgyakat őriznek, hanem a szebb jövő reményében a magyar múltat is.

A múzeum élete egybefonódik egy családéval, a Haszmannok harmadik generációja állt be a nagyapa hagyatékának őrzői sorában. A fiatal nemzedék egy része átvette a vésőt, az ecsetet, mások a muzeológusi munkát. D. Haszmann Orsolya néprajzos–muzeológussal erről az örökségről és az aktuális feladatokról beszélgettünk.

– Milyen beleszületni egy ilyen fontos hagyományt ápoló családba? 

– A család meghatározza az ember életét, belenevelődtünk mi is ebbe az életformába. Én már a líceumi évek alatt néprajzosnak készültem, szülői ráhatás nélkül. Annak ellenére, hogy az egyetemi évek alatt szép baráti köröm alakult ki Kolozsváron, nem volt kérdés, hogy itthon képzelem-e el a további életem.

– Csernátonról elmondható egyfelől, hogy a világ közepe, másfelől nagy távolságok választják el a nagyobb kulturális központoktól.

– Nekünk mindenképpen a világ közepe, ugyanakkor az intézményünk, a Haszmann Pál Közművelődési Egyesülettel és a Csernátoni Népfőiskolával közösen sokat dolgozik, hogy a kulturális központ szerepét is betöltse. Számos könyvbemutatót, író–olvasó találkozót szervezünk, kiállításokat hozunk el, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal szólítjuk meg a különböző korosztályokat. Ez a múzeum mindig is vonzotta az alkotó embereket, írókat, költőket, festőket, szobrászokat, az átkosban még inkább, mert itt szellemi menedékre találtak.

– A múzeumnak létezik egy szakmai kiadványa is, a Csernátoni Füzetek, mely húsz éve megszakítás nélkül jelenik meg, nemrég készült el a hatvanadik lapszám. Mennyiben sikerül folytatni a kezdetben kitűzött célokat? 

– Az elsődleges szempont mindig is az volt, hogy a múzeum látogatóival tartsuk a kapcsolatot, és teret biztosítsunk a háromszéki helytörténeti adatoknak, a helyi értékek feltárásának és bemutatásának. A lap a múzeumlátogatókon keresztül a világ minden pontjára eljut, ahol magyarok élnek, ezenkívül mindig juttatunk belőle a könyvtáraknak, a szakmának.

– A múzeum az idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját. Mivel készülnek?

– Idén már több esemény zajlott az évforduló égisze alatt, de a nagyobb ünnepséget – gépésztalálkozóval, múzeumalbum-bemutatóval – szeptember 20–22. között rendezzük. Egy pályázatot is kiírtunk az 5–8. osztályos Kovászna megyei diákoknak, ami szintén ehhez kapcsolódik. Most a május 31-i múzeumkerti gyereknapra készülünk. Mindig fontos volt, hogy a skanzenben élet legyen, az ilyen rendezvények ezt a célt szolgálják. Egy negyvenéves intézmény úgy őrizheti meg leginkább örökérvényűségét, ha minden korosztályt meg tud szólítani.

– A hétvégén új időszakos kiállítás nyílt. Ez meddig tekinthető meg? 

– Haszmann Gabriella, folytatva nagyapánk és szüleink munkáját, a környéken feliratos falvédőket gyűjtött, ez adta az ötletét az „Édes uram, itthon légy, itthon nem csíp meg a légy!” – feliratos falvédők a Haszmann Pál Múzeum gyűjteményéből című kiállításnak, mely a pünkösd tiszteletére nyílt meg. A közszemlére került válogatás jellegzetes falvédőtípusokat mutat be az idelátogatóknak, és a nyár folyamán tekinthető meg. 

Cikk megtekintve összesen: 3352   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet