Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
0
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Csernátoni körkép | Községgondok terítéken

Községgondok terítéken

Pásztor- és bácsválasztást tartottak Csernátonban és Albisban
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Pásztorválasztás Albisban. A falu csorgója is szóba került, komolyabb felújítást igényelne
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

Nemrég falugyűléseket tartottak a községben. Az alábbi riportban a csernátoni és albisi találkozókon elhangzott véleményekről, illetve hangulatról számolunk be.

Csernátonban, a kultúrházban zajlott le az esemény Fábián Sándor alpolgármester és Bartók Csaba jegyző vezetésével. A megbeszélésen több mint 70 állattartó gazda jelent meg, akik meghallgatták az alpolgármester által előterjesztett tűz- és környezetvédelmi szabályokat. Az előadó figyelmeztette a jelenlevőket, hogy az elkövetkező napokban a megyei katasztrófavédelem szakemberei helyszíni ellenőrzéseket tartanak, és a bírságok komoly összegekre rúgnak.

A kóbor kutyák kapcsán többen is szót kértek, mivel ezek számát főként a gazdákkal rendelkező állatok szaporítják, amelyek éjszaka még a járókelőkre is rátámadnak. Ezért a községvezetés felszólítja a lakosságot, hogy tartsák a kerítésen belül kedvenceiket, mert az önkormányzat büntetni fogja a kószáló állatok gazdáit.

A háztartási szemét elszállítására még meg nem kötött szerződésekre is kitértek, mert az érintetteket újabb büntetések várják. Ugyanakkor felkérték a gazdákat, hogy a mezőgazdasági vegyszerek elhasználása után ne dobják el a csomagolóanyagokat, mert ezekkel érintkezve megbetegedhetnek a legelésző állatok. Az ócskavastolvajok garázdálkodása miatt az éjjeliőrség kérdése is szóba került, de eldöntötték, hogy a község biztonságát azzal lehet megőrizni, ha minden gyanús jelre felfigyelnek és vigyáznak.

A hazajáró tehéncsorda pásztorának egyedül Szabó András jelentkezett, akit el is fogadtak. Meghallgatták a gazdák és a pásztor érveléseit, utóbbi kifejtette: a falu nagy kiterjedése miatt nem tud időben minden állatot hazaterelni. Juhpásztornak hárman, Lukács Pál, Máté Miklós és Vargha Mihály jelentkeztek, akiket több probléma felvetése és megvitatása után megszavaztak, de a legelők kérdésére, illetve a marhák és juhok egyazon földön való legeltetésének régi gondjára ezúttal sem találtak megoldást.

Albisban a falu lakosságához viszonyítva nagyobb volt az érdeklődés, mint a községközpontban, hiszen közel ötven gazda gyűlt össze a kultúrotthonban. Mi több, ezek jelentős részét fiatalok tették ki, sőt négy hölgy is részt vett a megbeszélésen, köztük a közügyek iránt élénk érdeklődést mutató, 72 éves Kicsi Zója.

Az itteni gyűlésen Könczey Károly Csaba falufelelős is jelen volt. Az elöljárók ismertették a Csernátonban már elhangzott szabályrendeleteket, majd néhány javaslat hangzott el a falu földterülete elidegenítésének megakadályozása céljából, továbbá a falu utcáinak a lekövezését is sürgették. A kóbor ebek témájában még elmarasztaló személyeskedésre is sor került, akárcsak a falu csorgója megtisztításának problémája felvetésekor. Az emberek fájlalják, hogy a betonvályú hamarosan szétesik, de beismerték, hogy ezt a közösségnek illene önerőből megoldani, azonban közmunkára nem nagyon akad jelentkező...

Végül megválasztották a csordapásztort Daragics Kálmán személyében, míg a juhokat Karsai Béla felügyeletére bízták.

Cikk megtekintve összesen: 2578   |   Cikk megtekintve ma: 1
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet