Bejelentkezés
Hírlevél
Email:

  • email Elküldöm ismerősömnek
  • print Nyomtatóbarát verzió
  • Plain text Csak szöveg
Cikk értékelés
5.00
Címkék
Nincsenek címkék erre a cikkre
Szerző infó
image Hírmondó
Szerző


Főoldal | Körképek | Csernátoni körkép | 20 éves a Csernátoni Füzetek

20 éves a Csernátoni Füzetek

Egy számon tartott vidéki kiadvány
         
Like-old ezt a cikket:
 
Like-old a Hírmondó FB oldalát:
     
image
Hozzászólások száma (a cikk alján): 0

Az 1990 utáni szabad sajtó egyik legkitartóbb szellemi műhelyének termékeként több mint húsz éve jelenik meg a Csernátoni Füzetek.

Ennek a folyamatosságnak köszönhetően a kiadványnak a múlt esztendő végén jelent meg a 60. száma is, amelyet már néhány éve az édesapja, Haszmann Pál nyomdokaiba lépve, D. Haszmann Orsolya szerkeszt.

A néprajzi–kulturális–helytörténeti lapot a Haszmann Pál Közművelődési Egyesület adja ki, elsősorban Kovászna Megye Tanácsának támogatásával, de különböző pályázatok és támogató magánszemélyek is segítik a megjelenését. A kiadvány a Haszmann Pál Múzeum és a Csernátoni Népfőiskola tevékenységeibe nyújt betekintést, illetve egészíti ki az ezekben zajló munkát, hiszen az évek során egy olyan szakmai fórummá vált, amely fiatal kutatóktól és elismert szerzőktől egyaránt közöl, akik ingyen bocsátják a lap rendelkezésére írásaikat, ezzel is támogatva a két rangos intézményt. A Csernátoni Füzetek az anyagiak függvényében évente 2-4 számmal jelentkezik 16 oldalon. 

A legutóbbi, 60-as lapszámban a 110 éve született múzeumalapítóra, id. Haszmann Pálra emlékeztek, valamint részletes beszámoló olvasható a Bod Péter-emlékév kapcsán szervezett eseményekről is. Haszmann Pál nyugalmazott muzeológus a csernátoni református templom javítási munkálataira tér ki, ezenkívül az olvasó betekintést kap egy Gyöngyösön létrehozott legendás gépgyűjteményről. A Mementó-rovat Gaál Sándor fizikusra emlékezik, ezenkívül Cseh Katalin és Magyari Lajos verseit is közzé teszi a lap. 

D. Haszmann Orsolya elmondta, idén ünnepli a múzeum fennállásának negyvenedik évfordulóját, ezért a tervek szerint nemcsak az intézmény köré szervezett programokról szóló beszámolók lesznek olvashatóak az újabb lapszámban, hanem olyan régi történetek is, amelyek erről a korszakról fennmaradtak. 

Cikk megtekintve összesen: 2880   |   Cikk megtekintve ma: 2
Hozzáadom: Bookmark and Share
 
 Facebook hozzászólások:
 
 
 (Névtelen) hozzászólások:
 


  Szólj hozzá, írd meg véleményed:

  1. A hozzászólások/vélemények tartalmáért a szerkesztőség nem vállal felelősséget.
  2. A nem helyénvaló, mások hírnevét sértő, mások jogaiba ütköző, obszcén, törvénysértő és a reklám tartalmú hozzászólásokat töröljük.
  3. Egy hozzászólás terjedelme legtöbb 1000 leütés lehet